Τσίπρας: Σταθερότητα με προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή

Τσίπρας: Σταθερότητα με προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή
Η προοδευτική κυβέρνηση απο την πρώτη Κυριακή προϋπόθεση σταθερότητας, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Τρείς κοστολογημένες δεσμεύσεις για προστασία Α'κατοικίας, αναδρομικά -13η σύνταξη και μείωση ειδικών φόρων από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα σαφές μήνυμα σταθερότητας δόθηκε χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε τον στόχο του να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, ενώ παράλληλα ανέλαβε 3 συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αναδρομικά και 13η σύνταξη για τους απόμαχους της δουλειάς και άμεση μείωση φόρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον ALPHA ξεκαθάρισε ότι δεν πηγαίνουμε σε εκλογική μάχη δύο συνεχόμενων αναμετρήσεων εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κυβέρνηση προοδευτική, από την κάλπη της απλής αναλογικής. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι διπλές οι εκλογές που έρχονται, μονές είναι. Μια Κυριακή θα πάμε να ψηφίσουμε κι αυτή η Κυριακή θα βγάλει συσχετισμούς που μπορούν να μας οδηγήσουν σε κυβέρνηση μιας ευρείας πλειοψηφίας και μιας ευρύτατης πλειοψηφίας στον λαό για πρώτη φορά. Και αυτή θα είναι μια προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σκωπτικά την αναφορά που έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το ότι πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή ακόμη και αν δεν είναι πρώτο κόμμα. Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «για να το δηλώσει αυτό ο κ. Μητσοτάκης μάλλον δεν είναι και τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει, λίγο ταραγμένο τον βλέπω το τελευταίο διάστημα». Ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε την πεποίθησή του στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στα αριθμητικά δεδομένα τονίζοντας ότι αυτό προκύπτει «πρώτα και κύρια για λόγους πρακτικούς» αφού «ο δεύτερος με τον τρίτο δεν έχουν τα κουκιά για να φτιάξουν, να το πω απλά, κυβέρνηση». Αναφέρθηκε μάλιστα και στο ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «ο κ. Ανδρουλάκης αφήνοντας ανοιχτά τα πάντα, λέει περίπου ότι θα συνεργαστεί με όποιον βγει πρώτος. Εγώ το ίδιο πράγμα λέω, ότι για να έχουμε προοδευτική διακυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Και μάλιστα λέω ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, μόνο τότε θα έχουμε πολιτική σταθερότητα, όχι απλά προοδευτική διακυβέρνηση».

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για συντάξεις, πρώτη κατοικία και ακρίβεια

Οι 3 δεσμεύσεις

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τρία κομβικά ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την κοινωνία.

Για το ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών σημείωσε πως «εμείς δεσμευόμαστε ότι θα επαναφέρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταρχάς θα βάλουμε ένα κανονιστικό πλαίσιο. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή οι servicers που έχουν αγοράσει ένα τιτλοποιημένο δάνειο στο 15% της αξίας, να θέλουν μέσα από τη διαδικασία των πλειστηριασμών και της πίεσης να πάρουν πίσω το 100%. Δεν γίνεται αυτό. Εμείς δεν λέμε να εκπέσουν οι εγγυήσεις, να έχουν ένα εύλογο κέρδος. Αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα προτεραιοποίησης των ρυθμίσεων, μέσα από μια εύκολη πλατφόρμα με κριτήρια τα οποία θα είναι ευρέως αποδεκτά και θα είναι κοινωνικά κριτήρια, για όσους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και δεν καλύπτονται από αυτή τη διαδικασία, να υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια, όπως με τον νόμο Κατσέλη». Επανέφερε επίσης την πρότασή του ώστε «να υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου που να ανασταλούν μέχρι τις εκλογές, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να τις κρίνει ο ελληνικός λαός».

Σχετικά με τους συνταξιούχους σημείωσε ότι «οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά. Τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση είναι 2,4-2,5 δισ. ευρώ σε τρεις δόσεις. Δεν είναι ένα μέτρο το οποίο θα ακολουθεί τα επόμενα χρόνια. Και λέμε όμως ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέπει ως μόνιμη, για τη 13η σύνταξη, στα πλαίσια των δυνατοτήτων των δημοσιονομικών, θα επανέλθει». Σχολίασε μάλιστα πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους -διότι κατάργησε τη 13η σύνταξη που την είχαμε νομοθετήσει ως μόνιμη το 2019, που είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,5 δισ. τα αναδρομικά, τα οποία δεν τα δίνει στους συνταξιούχους-, εξαγγέλλει λίγο πριν τις εκλογές 300 εκατομμύρια, έναντι των 7 δισ. που δεν έχει δώσει».

Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της ακρίβειας. Λέγοντας πως πρέπει «να κάνουμε αυτό που έκαναν μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες με φωτεινό παράδειγμα την Ισπανία που πήγε τον Φόρο προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα στο 0% -δεν το μείωσε απλά, το πήγε στο 0%- και να μειώσουμε και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, είμαστε απόλυτα κοστολογημένοι. Διότι αυτό κοστίζει γύρω στα 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση αυτών των φόρων, των έμμεσων φόρων υψηλών με ένα πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια Ταμεία είναι πάνω από 4 δις».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα