Βίτσας: Απαράδεκτη η επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

Βίτσας: Απαράδεκτη η επικήρυξη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών
O υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας Eurokinissi

"Εχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται κάποιος να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις" τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

“Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας” δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας την επικήρυξη των “8” από την Άγκυρα σε συνέντευξή του  στον News24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού. Συγκεκριμένα, τόνισε: “Εχει μεγάλη σημασία οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα να μην τραυματίζει την κυριαρχία της χώρας μας. Δεν επιτρέπεται κάποιος να κάνει τέτοιου είδους παρεμβάσεις και μένω σ αυτό”. Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία είπε ότι αυτές οι συναντήσεις κορυφής “είναι σημαντικές και προσοδοφόρες για να μειώσουν την ένταση. Δεν χρειαζόμαστε μόνο συναντήσεις όπου όλα είναι ωραία και καλά, χρειαζόμαστε απευθείας διαλόγου στο υψηλότερο επίπεδο προκειμένου να προληφθεί κλιμάκωση”.

Σχετικά με το προσφυγικό ο κ. Βίτσας ανέφερε τα εξής: “Το 2018 είχαμε αύξηση των ροών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 10% και στον Εβρο 285%,  εκεί από τις 5.000 φτάσαμε στις 15.000.  Εχουμε συστήσει μόνιμο δίαυλο συνεννόησης με την τουρκική πλευρά. Η συνεργασία μείωσε τις ροές τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, δεν υπάρχει μέρα με μηδενική ροή. Το σημαντικό είναι να δυναμώσει η επιτήρηση των συνόρων από την Τουρκία. Μιλάμε για διεθνή κυκλώματα διακινητών. Πρέπει να εξαρθρώσουμε δύο κυκλώματα, ένα που δραστηριοποιείται στη Σάμο και στην απέναντι πλευρά και άλλο που μεταφέρει Αφγανούς μετανάστες από δίπλα στον Εβρο προς την Αλεξανδρούπολη. Δεν θεωρώ ότι η Τουρκία συνειδητά ανοίγει τη στρόφιγγα. Η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας δεν συμπεριλαμβάνει τα χερσαία σύνορα. Μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής. Οσοι μπαίνουν από τον Εβρο αταγράφονται, κάνουν αίτημα ασύλου και μεταφέρονται σε κέντρα φιλοξενίας στη βόρεια Ελλάδα”.

Ο Δανέλλης μπορεί να ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι “Αφού ολοκληρώθηκε η μνημονιακή περίοδος ήταν αναμενόμενο να αναδιατάσσεται ο πολιτικός χάρτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Στους έξι ανεξάρτητους που συμπορεύονται με την κυβέρνηση υπάρχουν βουλευτές που θα μπορούσαν να ανήκουν στο κόμμα μας και άλλοι που θα μπορούσαν να συνεργαστούν. Με τον Δανέλλη προερχόμαστε από την ίδια μήτρα. Για όσους βρίσκονται μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία ότι δεν πηγαίνουμε εμείς προς αυτούς, έρχονται αυτοί προς τα εμάς”.

Για τις σχέσεις με τον Π. Καμμένο ο κ. Βίτσας σημείωσε: “Τα τρία χρόνια που συνεργάστηκα με τον κ. Καμμένο είχαμε εντολή να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο των ενόπλων δυνάμεων και αυτό το κάναμε. Μετά το μνημόνιο εκδηλώθηκαν οι διαφορετικές αντιλήψεις, άκρως αντίθετες και συγκρουσιακές. Η θέση του για το μακεδονικό δεν είναι μακριά από τις εθνικιστικές θέσεις. Εγώ παίρνω υπόψιν μου αυτό που ο ίδιος λέει ότι ανήκει στο χώρο της πατριωτικής δεξιάς.”

Κατά τον κ. Βίτσα “μια μακρά προεκλογική περίοδος δεν είναι ωφέλιμη. Η πολιτική ταραχή δεν ευνοεί την οικονομία. Πρέπει να κλείνει ο συνταγματικός κύκλος των κυβερνήσεων”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα