Τσίπρας - Ντανσίλα: Στο τραπέζι των συνομιλιών περιφερειακές εξελίξεις και οικονομία

O πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η Ρουμάνα ομόλογός του, Βιόριτσα Ντανσίλα
O πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η Ρουμάνα ομόλογός του, Βιόριτσα Ντανσίλα AP

Στη Ρουμανία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας όπου θα συναντηθεί με την Ρουμάνα ομόλογό του, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας.

Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όπου θα πραγματοποιήσει το πρωί διμερή συνάντηση με τη Ρουμάνα ομόλογό του, κα. Βιόριτσα Ντανσίλα.

Κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης πρόκειται να συζητηθούν θέματα ανάπτυξης και περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας των δύο χωρών στις διμερείς οικονομικές και ενεργειακές σχέσεις, μεταφορών, ψηφιακής πολιτικής, και διασυνδεσιμότητας.

ADVERTISING

Δεδομένου ότι η Ρουμανία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, Τσίπρας - Ντανσίλα θα ενισχύσουν τον συντονισμό τους ως προς τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, τη μετανάστευση και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Το διμερές μας εμπόριο έφθασε το 1,940 δισ. ευρώ το 2018 και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Η Ρουμανία είναι ένας από τους κυριότερους προορισμούς ελληνικών ξένων επενδύσεων και η χώρα μας βρίσκεται στην 7η θέση στον κατάλογο με τους μεγαλύτερους ξένους  επενδυτές στη χώρα. Κατά τα έτη 2015-2017 η Ελλάδα αποτέλεσε τον πρώτο προορισμό Ρουμάνων τουριστών στο εξωτερικό.

Σήμερα το απόγευμα θα λάβει χώρα η 7η Τετραμερής Συνάντηση Ελλάδας, Ρουμανίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, και των υπουργών Μεταφορών.

Στο πλαίσιο της Τετραμερούς, θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία των χωρών στην οικονομία, θέματα διασυνδεσιμότητας με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές και στις υποδομές καθώς και η ένταξη της Σερβίας και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, θα συζητηθεί περαιτέρω η συνεργασία των τεσσάρων χωρών για τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2028 (θα υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών των Απρίλιο).  Τέλος, κατόπιν πρότασης της Ελλάδας αναμένεται να συμφωνηθεί η σύσταση Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων χωρών στον οποίο καθοριστικό ρόλο προορίζεται να διαδραματίζει η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τον πρωθυπουργός συνοδεύουν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Μπόλαρης, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στ. Ράλλης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γ. Μπράχος και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος Μ. Βερροιόπουλος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network