Βενιζέλος: Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα

Βενιζέλος: Η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στα ευρωπαϊκά επίπεδα
Χρίστος Σιμάτος

Θεματικό συνέδριο με θέμα "Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας" διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών. Τι είπε για τη "διπλή λειτουργία" της Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Η διπλή φύση της Δικαιοσύνης καθορίζει και τη μοίρα της», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος και καθηγητής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο θεματικό συνέδριο που διοργανώνει ο Κύκλος Ιδεών με θέμα «Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας ιδέας».

Οι εργασίες του συνεδρίου, διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Χρίστος Σιμάτος

«Μιλώντας για “διπλή λειτουργία”, εννοώ αφενός μεν τη δικαστική λειτουργία και το δικαστικό σύστημα, με τη μορφή μας εξουσίας στο πλαίσιο της τριπλής διάκρισης των εξουσιών, που εκφράζει την πιο σκληρή και αποτελεσματική όψη του κράτους. Από την άλλη μεριά η Δικαιοσύνη είναι μια “αντιεξουσία” η θεμελιώδης εγγύηση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

«Η λειτουργία της Δικαιοσύνης βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των αντιθέσεων, όλων των συγκρουόμενων συμφερόντων, όλων των ελπίδων των προσδοκιών των σκοπιμοτήτων. Παράγει αποτελέσματα που συχνά υπερβαίνουν τις δυνατότητες των πολιτικών οργάνων του κράτους που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένα», υπογράμμισε.

Χρίστος Σιμάτος

«Η Δικαιοσύνη είναι μια εξουσία που πρέπει να μεταρρυθμιστεί και μια ιδέα που πρέπει να αφυπνιστεί. Σαν θεσμός εξουσίας ασφαλώς και μπορεί να φθάσει και στην Ελλάδα στο επίπεδο που επιβάλουν οι καλές πρακτικές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Χρίστος Σιμάτος

Η αναφορά όμως στη δικαιοσύνη ως ιδέα, δεν είναι κυριολεκτική. Θέλει να λειτουργήσει ως διανοητική και ηθική πρόκληση όχι φιλοσοφικά αλλά πρακτικά και να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η εμπιστοσύνη της κοινωνίας των πολιτών στο δικαστικό σύστημα, άρα να θέσει το ζήτημα της αξιοπιστίας και του κύρους της δικαιοσύνης, και όχι βεβαίως το πάντοτε κεντρικό αλλά απώτερο ζήτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης των ανισοτήτων και της αναδιανομής του πλούτου», προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε:

«Η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς κατατάξεις, βρίσκεται πάντα χαμηλά. Πίσω δε από το πρόβλημα της ταχύτητας υπάρχει πάντα το πρόβλημα της ποιότητας και της αξιοπιστίας. Πρέπει νομίζω να συζητηθεί το πρόβλημα της αναγκαίας συναίνεσης και αποφασιστικότητας. Χρειάζεται μια εθνική κοινωνική βούληση, η οποία να έχει συνέχεια».

Παρακάτω θα βρείτε τη σχετική έρευνα του Στράτου Φαναρά, για το πώς προσλαμβάνουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης οι πολίτες.

https://www.news247.gr/download/1874//940000/fanaras.pdf

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα