Βουλευτές Β’ Αθηνών και Αττικής αναζητούν… περιφέρεια

Βουλευτές Β’ Αθηνών και Αττικής αναζητούν… περιφέρεια
Στιγμιότυπο από τις βουλευτικές εκλογές του 2015 Eurokinissi

Άνω - κάτω κάνει τους υποψηφίους των συγκεκριμένων περιφερειών το ότι η κατάτμηση θα ισχύσει από την επόμενη εκλογική ενημέρωση. Προβληματισμός στους «δελφίνους», …χαρούμενοι οι αρχηγοί. Οι πρώτες σκέψεις των υποψηφίων.

Άνω – κάτω έγιναν οι βουλευτές και οι πολιτευτές της Β΄ Αθηνών και της Αττικής όλων των κομμάτων (πλην ΚΚΕ) μετά την απόφαση της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας να υπερψηφίσει την κατάτμηση των δύο αυτών περιφερειών.

Η κατάτμηση των περιφερειών θα ισχύσει συνεπώς από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και ήδη οι υποψήφιοι θα αναζητούν την περιφέρεια που θα μεγιστοποιεί το βαθμό εκλογής τους, αλλά και τη σειρά εκλογιμότητας.

Στο κυβερνών κόμμα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το news24/7, πλέον περιζήτητες περιφέρειες είναι ο νότιος τομέας και εν συνεχεία ο δυτικός και –τελευταίος- ο βόρειος. Σε περίπτωση π.χ. που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα –και αναλόγως πάντοτε του ποσοστού του και του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή- στον νότιο τομέα εκτιμάται ότι θα εκλέξει έξι βουλευτές, στον δυτικό πέντε και στον βόρειο ένα. Ενδιαφέρον επίσης εμφανίζει εάν η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών σε τρεις περιφέρειες διευκολύνει ή όχι κορυφαία στελέχη και νυν υπουργούς από την περιφέρεια να μετακομίσουν στην έως τώρα μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με τις εκτιμήσεις πάντως να επιμένουν ότι περιορίζονται οι πιθανότητες εκλογής τους μετά την κατάτμηση. Υπενθυμίζεται ότι στην Β΄Αθηνών εκλέγονται μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Πάνος Σκουρλέτης και άλλοι. Όσον αφορά στην περιφέρεια Αττικής η πλειοψηφία (μεταξύ αυτών και  ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης που θα πολιτευτεί στη συγκεκριμένη περιφέρεια) προσανατολίζεται στην Ανατολική Αττική, η οποία εκλέγει στο σύνολό της δέκα βουλευτές, αντί της Δυτικής Αττικής που εκλέγει τέσσερις –και ως γνωστόν, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, στις τετραεδρικές ενδέχεται να εκλεγούν μόνο βουλευτές του πρώτου κόμματος.

Στη Νέα Δημοκρατία η κατάσταση είναι αντίστροφη. Η μεγάλη πλειοψηφία βουλευτών της στην έως τώρα Β΄ Αθηνών θα εκλεγεί στον βόρειο τομέα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Κωστής Χατζηδάκης προσανατολίζεται στην περιφέρεια του βορείου τομέα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στον δυτικό, ο Νίκος Δένδιας στον νότιο, ενώ άγνωστο είναι τι θα πράξει ο Άδωνις Γεωργιάδης που έχει δυνάμεις και στις τρεις περιφέρειες. Στη ΝΔ, άλλωστε, έχει ενδιαφέρον πώς θα συμπεριφερθούν τα κορυφαία στελέχη με ηγετικές φιλοδοξίες, οι αποκαλούμενοι και «δελφίνοι», όπως π.χ. Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκος Δένδιας και Κωστής Χατζηδάκης. Υπενθυμίζεται ότι στην Β΄ Αθηνών εκλέγεται ο Πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αλλά και στελέχη όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, η Άννα Καραμανλή, η Άννα Ασημακοπούλου και άλλοι. Ο Μάκης Βορίδης φέρεται να προσανατολίζεται στην Ανατολική Αττική.

Η Χαριλάου Τρικούπη φιλοδοξεί να εκλέξει δυο βουλευτές στον νότιο τομέα και από έναν στον δυτικό και τον βόρειο, σύνολο δηλαδή τέσσερις, αντί τρεις που εξέλεξε στην – έως τώρα- Β΄ Αθηνών. Σε μία από τις περιφέρεις αυτές θα είναι υποψήφιοι η Φώφη Γεννηματά (ως επικεφαλής έχει δικαίωμα να είναι και σε δεύτερη περιφέρεια υποψήφια) και σε μια δεύτερη ο Ανδρέας Λοβέρδος που δεν αμφισβητείται λόγω της δημοτικότητάς του η επανεκλογή του. Η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών επιτρέπει στη Χαριλάου Τρικούπη να αναδιατάξει ευκολότερα τις δυνάμεις της, καθώς η ύπαρξη τριών περιφερειών διευκολύνει υποψηφιότητες όπως του Νίκου Ανδρουλάκη, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Μιχάλη Καρχιμάκη,  ακόμα και του Γιώργου Παπανδρέου, εφόσον επιμείνει να μην είναι υποψήφιος στην Αχαΐα, όπως η ηγεσία του κόμματος. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει να είναι υποψήφια στην Ανατολική Αττική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα