Βενιζέλος: Στρατηγική μας τον Σεπτέμβριο ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογή προέδρου τον Φεβρουάριο

Βενιζέλος: Στρατηγική μας τον Σεπτέμβριο ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης και εκλογή προέδρου τον Φεβρουάριο

Συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλου στην εκπομπή "Ανατροπή"

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο ήταν η ψήφος εμπιστοσύνης και διαδικασία προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο, όμως, από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπήρξε μεγάλη όξυνση, η οποία κορυφώθηκε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού. Έδωσε, όπως είπε, μι ακραία, ανεύθυνη και υπονομευτική εικόνα της οικονομίας, την οποί οι ξένοι χρησιμοποιούν για να προβάλουν παράλογες απαιτήσεις.

Δέχθηκε ότι αν δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου η χώρα μέχρι τις εκλογές (1 ή 8 Φεβρουαρίου) δεν θα έχει κανονική κυβέρνηση κι δεν θ μπορέσει να προχωρήσει καμία διαπραγμάτευση. Υπάρχει αυτός ο κίνδυνος ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο καθένας ας αναλάβει, γι αυτό, τις ευθύνες του, μαζί και ο λαός.

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να «κλατάρει» η χώρα σε αυτό το διάστημα, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να μη γίνει κάτι τέτοιο καλεί και παρακαλεί τους πολίτες και τις υγιείς δυνάμεις του τόπου να μη περάσουμε αυτή την περιπέτεια.

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν ζητά απλά εκλογές, αλλά αμφισβητεί προς τα έξω τη συνέχεια του κράτους και το ερώτημα είναι πως θα αντιδράσουν οι αγορές στο μεσοδιάστημα, αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι να γίνουν οι εκλογές.

Σε ερώτηση αν θεωρεί τον κ. Τσίπρα επικίνδυνο, απάντησε ότι παρόμοιες εκφράσεις είναι συνηθισμένες στην πολιτική ζωή της χώρας, όταν βρισκόμαστε υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά τώρα δεν βρισκόμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες, αλλά σε συνθήκες όπου ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ και υπόσχεται επάνοδο στο παρελθόν, κάτι επικίνδυνο για τη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε ότι αν αποτύχει η εκτέλεση του προϋπολογισμού, φυσιολογικά θα ληφθούν μέτρα, αλλά δεν είναι δυνατό η ίδια η κυβέρνηση να προεξοφλεί την αποτυχία του. Κι απέδωσε την επιμονή της τρόϊκας στην αναθεώρησή του, στο γεγονός ότι υπάρχουν δηλώσεις περί μονομερών κινήσεων, μη συνέχειας του κράτους κλπ και αυτά ανησυχούν τους δανειστές.

Και πρόσθεσε ότι ν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπάρξει καθαρός πολιτικός και οικονομικός χρόνος 16 μηνών, στη διάρκεια των οποίων θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στη χώρα.

Σχετικά με την παρουσία του ΔΝΤ, από την αρχή του μνημονίου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι και ο ίδιος διαφωνούσε με την παρουσία του στην Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί νόμιζαν, τότε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήθελε το Ταμείο. Η αλήθεια είναι, ανέφερε, ότι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης και κυρίως η Γερμανία, ήθελαν την παρουσία του ΔΝΤ στον πυρήνα της Ένωσης, διότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν πρόλαβε το πρόβλημα της κρίσης. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Επιτροπή, τόνισε, υπάρχει και σήμερα. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ συντασσόταν πάντα με το ΔΝΤ.

Σχετικά με το ποια θα είναι η σχέση με το ΔΝΤ στο μέλλον, είπε ότι αν πάμε σε προληπτική γραμμή στήριξης, τότε θα ζητήσουμε και ήδη το διαπραγματευόμαστε, να γίνει προληπτικό και το υφιστάμενο πρόγραμμα του ΔΝΤ μέχρι το 2016.

Ανέφερε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν θα υπάρξει βλαπτική αλλαγή στο νόμο για τις 100 δόσεις, δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα νησιά και δεν θα επιτραπούν οι ομαδικές απολύσεις.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι κάνουν λάθος στις εκτιμήσεις τους για τον προϋπολογισμό και το δημοσιονομικό κενό, όπως έγινε και στο παρελθόν, αλλά αποδείχθηκε ότι είχαν άδικο και εμείς δίκιο και ότι αυτό συμβαίνει και τώρα. Κάνουν λάθος.

Ο κ. Βενιζέλος απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα αφήσει να γίνει το ΠΑΣΟΚ παράγοντας αποσταθεροποίησης της χώρας με το να θέσουν κάποιοι διάφορα ζητήματα, μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση αν με αυτό εννοούσε τον κ. Παπανδρέου, απάντησε «εννοούσα αυτό που κταλαβαίνει ο καθένας».

SHARE: