Τσίπρας προς Ζάεφ: Πες την αλήθεια στο λαό σου

Τσίπρας προς Ζάεφ: Πες την αλήθεια στο λαό σου
twitter

Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ είχαν μία ειλικρινή συζήτηση στο Νταβός που υπερέβη τις δύο ώρες, στην οποία δεν έκρυψαν και τις δυσκολίες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε προς το Σκοπιανό ομόλογό του ότι λύση μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον πρόκειται για σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων –και, προφανώς, το «έναντι όλων» περιλαμβάνει και την ίδια τη γείτονα.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι στο παρελθόν ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχθεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», όπως και ότι είχαν δεχθεί ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν και διπλή χρήση, δηλαδή άλλη στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. Όμως, κάτι τέτοιο κατέστη σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, κατά πληροφορίες, κατανόησε ότι το «Μακεδονία-Σκόπια» δεν μπορεί να αποτελεί λύση και συμφώνησε να προχωρήσει η συζήτηση σε μια νέα βάση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η θέση της χώρας είναι σαφής, ότι είμαστε πλέον στο 2018, ότι το «έναντι όλων είναι έναντι όλων» και ότι πρέπει να βρουν μια πραγματική λύση για την οποία και η γείτονα χώρα θα είναι περήφανη και άρα θα μπορεί να την υποστηρίξει στο εσωτερικό της. Μάλιστα, για το «έναντι όλων», ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο θέμα του Συντάγματος και της αναθεώρησής του, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ να παραδέχεται ότι πρόκειται για ένα θέμα που προσπαθεί να το διαχειριστεί αλλά «είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα». «Πες την αλήθεια στον λαό σου, όπως έκανα εγώ και δεν θα χάσεις», φέρεται να παρότρυνε ο Αλέξης Τσίπρας τον Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, το κεντρικό μήνυμα που έλαβε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κατά τη συνάντηση ήταν: «Πρώτα συζητάμε και καταλήγουμε στη σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και αίρεται κάθε υπόνοια αλυτρωτισμού και στη συνέχεια προχωράμε σε πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στις ενταξιακές διαδικασίες για την ΕΕ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα