Βίτσας: Νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αλλά και ετοιμότητα απέναντι στη Τουρκία

ΑΘΗΝΑ- ΒΟΥΛΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ- ΒΟΥΛΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

"Με δεδομένη τη ρητορική της έντασης, μας απασχολεί όχι η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας αλλά αυτή να είναι ωφέλιμη", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «ορίζονται τόσο από το διεθνές δίκαιο όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις, των οποίων αναθεώρηση δεν είναι ούτε ανεκτή και πολύ περισσότερο δεν είναι δεκτή», κατέστησε σαφές ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι πιθανά ανοίγει ένας νέος κύκλος ρητορικής της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, παρατηρώντας ότι «εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή, που λέει νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και βέβαια ετοιμότητα, όπως θα πρέπει να είναι στο επίπεδο της αποτροπής από τη μεριά των ενόπλων δυνάμεων». Περαιτέρω αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος, «που έχει μεγάλη σημασία».

ADVERTISING

Αναφερόμενος σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων, γνωστοποίησε πως «αυτό που προχωράμε αυτή τη στιγμή είναι: Η ανασυγκρότηση του Στρατού, που είναι ένα σχέδιο το οποίο προχωράει και θα υλοποιηθεί μέσα στο 2017. Η αναβάθμιση και η ένταση των εκπαιδευτικών διαδικασιών».

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις και τα επόμενα χρόνια, για την κάλυψη αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων στη λογική της πρόσφατης προκήρυξης για την κατάταξη 10.000 οπλιτών βραχείας ανακατάταξης.

Όσον αφορά στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι «με δεδομένη τη ρητορική της έντασης, αυτήν την περίοδο μας απασχολεί, όχι η διάρκεια της θητείας, αλλά το να είναι ωφέλιμη η θητεία για την πατρίδα, την κοινωνία, αλλά ωφέλιμη και για τον ίδιο τον στρατευμένο. Δηλαδή, να αποκτά δεξιότητες πέρα από το χειρισμό στρατιωτικών μέσων. Να αποκτά δυνατότητες που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του μετά τη θητεία. Ήδη έχουμε ξεκινήσει με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, ενώ ξεκινάμε σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας και για μια σειρά τεχνικά επαγγέλματα».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, αφού διευκρίνισε ότι την κεντρική ευθύνη έχουν οι Στέργιος Πιτσιόρλας και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε τους εργαζομένους για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. «Κανένας εργαζόμενος στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν θα πρέπει να ανησυχεί. Ήδη υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Η πλευρά του Σάφα δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της στους εργαζόμενους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βίτσας επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να ξεφύγουμε από τη διαδικασία της στρατιωτικής συμφωνίας και να αναπτυχθεί και το εμπορικό κομμάτι στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά και να υπάρχει και το στρατιωτικό κομμάτι. Για το πώς αυτό θα γίνει τεχνικά, υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται» ανέφερε σχετικά.

Για τα γερμανικά αρχεία της περιόδου της Κατοχής που έχουν περιέλθει στη διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, παρατήρησε ότι «όλη αυτή η προσπάθεια θα διαρκέσει χρόνια, αλλά είμαστε αρκετά ώριμοι στο να παρουσιάζουμε κομμάτια τους, ενώ η Ελλάδα αναμένει «έναν κατάλογο αρχείων που είναι ακόμα στις ΗΠΑ, τα οποία συνδέονται με την απαίτησή μας για τις γερμανικές οφειλές. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα στους ιστορικούς» πρόσθεσε, με βάση πάντα τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Τέλος, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε «επίτευγμα τεχνικού χαρακτήρα» τη μετακίνηση του θωρηκτού Αβέρωφ στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά για εργασίες συντήρησης: «Είναι μια μεγάλη πράξη αυτή, γιατί διατηρείται, όχι μόνο η ιστορική μνήμη αλλά και η ζωντανή ιστορία του πολεμικού μας ναυτικού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

24Media Network