Τσίπρας: Συντρίβει τα όνειρα των νέων η Δεξιά του Μητσοτάκη

Τσίπρας: Συντρίβει τα όνειρα των νέων η Δεξιά του Μητσοτάκη
INTIME NEWS

Τι προβλέπει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για να ζήσει η νέα γενιά με ασφάλεια, προοπτική και αυτονομία παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στο 2ο Συνέδριο της της Νεολαίας του κόμματος.

«Δεν πιστεύω στη θεωρία της χαμένης γενιάς. Καμιά γενιά δεν πάει χαμένη, κανένας δεν παραιτείται από το δικαίωμά του να ζει καλά και με αξιοπρέπεια». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (21/10) στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε ένα σχέδιο για την νεολαία με συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν την εργασιακή ασφάλεια, την αύξηση των μισθών, την ενίσχυση της παιδείας αλλά και πρόνοια για την στέγαση των νέων ώστε να αποκτήσουν αυτονομία.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι πρέπει «κάθε νέος να νοιώθει ασφάλεια, ότι μπορεί να ζήσει καλά με όσα αμείβεται από τη δουλειά του, χωρίς εξάντληση, χωρίς απειλές στην εργασία του. Για αυτό σχεδιάζουμε 7ωρο τη μέρα 35 ώρες την εβδομάδα με μισθό όχι λιγότερο από 800 ευρώ. Για αυτό και θα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις. Για αυτό και θα έχει ένα ισχυρό ΣΕΠΕ απέναντι στην αυθαιρεσία».

Ειδικά για την παιδεία τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει «αύξηση δημοσίων δαπανών για την Παιδεία με 20.000 διορισμούς δασκάλων και καθηγητών. Διπλασιασμός σε βάθος 4ετίας μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ με 2.000 διορισμούς ανά έτος. Καθηγητές στα ΑΕΙ και όχι αστυνομικούς. Άμεση κατάργηση της ειδικής βάσης εισαγωγής και επαναφορά συστήματος με δυνατότητα και ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ».

Όσον αφορά στη στέγαση ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «μείωση φορολογίας σε ιδιοκτήτες ακινήτων αν νοικιάζουν σε νέους με προϋπόθεση και τη μείωση του ενοικίου. Επιδότηση ενοικίου για ζευγάρια μέχρι 40 ετών από 140 ευρώ το μήνα το πρώτο άτομο μέχρι 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά» που θα αφορούν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Επίσης σημείωσε πως «σχεδιάζουμε θέσπιση  του πολιτικού γάμου για ΛΟΑΤΚΙ ζευγάρια με πλήρη και ίσα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την φρίκη της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών».

INTIME NEWS

 

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας  τόνισε πως «η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη συνθλίβει όνειρα, φιλοδοξίες, ικανότητες, ευαισθησίες, ενδιαφέροντα και προοπτική των νέων» αφού «το μέλλον όλων κόβεται και ράβεται για να χωρά στα 600 ευρώ, την εξάρτηση από το σπίτι, την αδυναμία να οργανώσουν την ίδια τους τη ζωή. Οι μόνοι που δικαιούνται να έχουν όνειρα είναι όσοι τους το επιτρέπει ο τραπεζικός λογαριασμός, τα παιδιά των ελίτ. Όλοι οι άλλοι στην αρένα».

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για στοχοποίηση της νεολαίας από τον Κ.Μητσοτάκη. Όπως είπε « κ. Μητσοτάκης βλέπει τη νεολαία ως στρατηγικό του εχθρό, τη θεωρεί ασύμμετρη μη ελέγξιμη απειλή στο καθεστώς που προσπαθεί να συντηρήσει και τη βάζει διαρκώς στο στόχαστρο, στρέφει τις μεγαλύτερες γενιές απέναντι στις νεότερες. Θέλει να εξουσιάζει διαρκώς το παρελθόν».

Μάλιστα θύμισε σειρά γεγονότων που τεκμηριώνουν αυτή την άποψη από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την τελευταία διετία. Τόνισε ότι η τάση αυτή  «από τις εφόδους της ΕΛ.ΑΣ σε κινηματογράφους και τις συλλήψεις μαθητών, μέχρι την ωμή βία σε πλατείες με πρόσχημα την πανδημία. Από τα απλήρωτα 12ωρα και την κατάργηση του 8ωρου μέχρι την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που εξασφαλίζει ότι οι νέοι δεν θα δουν ποτέ σύνταξη. Από την ΕΒΕ που πέταξε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και τη συρρίκνωση του δημοσίου πανεπιστημίου με ελλείψεις καθηγητών αλλά προσλήψεις αστυνομικών μέχρι τη βρώμικη προπαγάνδα της ανεμελιάς και τη στοχοποίηση μίας ολόκληρης γενιάς ως υπεύθυνης για την εξάπλωση της πανδημίας».

Οικονόμου: “Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τη διαφορά που χωρίζει τις αντιλήψεις μας για τον ρόλο της νέας γενιάς”

Απάντηση στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μέσω γραπτής του δήλωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε: «Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε, στη σημερινή του ομιλία, τη θεμελιώδη διαφορά που χωρίζει τις αντιλήψεις μας για το ρόλο της νέας γενιάς. Εμείς δεν θέλουμε μια νέα γενιά που θα κουνάει δέντρα για να πέσουν τα μήλα. Ούτε μιλάμε για ρεβανσισμούς και νέους διχασμούς, που ονειρεύεται μαζί με τον κ. Πολάκη χρησιμοποιώντας κλισέ περασμένων δεκαετιών. Αυτό, που θέλουν οι νέοι είναι αποτελέσματα που θα τους δώσουν πραγματικές ευκαιρίες να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα