Βενιζέλος σε Νταβούτουγλου: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"

Βενιζέλος σε Νταβούτουγλου: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"
INTIME NEWS

Ο κ. Νταβούταγλου στη συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία

Οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ενόψει και της επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης ανάμεσα στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Αχμέτ Νταβούτογλου στη σημερινή τους συνάντηση.

Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της ελληνικής κυβέρνησης, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα «επιδείξει εν τέλει καλοπιστία» ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της κοινής διακήρυξης για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που «περιλαμβάνουν προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επίσης, έσπευσε να υπογραμμίσει τη σημασία της κοινής διακήρυξης τονίζοντας ότι «το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι πληροφοριακού ή τυπικού χαρακτήρα, αλλά συνιστά το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης». Οπως είπε, η λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι θεσμικά συμβατή με τους κανόνες της Ε.Ε. και να οδηγεί σε μία ομοσπονδιακά δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία. «Θέλουμε να ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι θα υπάρχει συμφωνία στο ανακοινωθέν ως δείγμα καλής θέλησης προκειμένου να μπούμε στο κύριο μέρος της διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης ότι «η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τη λεγόμενη "τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου"».

Ερωτηθείς αν η Αγκυρα συμμερίζεται τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για «μία και αδιαίρετη κυπριακή δημοκρατία» στις διαβουλεύσεις για την κοινή διακήρυξη, ο κ. Νταβούτογλου σχολίασε ότι υπάρχουν παγκοσμίως πολύ λίγα «παγωμένα» ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί με τόση λεπτομέρεια όσο το Κυπριακό, συμπληρώνοντας ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει «τεράστια ορολογία».

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η τουρκοκυπριακή πλευρά υπήρξε «αρκετά ελαστική» και έχει τη διάθεση να διαβουλευθεί με σκοπό την λύση. Πρόσθεσε δε ότι η Αγκυρα θέλει να δει βούληση και από την κυπριακή πλευρά που θα δείχνει πως επιθυμεί συνομιλίες οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Νταβούτογλου έκανε αναφορά και στο θέμα των μειονοτήτων που ζουν σε Ελλάδα και Τουρκία, το οποίο -όπως είπε- πρέπει να θεωρείται «μία ευκαιρία, μία γέφυρα που θα ενώνει τους δύο λαούς». Είπε ακόμη ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις δύο κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών.

SHARE:

24Media Network