Βαρβιτσιώτης: Προσχηματική η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους θεσμούς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής σχετικά με το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία με τους θεσμούς την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Η συνέντευξη του βουλευτή Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην εφημερίδα "Αγορά". Όσα δήλωσε για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική αναθεώρηση και τις επενδύσεις

"Η συζήτηση που άνοιξε η κυβέρνηση γύρω από τον εκλογικό νόμο είναι προσχηματική. Είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει μια ξεκάθαρη αλλαγή στην ατζέντα της μέχρι τώρα επικαιρότητας", τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Αγορά” ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως "ως γνήσιος λαϊκιστής, λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα την παραμονή του στην καρέκλα" και πως δεν διστάζει να «χρησιμοποιεί» ακόμα και τους θεσμούς, προκειμένου να κερδίσει χρόνο.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του για τον εκλογικό νόμο, ο βουλευτής της ΝΔ τονίζει πως δεν θα πρέπει μόνο να προχωρήσει η κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, αλλά και η γενικότερη αναδιάταξη του εκλογικού χάρτη, με τη δημιουργία ισοδύναμων εκλογικών περιφερειών σε όλη τη χώρα. "Η ισόρροπη κατανομή των βουλευτικών εδρών, υπηρετεί την ανάγκη για ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των πολιτών. Η αναδιάταξή της Β’ Αθηνών θα πρέπει να γίνει με έναν τρόπο που να μην περιορίζεται μόνο στα γεωγραφικά κριτήρια. Διαφορετικά, στις νέες, μικρότερες περιφέρειες που θα δημιουργηθούν, ελλοχεύει ο κίνδυνος της «ταξικής» εκπροσώπησης", σημειώνει και επισημαίνει πως το βασικό διακύβευμα σε έναν εκλογικό νόμο είναι να υπηρετείται ο σχηματισμός στέρεων κυβερνήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη για να ανακάμψει η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, καθώς αν μειωθούν οι δυνατότητες να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, τότε μειώνονται και οι δυνατότητες για ανάπτυξη.Οπως λέει ο κ. Βαρβιτσιώτης, είναι θετικό το ό,τι "αποτρέπεται η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη, μετά τη δική του απόδραση", καθώς όπως εκτιμά, η απαιτούμενη στήριξη των 200 βουλευτών που ορίζει το Σύνταγμα, προκειμένου να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να ισχύσει στις επόμενες εκλογές, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως στόχος του είναι να υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα. "Αυτή είναι η σημασία, άλλωστε, και της συγκεκριμένης πρόβλεψης: να μην μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση και ο κάθε κ. Τσίπρας να «κόβουν και να ράβουν», κάθε φορά, έναν εκλογικό νόμο στα μέτρα τους", τονίζει. Οσον αφορά στο ασφαλιστικό ο κ. Βαρβιτσιώτης δηλώνει, πως ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ στο ασφαλιστικό είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν της κυβέρνησης. "Εμείς διαφωνούμε ότι ο χαρακτήρας του πρέπει να είναι μόνο αναδιανεμητικός, όπως γίνεται σήμερα. Εμείς θεωρούμε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να είναι και ανταποδοτικό", τονίζει και προσθέτει πως στο πλαίσιο ενός νέου –κοινωνικά και οικονομικά δίκαιου- ασφαλιστικού θα πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους, να εξεταστεί και η δυνατότητα συμμετοχής της ιδιωτικής ασφάλισης. "Θα πρέπει, με άλλα λόγια, να δώσουμε το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να κάνει εκείνος το προσωπικό του «κουμάντο», να επιλέγει να εισφέρει για τη σύνταξή του όσο νομίζει, και στη συνέχεια, μέσω δημόσιων αλλά και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων, να λαμβάνει σύνταξη όσο αποθεματοποίησε", λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσώτης τάσσεται υπέρ των επενδύσεων και ζητά, ενόψει της επερχόμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης, την επαναφορά της διάταξης του Συντάγματος του 1952, που δημιουργούσε το απαραίτητο καθεστώς προστασίας για τα κεφάλαια που επενδύονταν στην Ελλάδα. "Αυτή η διάταξη απετέλεσε τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε το θαύμα τόσο της ελληνικής ναυτιλίας, όσο και της εκβιομηχάνισης στη χώρα μας τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Σήμερα, η χώρα έχει ανάγκη από μια αντίστοιχη πρόβλεψη. Από μια νέα συνταγματική διάταξη που θα την καταστήσει ασφαλή προορισμό για τα ξένα κεφάλαια και θα τη μετατρέψει σε υποδοχέα μεγάλων επενδύσεων", δηλώνει.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία, Εκλογικός Νόμος
SHARE: