Βασιλίσσης Όλγας: Χαμός με παρέμβαση Μενδώνη υπέρ Μπακογιάννη – Η απάντηση Δούκα

Διαβάζεται σε 3'
Βασιλίσσης Όλγας: Χαμός με παρέμβαση Μενδώνη υπέρ Μπακογιάννη – Η απάντηση Δούκα
Λίνα Μενδώνη

Παρέμβαση υπέρ του απερχόμενου δημάρχου Αθηναίων πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού για το ζήτημα της Βασιλίσσης Όλγας, με τον Χάρη Δούκα να επανέρχεται θέτοντας έξι ερωτήματα

Μετά την εκπεφρασμένη δυσαρέσκεια του νέου δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για την απόφαση που έλαβε μετεκλογικά ο Κώστας Μπακογιάννης σχετικά με τις εργασίες πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρενέβη την Τετάρτη υπέρ του δημάρχου Αθηναίων  σε ραδιοφωνική της συνέντευξη.

Όπως ανέφερε η υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τον πρώτο λόγο για το ζήτημα των εργασιών επί της Όλγας έχει το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, όπως ανέφερε, η πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας, που έχει εγκριθεί από το ΥΠ.ΠΟ. από το 2000.

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων, κατηγορούσε τον Κώστα Μπακογιάννη για την “δημιουργία τετελεσμένων”, καθώς η επιστροφή της Όλγας στην κυκλοφορία αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του Χάρη Δούκα, ενώ ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε πως η εργολαβία δεν μπορεί να μείνει στη μέση, καθώς αυτό θα σήμαινε περισσότερα έξοδα για την δήμο.

“Πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων – και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε”, ανέφερε η Λίνα Μενδώνη, η οποία μάλιστα υποστήριξε πως ο νέος δήμαρχος της Αθήνας δεν μπορεί να σταματήσει το έργο. 

” Δεν μπορεί να το σταματήσει αυτό που έχει σχεδιαστεί. Αυτό για να το σταματήσει πρέπει να δώσει έγκριση, θα πω το πιο απλό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μα αφού τώρα έχουμε και καινούργια ευρήματα που απλώνονται σε πολύ μεγάλο μήκος, γιατί δεν έχει γίνει ακόμα όλη η ανασκαφή, σε πολύ μεγάλο πλάτος επί της Βασιλίσσης Όλγας, και επίσης είναι το οικοδόμημα, πηγαίνει και σε βάθος. Τι θα κάνουμε;”

Δούκας: 6 ερωτήματα για την Όλγας

Με νεότερη ανακοίνωση επανήλθε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, με την οποία καλεί την υπουργό να απαντήσει σε έξι ερωτήματα.

“Από τις χθεσινές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού και την αναλυτική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη ιδιαίτερης σημασίας αρχαιολογικών ευρημάτων, κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας, τα οποία απαιτούν αρχαιολογικές ανασκαφές.

Τίθενται επομένως τα εξής μείζονα ερωτήματα:

– Γιατί ενώ επί 3 χρόνια η Βασιλίσσης Όλγας παραμένει κλειστή, μόλις χθες έγινε ενημέρωση για την αξία των αρχαιολογικών ανασκαφών;

-Έχουν ληφθεί υπόψη αυτά τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στις ήδη ανατεθειμένες μελέτες και εργολαβίες της απερχόμενης δημοτικής αρχής;

-Πόσο καιρό θα χρειαστεί να μείνει κλειστή η Βασιλίσσης Όλγας για την ανάδειξη των ευρημάτων;

-Πώς θα προχωρήσουν υπό αυτές τις συνθήκες τα σχέδια για την πεζοδρόμηση της Βασιλίσσης Όλγας;

-Ποιο είναι το κόστος του έργου έως τώρα;

-Γνώριζε για την ύπαρξη των αρχαιολογικών ευρημάτων ο διευθύνων σύμβουλος της «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», ο οποίος σε δήλωσή του σήμερα στον Ελεύθερο Τύπο ισχυρίζεται ότι «το έργο της ανάπλασης της Βασ. Όλγας υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2024»;

Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να απαντηθούν δημόσια και ξεκάθαρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όλοι οι Αθηναίοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα