Τσίπρας: Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι

Τσίπρας: Ύψιστη ανάγκη η συνεργασία των πολιτισμών απέναντι στο σκοτάδι

"Ευθύνη μας να αξιοποιήσουμε το παρελθόν", είπε ο ο Αλέξης Τσίπρας από το Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών στο Ζάππειο και τόνισε πως "ως Ελλάδα, η ιστορία μας οδηγεί να ταυτίσουμε την παρουσίας μας με την ύπαρξη του διαλόγου"

«Η πολιτισμική μας κληρονομιά δεν μας ανήκει κατ' αποκλειστικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, στο περιθώριο του γεύματος του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, το οποίο διεξάγεται στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να στηριχτούν οι δυνάμεις που ενώνουν τους λαούς, όπως η γνώση και η παιδεία και όχι εκείνες, όπως των πολέμων, που χωρίζουν τους λαούς.

«Η δική μας ευθύνη δεν είναι η προσκόλληση στο ένδοξο παρελθόν, γιατί έτσι αδυνατούμε να οικοδομήσουμε όραμα για το μέλλον», σημείωσε, αναφερόμενος στους αρχαίους πολιτισμούς των χωρών που συμμετέχουν στο Φόρουμ. Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «να αξιοποιήσουμε τον θησαυρό του παρελθόντος για να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο».

«Ζούμε σε μία σύνθετη πραγματικότητα, με προκλήσεις και απειλές για την ανθρωπότητα. Προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν από χώρες που μοιράζονται παρόμοια πολιτιστική κληρονομία», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε στο μυαλό μας ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο». Μάλιστα, για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι ανέφερε τα εργαλεία που έχουν οικοδομηθεί, όπως το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι ο διάλογος των λαών μπορεί να γίνει με εφαλτήριο των πολιτισμών, συμπληρώνοντας ότι αυτό ακριβώς αποτελεί την πηγή για την πραγματοποίηση του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

«Οι ρίζες του ελληνισμού είναι βαθιές», σημείωσε και τόνισε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι συνυφασμένη με τον διάλογο, «έχουμε θετική ατζέντα στις διακρατικές σχέσεις».

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, επισήμανε: «Σήμερα κατακλυζόμαστε όλο από αρνητικές εξελίξεις. Η λύση, όμως, δεν βρίσκεται στην περιχαράκωση και στην απομόνωση, η λύση βρίσκεται στη συνεργασία και στη συλλογικότητα».

Επίσης, κάλεσε σε κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, οι ανισότητες, η φτώχεια, οι προσφυγικές ροές. «Υπάρχει πάντοτε ένα τεράστιο πλαίσιο συσφίξεων σχέσεων» είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας σειρά παραδειγμάτων σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως η διαρκής σύνοδος των χωρών του Νότου και οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε πως ανάμεσα στους λαούς πρέπει να στηθούν γέφυρες κατανόησης και όχι ελατήρια μίσους και συγκρούσεων και χαρακτήρισε ύψιστη ανάγκη να μεταφερθεί το φως του πολιτισμού απέναντι στον σκοταδισμό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πολιτισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να συμβάλει, ώστε να μεταφέρουμε στο σήμερα το άπλετο φως που εξέπεμψαν οι πολιτισμοί μας στο παρελθόν», υπογράμμισε. «Κάτω από τη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα για την παγκόσμια ειρήνη και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αλέξης Τσίπρας
SHARE:

24Media Network