Τσίπρας: Ζήτημα πολιτικής βούλησης, η επίτευξη συμφωνίας

Τσίπρας: Ζήτημα πολιτικής βούλησης, η επίτευξη συμφωνίας
ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ /PHASMA/Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ Phasma

Τη βούλησή του να προχωρήσει στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, επανέλαβε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τι είπε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Κάλεσμα στον Στ. Θεοδωράκη να ταυτιστεί με τις "κόκκινες γραμμές"

«Δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί μία έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία με τους εταίρους. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης» δήλωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Τις τελευταίες μέρες έχει γίνει σε όλους φανερό πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπε γα να πετύχει έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους εταίρους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν, πως για να το πετύχουμε αυτό έχουμε πάει και πίσω απ’ τις γραμμές της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω: Όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν, όπως πολιτική βούληση έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000 με τον κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, έτσι ζήτημα πολιτικής βούλησης είναι και τώρα, αν η Ευρώπη θα ανεχθεί τη Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, όλους και όλες: Είμαι βέβαιος πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη Δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και πληγωμένος θα είναι η ίδια η Ευρώπη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε: «Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη Δημοκρατία – και το έγκλημα, η δολοφονία της Δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε, δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι το επιχειρήσουν».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Είμαι αισιόδοξος πως θα υπάρξει αίσιο τέλος και με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να κλείσουμε τη συμφωνία και να βγούμε από την κρίση που επεδίωξαν κάποιοι που θέλησαν να πλουτίσουν στις πλάτες του ελληνικού λαού, ακόμα και μέσα στην κρίση» είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνει ο κύκλος διαπλοκής πολιτικών-τραπεζών-ΜΜΕ

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο της διαπλοκής μεταξύ Τραπεζών, πολιτικού συστήματος και ΜΜΕ ανέφερε εξάλλου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προαναγγέλλοντας ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Κικολόπουλου είπε χαρακτηριστικά:

“Δεν θα μιλήσω με όρους πολιτικής, θα απαντήσω με όρους δημόσιου συμφέροντος. Θεωρώ αδιανόητο για μία κυβέρνηση να συνδέει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου με το περιεχόμενο των καναλιών, αυτό δεν θα συμβεί.

Αν το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ δεν είναι διαφανές και ρυθμίζεται σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, τότε εκεί είναι που μπορεί να δημιουργηθεί μία ομερτά και μία σχέση διαπλοκής. Μία παρασκηνιακή συναλλαγή που θα εξασφαλίσει στήριξη σε μία κυβέρνηση με αντάλλαγμα οικονομικές διευκολύνσεις. Το τρίγωνο της αμαρτίας είχε κορυφές το σάπιο πολιτικό σύστημα, τα ΜΜΕ και τις τράπεζες. Οι τράπεζες σταμάτησαν να δανειοδοτούν υγιείς επιχειρηματίες και συνέχιζαν να χρηματοδοτούν ΜΜΕ. Εμείς έχουμε αποφασίσει να κλείσουμε τον κύκλο της διαπλοκής, χωρίς να μας νοιάζει ποιον υποστηρίζει πολιτικά κάθε κανάλι. Αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιόν υποστηρίζει ο καθένας. Αν ένα κανάλι είναι υγιές, αν είναι νόμιμο, δεν έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τις τράπεζες και με το κράτος, δεν έχει λόγο να αυτολογοκρίνεται. Ο τρόπος που κάποιοι απέκτησαν συχνότητες έναντι κάποιων άλλων, θυμίζει τον τρόπο που παραδόθηκαν στα ανατολικά κράτη περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου σε ολιγάρχες. Από τότε έχουν αλλάξει 8 κυβερνήσεις. Όλες ανεξαιρέτως υπόσχονταν ρύθμιση του τοπίου που έπρεπε να ξεκινούν από το αυτονόητο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων αλλά καμία δεν το έπραξε. Αυτοί που απέκτησαν ως ολιγάρχες το δικαίωμα χρήσης των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων είχαν αρκετή δύναμη να μπορούν να επιβάλλουν στις εκάστοτε κυβερνήσεις να μην γίνει τίποτε”.

Ο πρωθυπουργός έφερε ως παράδειγμα τον βασικό μέτοχο, σημειώνοντας ότι απεδείχθη ότι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις, που μπορεί να είχαν την πρόθεση αλλά δεν είχαν την αντοχή να φτάσουν μέχρι το τέλος.

“Όταν ανοίγεις μια κόντρα πρέπει να είσαι αποφασισμένος να φτάσεις μέχρι το τέλος, αλλιώς καλύτερα να μην την ανοίξεις καθόλου. Πρώτο βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου είναι η διενέργεια ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού για την χρήση των συχνοτήτων”, είπε χαρακτηριστικά.

Σας καλώ να ταυτιστείτε με τις κόκκινες γραμμές

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στο ΠΟΤΑΜΙ να ταυτιστεί με τις “κόκκινες γραμμές  της κυβέρνησης απέναντι στο ασφαλιστικό, στο δικαίωμα των εργαζομένων να αγωνίζονται διεκδικώντας τις συλλογικές συμβάσεις”, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη.

Αναφερόμενος στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε πως “δεν υπήρξε κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά που να έχει τόσο μεγάλη αποδοχή απο την κοινωνία”, ενώ εξαπολύοντας  επίθεση στο ΠΟΤΑΜΙ κάλεσε τον Σταύρο Θεοδώράκη να αποκοπεί “απο τον σκληρό πυρήνα του χθες”, γιατι όπως είπε “θα σας πάρει στο βυθό”.
Με αφορμή το  αίτημα που έχει καταθέσει πολλές φορές ο Σταύρος Θεοδωράκης για συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός είπε πως: “Οποτεδήποτε το θελήσετε είμαι στη διάθεση μας. Άμα θέλετε όμως, να ταυτιστείτε με τους Σαμάρα-Βενιζέλο υπάρχουν προσφορότεροι τρόποι να το κάνετε, δε χρειάζεται να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα