Τσίπρας στο Συμβούλιο των Ευρωσοσιαλιστών: Οι προοδευτικές δυνάμεις να αλλάξουν το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τσίπρας στο Συμβούλιο των Ευρωσοσιαλιστών: Οι προοδευτικές δυνάμεις να αλλάξουν το Σύμφωνο Σταθερότητας
Ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο του PES intime

Οι επαφές με τους κορυφαίους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στις Βρυξέλλες και η πρόταση των 4 αξόνων.

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας συζήτησε σήμερα με τους κορυφαίους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας, στις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται προσκεκλημένος στην σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών. Μάλιστα δέχθηκε προσκλήσεις από τον επικεφαλής του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα αλλά και από τον ηγέτη των πορτογάλλων σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας αναμένεται να κατατεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις επόμενες δύο εβδομάδες. Αφορά αλλαγές σε 4 άξονες που περιληπτικά αναλύονται ως εξής: Την Επανεξέταση κριτηρίων για χρέος και έλλειμμα κ συμπερίληψη κοινωνικών κριτηρίων για ανεργία, φτώχεια, ανισότητες. Την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων που συμβάλλουν σε παραγωγικότητα από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων. Την δημιουργία ενός μηχανισμού που να εξασφαλίζει την συμμετρία ευρωπαϊκής οικονομίας. Την πρόταση ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να γίνει μόνιμο οικονομικό εργαλείο για πρόληψη και αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων.

Σε αυτά τα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιστραάφηκαν άλλωστε και οι συζητήσεις του Αλέξη Τσίπρα στις επαφές που είχε με κορυφαίους ευρωπαϊκούς παράγοντες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου του Κόμματος των Ευρω-σοσιαλιστών με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σόλτς. Όπως επίσης και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Επίσης συναντήθηκε με τον ηγέτη του Ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λεττα. Κατά την συνάντηση υπήρξε συμφωνία συντονισμού των ενεργειών τους προκειμένου να καταρτιστεί μια προοδευτική πρόταση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητα. Μάλιστα ο Ενρίκο Λέττα προσκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα με μετέχει σε εκδήλωση του Ιταλικού Δημοκρατικού Κομματος για το μέλλον της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022. Πρόσκληση έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την συνάντηση που είχε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα προκειμένου να στηρίξει την καμπάνια του στις εκλογές που θα γίνουν στην Πορτογαλία.

Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για το Σύμφωνο Σταθερότητας υπήρξε το αντικείμενο της συνάντησης που είχε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. Τον ενημέρωσε αναλυτικά για τις αλλαγές που προκρίνει τονίζοντας την ανάγκη να μην επιστρέψει η Ε.Ε στις αποτυχημένες συνταγές της λιτότητας.

Ήδη άλλωστε το στίγμα της παρουσίας του στο συμβούλιο των Ευρωσοσιαλιστών είχε δώσει νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, με την δήλωση που έκανε κατά την είσοδό του. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες». Πρότεινε «να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».

“Στο Στόμα Του Λάκη” κάνει πρεμιέρα! Από σήμερα και κάθε Πέμπτη, ο μοναδικός Λάκης Λαζόπουλος θα σχολιάζει καυστικά όσα συμβαίνουν γύρω μας! Άκουσε το Podcast και κάνε εγγραφή σε Spotify, Apple Podcasts για να μη χάνεις επεισόδιο!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα