Βασιλειάδης: “Ο Τσίπρας θέλει κανόνες στο ποδόσφαιρο”

Βασιλειάδης: “Ο Τσίπρας θέλει κανόνες στο ποδόσφαιρο”
Ο Γιώργος Βασιλειάδης Eurokinissi Sports

Ο υφυπουργός Αθλητισμού φιλοξενήθηκε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τον Βασίλη Σκουρή- Τι είπε ο Γιώργος Βασιλειάδης για την πρόταση της διεξαγωγής του πρωταθλήματος που έχει καταθέσει η Πολιτεία, το VAR και το επαγγελματικό ποδόσφαιρο εν γένει.

Στο στούντιο του Ραδιοφώνου 24/7 στους 88.6 φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης. O Yφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόταση που έχει καταθέσει στην πλευρά της Superleague για τη διενέργεια του πρωταθλήματος των επόμενων χρόνων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η εν λόγω πρόταση μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο ως πακέτο και όχι σε επί μέρους σημεία.

Αναλυτικά τόνισε: Ακούγονται διάφορα περί εκβιασμών. Με το σπάσιμο της κεντρικής διαχείρισης βρέθηκαν οι μισές ομάδες δίχως τηλεοπτικό συμβόλαιο. Ζήτησαν να βρεθεί λύση και κάναμε μια πρόταση, που έχει φιλοσοφία, να δημιουργήσει για μια πενταετία οικονομική σταθερότητα. Να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής εξυγίανσης. Τόσες πολλές ομάδες δεν σηκώνει το πρωτάθλημα.

Λέμε ότι ο ελληνικός επαγγελματικός αθλητισμός δεν σηκώνει τόσες ομάδες. Δύο επαγγελματικές κατηγορίες των 12 ομάδων και μία ημιεπαγγελματική κατηγορία των 12. Θα υπάρχουν οικονομικές ποινές αν υπάρξουν χρέη και οφειλές προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Μπόνους αν κόβεις περισσότερα εισιτήρια, αν δεν υπάρχουν επεισόδια.

Ασφαλές πλάνο που θα οδηγήσει μπροστά το ποδόσφαιρο. Η πρόταση έχει κάποια οικονομικά δεδομένα. Λέμε 12 ομάδες, γιατί με περισσότερες ομάδες δεν υπάρχουν τόσα χρήματα. Αλλιώς δεν βοηθάει στο να φύγουν οι σκιές. Με βάση καταγγελίες, άλλος είναι ιδιοκτήτης σε μια ομάδα, άλλος είναι αυτός που φαίνεται.

Για να μην γίνει δεκτή η πρόταση, προφανώς δεν βολεύει και πιστεύουν οι ΠΑΕ ότι θα πάει αλλιώς καλά το ποδόσφαιρο. Τους είπα μακάρι να έχουν αυτοί δίκιο κι εμείς άδικο.

Αν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν βρει λύση, αυτό θα απασχολήσει αυτό και όχι με εμάς. Για να απορρίψουν τη δική μας πρόταση, προφανώς έχουν κάτι άλλο. Καλή τύχη. Μακάρι να βρουν λύση και να έχουν αυτοί δίκιο.

Αν υπήρχε σαφές πλαίσιο, δηλαδή 14 εφέτος και 12 του παραχρόνου, αυτό ενδεχόμενα θα μπορούσε να συζητηθεί. Δεν θα μπω σε διαδικασία να κόψω χρήματα από τη Super League 2 για να υπάρξουν περισσότερα χρήματα στη Super League 1. Του χρόνου θα έχουμε κεντρική επιτροπή διαιτησίας, θα έχουμε VAR, τώρα είναι η ώρα για θεσμικές αλλαγές”.

“Η εντολή του Πρωθυπουργού πάντως είναι ξεκάθαρη από τη στιγμή που αναλάβαμε την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2015. Θέλει να θεσπιστούν κανόνες και πλαίσιο”.

Για την ΕΡΤ¨και το ρόλο της στην πρόταση: “Παίρνει ένα εμπορικό προϊόν που θα φέρει έσοδα, αν και της ΕΡΤ δεν είναι αυτοσκοπός τα έσοδα. Θα δώσει στους Έλληνες να έχουν πρόσβαση στον ελληνικό αθλητισμό. Θέλουμε να το πετύχουμε όπως με το μπάσκετ. Η ΕΡΤ είναι κερδοφόρα και βοηθάμε με όρους και κανόνες στη διάσωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στην Τουρκία το αγοράζουν ξένοι πάροχοι. Το Καϊσερίσπορ – Τραμποζνσπόρ δηλαδή έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το Ολυμπιακός – Ατρόμητος;”

Για το αν FIFA και UEFA είναι υπέρ: “Οι διεθνείς συνομοσπονδίες καταλαβαίνουν και εκείνες ότι δεν γίνεται να υπάρχουν τόσες ομάδες. Έχουμε κάνει μια πρόταση. Δεν εκβιάζουμε. Τους όρους στην πρόταση τους θέτει αυτός που κάνει την πρόταση. Τα πράγματα είναι απλά. Δεν έχουμε πρόβλημα με FIFA και UEFA”.

Για τον τρόπο που πορεύονται οι παράγοντες: “Οι παράγοντες μπορεί να λένε ό,τι θέλουν. Πρώτη φορά βλέπουμε πολιτικές ανακοινώσεις από οπαδούς. Η κυβέρνηση απαιτεί να μπούνε κανόνες. Είναι επίτευγμα ότι δεχόμαστε επίθεση από οπαδούς όλων των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ με κατηγορεί ότι είμαι Ολυμπιακός. Ο Ολυμπιακός ότι είμαι ΠΑΟΚ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ ότι τους κόβω τις μετακινήσεις ότι είμαι Ολυμπιακός και ΑΕΚ. Αυτές είναι φαιδρότητες”.

Για τον λόγο που το VAR δεν το χρηματοδοτούν οι ΠΑΕ: “Κατηγορούμαστε ότι καθυστερήσαμε να βάλουμε το VAR ενώ θα έπρεπε οι ΠΑΕ να το τρέξουν μόνοι τους. Πήραμε την πρωτοβουλία να το τρέξουμε εμείς. Η προκήρυξη είναι σαφής. Τα κεντρικά θα είναι στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

Για το ρόλο της ΕΛΑΣ στα γήπεδα: “Με την αρωγή της UEFA έχουμε φτιάξει μια επιτροπή ειδικών από το συμβούλιο της Ευρώπης, τη Μ. Βρετανία που έχουν το know how και είμαστε κοντά στο να ολοκληρώσουμε τις παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να βγει από τα γήπεδα η Αστυνομία. Δεν μπορεί να κάνειθ τον ταξιθέτη στο… θέατρο. Ευθύνη θα έχουν οι ΠΑΕ. Το εύκολο είναι να ρίχνουμε τις ευθύνες στην Αστυνομία”.

Για την ιδιοκτησιακή κατάσταση στον Παναθηναϊκό: “Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν τις γνωρίζω κιόλας. Περιμένω κι εγώ τις εξελίξεις. Υπάρχει πρόταση εκ μέρους του Γ. Γιαννακόπουλου, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το ΟΑΚΑ. Αφορά και στη διασφάλιση όλων των ομοσπονδιών. Είναι περίπλοκη και προσπαθούμε με χαμηλούς τόνους να βρούμε λύση”.

“Δεν μιλάμε για βαριά ανάπτυξη. Πρέπει να υπάρξει βιώσιμη εγκατάσταση. Το ΟΑΚΑ με αυτή τη διαχείριση μας βάζει πολλά εκατομμύρια μέσα και πρέπει να βρούμε λύση, να έχουμε ανοιχτά μάτια και μυαλό. Τα fund πίσω από τον Πιεμπονγκσάντ αν θέλουν να κάνουν επενδύσεις, δεν το κάνουν με τη κυβέρνηση. Υπάρχει ένα εμπορικό deal. Δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Δεν μπαίνουμε σε διαδικασία για ρυθμίσεις και κουρέματα. Θέλουμε βρεθεί λύση και στο γηπεδικό όχι μόνο του Παναθηναϊκού, όλων των ομάδων”.

Για το αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα: “Αυτό πρέπει να απασχολεί τις ΠΑΕ, το αν θα αρχίσει το πρωτάθλημα. Κάναμε μια βιώσιμη πρόταση για 24 ομάδες, για Super League 1 και Super League 2. Οι περισσότεροι κανόνες έχουν γίνει δεκτή. Το θέμα είναι να βγουν τα νούμερα. Κάθε χρόνο έχουμε τις ίδιες καταγγελίες. Με οικονομικά ανεξάρτητες ομάδες θα ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο. Εμείς δεν συμφωνήσαμε στο 14. Έκανε μια αντιπρόταση η Λίγκα που δεν έγινε δεκτή. Αν η Λίγκα έρθει και πει 14 του χρόνου και 12 του παραχρόνου, ίσως να το κουβεντιάσουμε.

Δεν έχει αλλάξει κάτι. Ή θα φτιάξουμε πλάνο για πέντε χρόνια ή αλλιώς δεν έχει νόημα. Αλλιώς θα κλαίμε πάλι τον μακαρίτη. Και πέρυσι τα ίδια ζήσαμε. Περιμένω να δω τι θα ακούσω. Η πρόταση δεν μπορεί να είναι στο τραπέζι για πάντα. 48 εκατ. ευρώ., 55 από τη δεύτερη και μετά. Με 14 ομάδες υπάρχει αλλαγή στα νούμερα, αλλοιώνεις όλη την πρόταση. Το να συρρικνώσεις τα νούμερα, δεν οδηγεί πουθενά. Δεν έχω ακούσει αντιπρόταση.

Αν επιλέξουμε πρόσκαιρη σωτηρία, του χρόνου στο ίδιο σημείο θα είμαστε. Τους δίνουμε διέξοδο για μια πενταετία. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να γίνουν 12 ομάδες, αλλά και για εμάς είναι δύσκολο να μοχλεύσουμε τα χρήματα. Πρέπει να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα πετύχουν”.

Για το αν υπάρξει αύξηση επιχορήγησης στις ομοσπονδίες: “Μια αύξηση 15 % αρχικά, 3 εκατ. ευρώ. Μπαίνουμε σε νέα εποχή., Η χώρα ξαναστέκεται στα πόδια της. Δεν θα μπερδέψουμε το μπόι μας με τη σκιά μας. Σοβαρός προγραμματισμός, έλεγχος, λογοδοσία”.

Για τους παράγοντες και τις δηλώσεις που κάνουν: “Έχει περάσει στο πειθαρχικό της ΕΠΟ. Θα υπάρχει και μείωση από το τηλεοπτικό συμβόλαιο αν υπάρχουν εμπρηστικές δηλώσεις. Όπως λειτουργούν στις επιχειρήσεις τους, να λειτουργήσουν και στο ποδόσφαιρο. Δεν γίνεται να μην σκέφτονται το ίδιο και για το ποδόσφαιρο. Αν σκεφτούμε με οικονομικούς όρους, όλα θα γίνουν καλύτερα. Δεν είναι κακό να χάνεις το πρωτάθλημα. Εδώ καταστρέφεται η γη”.

Για το γεγονός ότι οι σύνδεσμοι έκαναν διαδηλώσεις για το Σκοπιανό: “Οι σύνδεσμοι μπορούν να έχουν την άποψή τους. Δεν ξέρω αν υποκινούνται από αλλού. Το Σκοπιανό είναι μεγάλο ζήτημα και δεν μπορώ να καταλάβω πώς εμπλέκεται το ποδόσφαιρο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα