Τσίπρας: “Ντηλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων κ.Κεραμέως”

Τσίπρας: “Ντηλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων κ.Κεραμέως”
O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Για την μεγαλύτερη μείωση εισακτέων από το 1837 μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλοντας την υπουργό Παιδείας. Σφοδρή κριτική για την διαχείριση της πανδημίας

Αποκλείονται 55.000 μαθητές από τα πανεπιστήμια επειδή η κυβέρνηση έχει κάνει «ντήλ» με τα ιδιωτικά κολλέγια. Αυτό επισήμανε από το βήμα της Βουλής σε παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσία μάλιστα της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως την οποία κατηγόρησε ευθέως για εξυπηρέτηση συμφερόντων με την θεθσμοθέτηση της βάσης εισαγωγής στις πανελλαδικές εξετάσεις. Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα της πανδημίας.

Είστε οι μεγαλύτεροι ντήλερς συμφερόντων

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στην μείωση των εισακτέων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μιλώντας για μία «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας». Τόνισε πως «η κ.Κεραμέως έβαλε την βόμβα προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα». «Ντηλάρατε κ.Κεραμέως, ντηλάρατε με τους ιδιοκτήτες κολλεγίων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα περισσότερα από 20.000 παιδιά, μαθητές, βλέπουν τον κ. Μητσοτάκη και την κα Κεραμέως να τους κλέβουν το όνειρο του Πανεπιστημίου. Αποκλείετε τουλάχιστον 20.000 17χρονους, επιπλέον του περσινού αριθμού, από το δικαίωμα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Γιατί; Γιατί επιλέξατε τη χρονιά της πανδημίας, τη χρονιά που τα σχολεία ήταν κλειστά το μισό χρόνο, τη χρονιά της οικονομικής ανασφάλειας από τα αποτυχημένα σας lockdown, να θέσετε σε εφαρμογή την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής». Επισήμανε πως «είναι η μεγαλύτερη μείωση αριθμού εισακτέων που γίνεται από την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1837! Από τις 77.000 θέσεις εισακτέων που είχατε εξαγγείλει, οι θέσεις που θα καλυφθούν στα πανεπιστήμια φαίνεται πως θα είναι κοντά στις 55.000».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι παρά το επιχείρημα της κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η βάση εισαγωγής θεσμοθετήθηκε προκειμένου να εισάγωνται μαθητές με υψηλή βαθμολογία «τελικά μένουν εκτός ΑΕΙ και πολλοί άριστοι, κύριοι της κυβέρνησης των αρίστων. Πολλοί μαθητές που δεν θα έχουν καν τη δυνατότητα να υποβάλλουν μηχανογραφικό». Όπως είπε «η διαφορετική Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα, και οι συντελεστές βαρύτητας των εξεταζομένων μαθημάτων στον υπολογισμό των μορίων, θα αποκλείσουν από τα Πανεπιστήμια πολλούς περισσότερους μαθητές και μαθήτριες από όσες και όσους έχουν βαθμούς κάτω από τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής ανά επιστημονικό πεδίο.Σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρών αναλυτών, υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα Πανεπιστήμια».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο κίνητρο της κυβέρνησης λέγοντας πως «αποκλείσατε τουλάχιστον 20.000 μαθητές από τα ΑΕΙ, για να τους σπρώξετε ως πελατάκια στα κολέγια που χωρίς αιδώ διαφημίζουν κιόλας οι υπουργοί σας. Γιατί στα κολέγια δεν υπάρχει βάση εισαγωγής.Υπάρχει μόνο βάση εισοδήματος.Όποιος εχει να πληρώσει μπαίνει.Γιατί το έγκλημα με τον αποκλεισμό 20.000 μαθητών είναι εκ προ μελέτης κύριοι της ΝΔ. Και θα σας το πω ευθέως:Είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερς συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα».

Για την πανδημία

Επικριτικός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για το ζήτημα της πανδημίας σημειώνοντας πως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει τα λάθη του 2020.

Όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «μια φράση μόνο έρχεται στο μυαλό όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων με όσα συμβαίνουν και αυτό το καλοκαίρι στη χώρα με τη διαχείριση της πανδημίας: Πάλι τα ίδια. Πάλι κάνατε την πολιτική επιλογή να ανοίξουν τα πάντα ρίχνοντας τα standards υγειονομικής ασφάλειας. Πάλι καλλιεργήσατε τον εφησυχασμό. Το Covidfree καλοκαίρι που υποσχόταν πρωθυπουργός και o υπουργός τουρισμού δεν ήρθε γιατί δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να το υποστηρίξετε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στην κυβέρνηση για το ζήτημα του lockdown στην Μύκονο θέτοντας ένα συγκεκριμένο ερώτημα: «Η Μύκονος κύριοι της κυβέρνησης έχει ποσοστό εμβολιασμού σχεδόν 100% και υποτίθεται ότι οι τουρίστες που φθάνουν στα νησιά, περνάνε από ελέγχους. Πώς τα καταφέρατε λοιπόν πάλι να τινάξετε στον αέρα τόσο τη δημόσια Υγεία όσο και τον πιο διεθνώς εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μας στην καρδιά της τουριστικής σεζόν; Πώς καταφέρατε πάλι οι πανηγυρισμοί σας να καταλήξουν σε ακόμα ένα φιάσκο σε βάρος της δημόσιας Υγείας αλλά και εργαζομένων, επιχειρηματιών και τουριστών;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβερνητική πολιτική πλήττει την εικόνα της χώρας τονίζοντας πως«αγνοήσατε όχι μόνο την έκκλησή μας για ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Υγείας στα νησιά, αλλά ακόμα και την ανάγκη να προβλέψει η Πολιτεία για ξενοδοχεία καραντίνας. Με αποτέλεσμα τουρίστες που νοσούν να μην έχουν πού να μείνουν και να διασύρουν τη χώρα διεθνώς. Είδατε τους 18χρονους που ξέμειναν μία μέρα σε ένα πάρκινγκ της Πάρου; Ακούσατε την απίστευτη καταγγελία του πατέρα οικογένειας με μωρό παιδί που νόσησε η μητέρα και προσπαθούσαν να βρουν που να μείνουν στην Αλόννησο που δεν έχει ξενοδοχείο καραντίνας; Μόνο 40 ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν στη χώρα. Είναι δυνατόν να επαρκούν;»

Αναφερόμενος στην κυβερνητική τακτική επισήμανε πως «η απάντηση όταν το πράγμα στραβώσει είναι ξανά ο διχασμός. Επιμένετε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για τους εμβολιασμένους. Με την άλλη μισή Ελλάδα τι θα κάνετε ; Θα την εξαφανίσετε ; Πως πιστεύετε ότι θα είναι ασφαλής η μισή Ελλάδα όταν η άλλη μισή δε θα είναι ασφαλής. Δεν έχετε ακούσει τόσο καιρό αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ότιδε μπορεί κανένας να είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς». Σημείωσε πως «οι ποινές και οι απειλές για τους μη εμβολιασμένους αποτελούν απόδειξη της αποτυχίας σας να πείσετε τους πολίτες».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει «τη συζήτηση περί υποχρεωτικού εμβολιασμού και προσπαθήστε να πείσετε τους πολίτες, όχι να τους εκβιάσετε.Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αφήστε το διχασμό και τους διαχωρισμούς. Πέρα από κοινωνικά επικίνδυνο είναι και υγειονομικά επικίνδυνο.Το εμβόλιο σώζει ζωές. Ο εμβολιασμός όλων μας είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο. Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δε διατρέχει κανένα κίνδυνο. Ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα