Βίλι Μπραντ: Ποιος ήταν ο “καγκελάριος της Ειρήνης” που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη με τον Σολτς

Βίλι Μπραντ: Ποιος ήταν ο “καγκελάριος της Ειρήνης” που επικαλέστηκε ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη με τον Σολτς
AP Photo/Klaus Schlagmann

Ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μία φράση του Βίλι Μπραντ σχετικά με την ευρωπαϊκή ενοποίηση σε καιρούς πολέμου, την οποία "κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει". Ποια η ιστορία του.

Τον Βίλι Μπραντ (Willy Brandt) επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, θέλοντας να αναφερθεί στην ανάγκη κοινής πλεύσης εντός Ε.Ε. σε μία περίοδο βαθιάς κρίσης για την Ένωση.

“Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη απάντηση από αυτή που είχε δώσει ο Βίλι Μπραντ όταν αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 1975. Τα λόγια του αντηχούν επίκαιρα όσο ποτέ. Έλεγε τότε, μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973: ‘Μερικοί νομίζουν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τα προβλήματα κάτι που διδάσκει με σαφήνεια ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όλο το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει ακόμα κι εν μέσω καταιγίδας’. Και κατέληγε με το συμπέρασμα ότι έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μίας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής”, ανέφερε ο πρωθυπουργός για να τονίσει:

“Προσυπογράφω κάθε λέξη αυτής της πολύτιμης παρακαταθήκης του μεγάλου Γερμανού και Ευρωπαίου ηγέτη και κανείς δεν θα αμφισβητήσει πιστεύω τη δυνατή και επίκαιρη ισχύ τους”.

Βίλι Μπραντ: Ποιος ήταν ο “αρχιτέκτονας” της Οστπολιτίκ

Ο Βίλι Μπρνατ, αποκαλούμενος και “καγκελάριος της ειρήνης” γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1913 στο Λίμπεκ της Γερμανίας ως Χέρμπερτ Ερνστ Καρλ Φραμ. Άλλαξε το όνομά του σε Βίλι Μπραντ (Willy Brandt) το 1933, όταν καταδιωκόμενος από τους Ναζί αναγκάστηκε να διαφύγει στη Νορβηγία.

Για τα επόμενα 15 χρόνια δραστηριοποιήθηκε κατά του ναζισμού, εργαζόμενος ως δημοσιογράφος και ταξιδεύοντας σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με νορβηγικό διαβατήριο, αφού το 1938 η κυβέρνηση της Γερμανίας τού αφαίρεσε τη γερμανική υπηκοότητα.

AP Photo/file

Η πολιτική του καριέρα ξεκίνησε το 1948 με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Το 1957 εξελέγη δήμαρχος του Δυτικού Βερολίνου και το 1964 πρόεδρος του κόμματός του. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών το 1966, ενώ το 1969 εξελέγη καγκελάριος με τη συνεργασία των «Ελεύθερων Δημοκρατών».

Επί διακυβερνήσεώς του και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου “θεμελίωσε” την πολιτική της ύφεσης (Ostpolitik), το άνοιγμα, δηλαδή, της Δύσης στην τότε κομμουνιστική Ανατολή.

Το 1973 ξέσπασε το «σκάνδαλο Γκιγιόμ», όταν οι μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ένας από τους γραμματείς του Μπραντ, ο Γκίντερ Γκιγιόμ, ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας. Όπως αναφέρει το sansimera, ένα χρόνο αργότερα, ο Γκιγιόμ συνελήφθη και ο Βίλι Μπραντ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, παραιτήθηκε από καγκελάριος.

Για τις προσπάθειές του ανάπτυξης κλίματος αλληλοκατανόηση μεταξύ Ανατολής και Δύσης, το 1971 η Νορβηγική Ακαδημία του απένειμε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Βίλι Μπραντ πέθανε σε ηλικία 78 ετών, στις 8 Οκτωβρίου του 1992, τρία χρόνια μετά την κατεδάφιση του Τείχους του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα