Βενιζέλος στις ΗΠΑ: ""Προβάλλαμε την κανονική Ελλάδα, όχι αυτή της κρίσης"

Βενιζέλος στις ΗΠΑ: ""Προβάλλαμε την κανονική Ελλάδα, όχι αυτή της κρίσης"

Τι συζητήθηκε στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι και τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου

"Με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε βάθος για όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα" δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του την Παρασκευή (17/01) στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του.

"Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον», όπως είπε, «λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ήταν μία ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία».

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «συζητήσαμε για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, που τη στηρίζουμε εφόσον και αυτές εκπληρούν τις προϋποθέσεις. Μιλήσαμε για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «επίσης, συζητήσαμε για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα. Στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Τζον Κέρι στη Μέση Ανατολή φυσικά, και προσφερόμαστε να βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε, για όλα τα θέματα που αφορούν τη Γενεύη 2 για τη Συρία και θέλουμε πραγματικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, γιατί είμαστε πάρα πολύ κοντά σε αυτή την ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «μιλήσαμε φυσικά και για την οικονομία. Τον ενημέρωσα για το βασικό περιεχόμενο της συζήτησης που είχα με τον υπουργό Τζακ Λιου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα και συζητήσαμε (και με την ιδιότητα) ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ως πρώην υπουργός Οικονομικών».

«Η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δε χρειάζεται και δε μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος .

Συνοψίζοντας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «άρα, οι δύο πρωινές συναντήσεις μου με τον κ. Λιου και με τον κ. Κέρι εστίασαν στο ουσιώδες και είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί η συζήτηση με τον κ. Κέρι έγινε στο τέλος όταν είχε προηγηθεί η συζήτηση για την οικονομία με τον κ. Λιου και για όλα τα θέματα με τους προέδρους των δύο Επιτροπών του Κογκρέσου, δηλαδή με τον γερουσιαστή τον κ. Μενέντεζ, που προεδρεύει της πανίσχυρης Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Ρόις».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network