Βενιζέλος: “Τα πάντα κρίνονται σε 3 ημέρες”

Βενιζέλος: “Τα πάντα κρίνονται σε 3 ημέρες”
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ (ICON PRESS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Icon

Έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και έχουμε ένα στοίχημα να κερδίσουμε, είπε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος

“Από σήμερα ως το βράδυ της Κυριακής πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας, όλα κρίνονται τώρα”.

Αυτό υπογράμμισε στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε να σταθεί κυρίως στα της οικονομίας και τη σωτηρία της χώρας και όχι να δώσει ιδιαίτερη έκταση στα εσωτερικά του κόμματος.

Μιλώντας για το PSI, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “η διαπραγμάτευση έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί”, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν κάποιοι που περιμένουν να κερδίσουν από ενδεχόμενη αποτυχία.

“Αν το PSI πετύχει, τότε φεύγει ένα μεγάλο βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού, γιατί το δυσβάστακτο δημόσιο χρέος είναι αυτό που μειώνει την εθνική κυριαρχία”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι “το χρέος θα μειωθεί κατά 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 47 μονάδες του ΑΕΠ”.

Παράλληλα τόνισε πως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν σηκώσει τεράστιο βάρος καθώς έπρεπε να απαντήσουν σε μια σειρά διλήμματα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε αντίστοιχα διλήμματα καλούνται να απαντήσουν και οι βουλευτές από 16 χώρες καθώς είναι σημαντικό για αυτούς να γνωρίζουν που δανείζουν χρήματα οι χώρες τους, μερικές εκ των οποίων είναι μικρότερες από την Ελλάδα, ενώ σε άλλες “το επίπεδο ζωής είναι χαμηλότερο από αυτό που κατέκτησαν οι Έλληνες τις προηγούμενες δεκαετίες”.

“Πρέπει να πείσουμε 16 κυβερνήσεις, τις τράπεζες, τον EFSF, το ΔΝΤ και μια σειρά χώρες που δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την Ελλάδα, όπως η Βραζιλία, η Ιαπωνία, η Κίνα, αλλά δεν γνωρίζουν και τι ακριβώς σημαίνει να δανείζεις σε μια χώρα 240 δισεκατομμύρια, που είναι ένα ποσό δυσθεώρητου ύψους”, είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας σε δραματικό τόνο ότι “οι κερδοσκόποι αναμένουν και οι αγορές πιέζουν”.

“Όλο το παιχνίδι ξαναπαίζεται από την αρχή αυτές τις τρεις ημέρες”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζοντας ότι εκείνο που δεν θέλει ο λαός είναι “να πάμε σε αυτό ξανά με ψέματα, μισόλογα και εξωραϊσμούς”.

Και σημείωσε με έμφαση:

“Τώρα πετυχαίνουμε να σταθεροποιήσουμε τη χώρα θέτοντας ένα πρόγραμμα εξυγίανσης για τα επόμενα 40 χρόνια, θέτοντας σε σταθερές βάσεις το τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορεί πλέον να υποδεχθεί τα χρήματα που έφυγαν από την Ελλάδα, και διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά”.

Τώρα, σε ότι αφορά στο ζήτημα των κοινών ή προνομιούχων μετοχών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό αποτελεί θέμα πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, για την οποία ανέφερε ότι σε “παλαιότερη εκδοχή” του Μνημονίου είχε ζητήσει κοινές μετοχές, ενώ πρόσθεσε ότι η άποψη του πρωθυπουργού και του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ο λαός αφού επωμίζεται το βάρος στήριξης των τραπεζών δικαιούται να απαιτήσει κοινές μετοχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “αφού αναλαμβάνουμε το βάρος στήριξης των τραπεζών με 40 δισεκατομμύρια, οι μετοχές πρέπει να είναι κοινές”.

Αναφερόμενος πάντα στον πρωθυπουργό και στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν θέλουμε να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες ούτε να τις κάνουμε ΔΕΚΟ, ενώ για τις κοινές μετοχές είπε ότι “θα συζητήσουμε τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος”.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το κρίσιμο αυτό τριήμερο πρέπει να “κλείσουν” το ασφαλιστικό και οι επικουρικές συντάξεις, τα εργασιακά, οι στόχοι του 2012 και οι διαρθρωτικές αλλαγές.

Στο σημείο εκείνο άσκησε την κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι “ο κ. Σαμαράς είναι αντιμέτωπος με διλήμματα”.

“Δεν θεωρούμαστε αξιόπιστοι και αυτό είναι αδικία και προσβολή για τη χώρα”, είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι “η πρόταση για “επίτροπο” υπερέβη τα εσκαμμένα, μεταξύ φίλων και εταίρων τα θέματα τίθενται αλλιώς”.

Για το τέλος κράτησε μία αναφορά για το ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να υψώσει τους τόνους ή να επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση με το Γ. Παπανδρέου και το περιβάλλον του.

Στο ΠΑΣΟΚ είπε διαχειριστήκαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, κάναμε και μεγάλα λάθη, αλλά το κύριο ερώτημα είναι, “η χώρα υπάρχει;”, ενώ τόνισε ότι “ο πολίτης ξέρει τι έχασε, γιατί κανείς δεν του εξήγησε τι έγινε”.

“Το δράμα είναι πως μας αμφισβητούν αυτοί που στο δικό τους όνομα δώσαμε τις μάχες”, επισήμανε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας ότι “πρέπει να συμφιλιωθούμε με τον Έλληνα πολίτη κι αυτό θα γίνει αν του πούμε την αλήθεια τώρα και δεν δειλιάσουμε την τελευταία στιγμή”.

“Το μέλλον της χώρας σε ορίζοντα τουλάχιστον δεκαετίας κρίνεται τις επόμενες μέρες και είμαι βέβαιος πως ενωμένοι θα τα βγάλουμε πέρα”, κατέληξε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version