Τσίπρας: Κάθε νέος πρέπει να έχει δικαίωμα στην στέγη

Τσίπρας: Κάθε νέος πρέπει να έχει δικαίωμα στην στέγη
Ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Έμφαση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην αυτονομία των νέων ανθρώπων, με πακέτο προτάσεων για την επίλυση του προβλήματος της στέγασης.

«Αυτονομία». Ήταν ίσως η λέξη που ξεχώρισε στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στο 2ο Συνέδριο της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ όπου παρουσίασε την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την νέα γενιά. Μια φράση που ξέφυγε από τα «κλισέ» που συνήθως χρησιμοποιούνται από τα κόμματα όταν αναφέρονται στους νέους. Γιατί εστίασε στους πολίτες έως 30 ετών που δεν μπορούν να αναπτύξουν την δική τους αυτόνομη κοινωνική ζωή αλλά και τα νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να «ξεκινήσουν», γιατί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της στέγασης.

Όπως φαίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι στις νέες ηλικίες διαθέτει σημαντικό πολιτικό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, έχει την πρόθεση να ενισχύσει την δυναμική της. Κάτι που διαφάνηκε από το συνολικό σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, για το σύνολο των προβλημάτων απασχολούν τους νέους. Στους τομείς της παιδείας, της εργασίας αλλά και των ατομικών δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της στέγης, έχοντας διαγνώσει ότι συνιστά όρο «απελευθέρωσης» των νέων ανθρώπων από την στασιμότητα. Γι’ αυτό σε μία οικονομική συγκυρία που οι μισθοί είναι «παγωμένοι», η ανεργία παρούσα και οι τιμές των ακινήτων στα ύψη ο Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να επιλυθεί, με συγκεκριμένες προτάσεις. Ο τελικός στόχος σημείωσε είναι «κάθε νέα και κάθε νέος σήμερα να έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει την αυτονομία του. Να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να φύγει από το παιδικό δωμάτιο και να ζήσει τη δική του ζωή. Να ζήσει με όποιον θέλει και όποια θέλει, όπως θέλει και όπου θέλει»

Μίλησε για «30άρηδες να πασχίζουν για αυτονομία από το πατρικό τους» για το μέλλον των νέων που «κόβεται και ράβεται για να χωρά στα 600 ευρώ, την εξάρτηση από το σπίτι, την αδυναμία να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή» και συνολικά για την ανάγκη «κάθε νέος να αποκτήσει την αυτονομία του». Τόνισε πως οι εισοδηματικοί περιορισμοί είναι ουσιαστικά ο καθοριστικός παράγοντας αφού «οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν όνειρα είναι όσοι τους το επιτρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός, τα παιδιά των ελίτ».


Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας ένα από τα πιο σημαντικά εμπόδια αποτελούν «τα τεράστια κόστη για τη στέγαση» λέγοντας πως «κάθε νέος πρέπει να έχει δικαίωμα στη στέγη». Με αυτό το σκεπτικό κατέθεσε μια πρόταση με λογικές κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να νοικιάζουν φθηνότερα αλλά και ενεργητικές πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος από το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε «μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου». Παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει την «επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο μέχρι 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά». Οι ενισχύσεις αυτές θα αφορούν περιπτώσεις χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος αφού καλύπτει τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της κατοικίας των νέων που σπουδάζουν. Όπως είπε «έχουμε σχεδιάσει τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου για τη φοιτητική στέγη, για το μεγάλο ζήτημα της φοιτητικής στέγης, για ν` αντιμετωπίσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα για κάθε φοιτητή και κάθε φοιτήτρια»,

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδυάζει όμως το ζήτημα της στέγασης με την ανάγκη για εργασιακή ασφάλεια και αξιοπρεπείς μισθούς. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι βασική προϋπόθεση οι νέοι άνθρωποι να λειτουργούν σε καθεστώς ασφάλειας. Τόνισε ότι ο νέος πρέπει να ξέρει «ότι μπορεί να ζήσει καλά με όσα αμείβεται από τη δουλειά του, χωρίς εξάντληση, χωρίς απειλές στην εργασία το». Με βάση αυτό επανέφερε την πρόταση για αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ. Μια θέση που θα πάρει την μορφή πρότασης νόμου που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στην Βουλή όπως αποφασίστηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για τις εργασιακές σχέσεις «σχεδιάζουμε 7ωρο τη μέρα 35 ώρες την εβδομάδα με μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ όπως και την κάλυψη των νέων εργαζομένων από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που προϋποθέτουν «ένα ισχυρό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας απέναντι στην αυθαιρεσία».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα