Τσίπρας: Ζητά “ανοιχτά χαρτιά” από ΚΙΝΑΛ και προοδευτικές δυνάμεις για την αυριανή διακυβέρνηση

Τσίπρας: Ζητά “ανοιχτά χαρτιά” από ΚΙΝΑΛ και προοδευτικές δυνάμεις για την αυριανή διακυβέρνηση
Όσες δυνάμεις αυτοπροσδιορίζονται ώς προοδευτικές πρέπει να πάρουν θέση για την αυριανή διακυβέρνηση του τόπου, επισήμανε στην συνέντευξή του στο ΚΡΗΤΗ TV ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

«Στενό μαρκάρισμα» στον Νίκο Ανδρουλάκη, το «pasokification», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως όσοι δεν παίρνουν σαφή θέση αφήνουν ανοιχτό το να συνεργαστούν με την δεξιά.

Στην τακτική του «στενού μαρκαρίσματος» στο Κίνημα Αλλαγής αλλά και όσες δυνάμεις αυτό-προσδιορίζονται ως «προοδευτικές» επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου όπως δήλωσε να «ανοίξουν τα χαρτιά τους» για την αυριανή διακυβέρνηση του τόπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τις ανάγκες τις κοινωνίας που απειλείται από την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική σημειώνοντας ότι όσοι δεν απαιτούν άμεσα εκλογές και πολιτική αλλαγή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με την Ν.Δ.

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει όπως φαίνεται να κρατήσει «ανοιχτό» τον δημόσιο διάλογο για την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνηση του τόπου τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να προκύψει από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική. Έτσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε στην συνέντευξη που έδωσε στο «ΚΡΗΤΗ TV» στο ζήτημα της στάσης του Κινήματος Αλλαγής που είχε θέσει και με όσα είπε κατά την περιοδεία του στο νησί. Δηλώσεις που προκάλεσαν χθες τον αντίλογο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ευρύτατο κάλεσμα

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα τονίζοντας πως «απευθύνουμε ευρύτατο κάλεσμα σε όλες τις αυτοπροσδιοριζόμενες ως προοδευτικές δυνάμεις, να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Όχι γενικά, αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλον, αλλά να πουν πώς πιστεύουν ότι πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα. Εμείς λοιπόν λέμε ότι για να κυβερνηθεί η χώρα, πρέπει να στήσουμε ένα τείχος κοινωνικής προστασίας. Να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, πλαφόν στις τιμές ενέργειας και κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους διότι δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την πεποίθηση πως «είτε από την πρώτη Κυριακή, είτε από τη δεύτερη, εγώ πιστεύω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές με απλή αναλογική. Υπάρχουν οι δυνατότητες να φτιάξουμε κυβέρνηση από τις εκλογές με απλή αναλογική».

Ανοιχτά χαρτιά

Παράλληλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση να διασαφηνίσουν τις προθέσεις τους για την διακυβέρνηση του τόπου. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «οφείλουν ν’ ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά κι αόριστα, αλλά πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές προτάσεις».

Στο σημείο αυτό υπήρξε αιχμηρός προς τον Νίκο Ανδρουλάκη λέγοντας πως «εδώ όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ορισμένοι, αλλά ταυτόχρονα αφήνουν και ανοιχτό ότι θα συνεργαστούν με τη Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη μετά τις εκλογές. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών. Δηλαδή να μείνει ο κ. Μητσοτάκης άλλο έναν χρόνο και αφήνουν και ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας».

Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους, νομίζω ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επ’ αόριστον. Κάποια στιγμή πρέπει στον ελληνικό λαό να εξηγήσουν τι θέλουν να συμβεί σε αυτό τον τόπο. Θέλουν να έχουν μια συμμετοχή σε κυβέρνηση; Και εάν ναι, σε ποια κατεύθυνση; Με ποιους προγραμματικούς όρους και προς ποια μεριά θα βλέπει αυτή η κυβέρνηση;». Σχολίασε μάλιστα ότι «όσο πιο σύντομα αυτό κάποιοι το συνειδητοποιήσουν, τόσο καλύτερα και για το δικό τους πολιτικό μέλλον».

Αιχμές για ΠΑΣΟΚ-ification

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ-ification, το φαινόμενο αυτό που οδήγησε στη γιγάντωση του ΣΥΡΙΖΑ διότι όπως στη φυσική έτσι και στην Πολιτική τα κενά καλύπτονται, οφείλεται στο γεγονός όχι ότι είχε κακούς αρχηγούς το ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος ή η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά στο ότι ακολούθησε μια πολιτική ταύτισης με τη Νέα Δημοκρατία και συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό δεν το έχουν καταλάβει και συνεχίζουν αυτή την πολιτική ταύτισης, νομίζω ότι δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το συμφέρον ύπαρξης, το υπαρξιακό τους συμφέρον σ’ αυτό το κόμμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα άλλο θέμα, έχουν τοn χρόνο να το αποφασίσουν μόνοι τους».

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι για τα όποια μετεκλογικά ζητήματα προκύψουν, θα τεθούν με ψηφιακό τρόπο στην κρίση των μελών του κόμματος. Χαρακτηριστικά επισήμανε ότι «εμείς την κρίσιμη μέρα, όπου θα κριθεί το θέμα της διακυβέρνησης όταν θα πάρουμε την εντολή και θα διαμορφώσουμε τις συνθήκες, θα ζητήσουμε με ψηφιακό τρόπο σε σύντομο χρονικό διάστημα στην απόφαση που θα προτείνουμε να τοποθετηθούν τα μέλη μας να την εγκρίνουν, ή να την απορρίψουν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα