Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 11/12 – 15/12

Διαβάζεται σε 12'
vouliwatch
Vouliwatch vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν ζητήματα υγείας, παιδείας, εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και διαφάνειας του κράτους. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 150 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 36, ακολουθεί το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 31, το Κ.Κ.Ε. με 24, η Νέα Δημοκρατία με 22 , το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 15, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 7, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 5, οι Ανεξάρτητοι με 4 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά με 3 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 96 Ερωτήσεις, 31 Αναφορές, 17 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερώτησεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 11.12.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Σχεδιασμός για δημιουργία Digital/Remote Towers σε 12 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Φραγκίσκος Παρασύρης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την εγκατάσταση Digital/Remote Towers σε 12 περιφερειακά αεροδρόμια με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία αεροδρόμια διαχειρίζεται η Fraport- Greece. Τα συστήματα αυτά έχουν εγκατασταθεί σε περιορισμένο αριθμό αεροδρομίων στο εξωτερικό και προσφέρουν υπηρεσίες απομακρυσμένου ελέγχου σε αεροδρόμια που βρίσκονται σε ηπειρωτικές περιοχές και που έχουν χαμηλή κίνηση. Οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας εκφράζουν την ανησυχία τους για την υλοποίηση του έργου, καθώς η εγκατάστασή τους σε μεγάλα αεροδρόμια προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με ζητήματα της ασφάλειας των πτήσεων και των επιβατών. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να αξιοποιήσει σχετική μελέτη και να εντάξει για χρηματοδότηση την εγκατάσταση συστημάτων αυτών, καθώς και σε ποια αεροδρόμια θα υλοποιηθεί το έργο. Τέλος, εάν θα ζητήσει τη γνώμη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το έργο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Λαιμητόμος ο νόμος “Κατρούγκαλου” στον επανυπολογισμό συντάξεων.

Δύο από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Άδωνη Γεωργιάδη και Βασίλη Κικίλια, αντίστοιχα, για τον νόμο “Κατρούγκαλου”, τον οποίο η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά το 2019 είχε υποσχεθεί να τον καταργήσει, αλλά αφού εκλέχθηκε κυβέρνηση δεν τον κατήργησε και τον επέκτεινε με τον νόμο “Βρούτση”. Επίσης, με διοικητικές ενέργειες, αποδίδοντας διοικητικούς οφειλόμενους βαθμούς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσπάθησε να περικόψει τις συντάξεις ως τιμωρητική ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού είναι ένας ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος καλείται να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, λόγω εσφαλμένης αυθαίρετης ημερομηνίας αποστρατείας. Οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι, να αυξηθούν οι συντάξεις, να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά και να αποκατασταθεί η αδικία στην ημερομηνία αποστρατείας αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 12.12.2023

Ανεξάρτητοι: Απογοητευτικές επιδόσεις των μαθητών στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Μιχαήλ Χουρδάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με τις επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η βαθμολογία της Ελλάδας ήταν χαμηλότερη σε σχέση με το 2018, σε όλες τις δεξιότητες που εξετάζονταν, δηλαδή κατανόηση κειμένου, μαθηματικά και φυσικές επιστήμες. Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος 6.403 μαθητές από 230 σχολεία και σύμφωνα με τα αποτελέσματα η χώρα μας κατατάσσεται αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ και καταγράφει από τις χαμηλότερες επιδόσεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα στις ενότητες κατανόηση κειμένου και φυσικές δεξιότητες κατατάσσεται 44η σε σύνολο 80 χωρών και στα μαθηματικά 41η. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να διερευνήσει που οφείλονται οι πολύ χαμηλές επιδόσεις των μαθητών και να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με σκοπό τη βελτίωση των δεξιοτήτών των μαθητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ. εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Αμοιβές εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην παραγωγή του έργου της κεντρικής κυβέρνησης.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για το ζήτημα της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρίες για παραγωγή νομοθετικού έργου, αλλά και πολιτικού σχεδίου, όπως είναι η συγγραφή του εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρακτική αυτή θέτει ζητήματα διαφάνειας, λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, αλλά και υπονόμευση της πρακτικής καλής νομοθέτησης και είναι εξαιρετικά δαπανηρή για το δημόσιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρίας PwC, όπου συμμετείχε στην εκπόνηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη συνέχεια υπέγραψε ως τρίτος ανάδοχος ενός έργου-ορόσημου για το ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους μέσα σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας. Ακόμα, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι προτάσεις ψηφιακών έργων δεν συντάχθηκαν μόνον από δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και από υψηλόβαθμα στελέχη και υπαλλήλους συμβουλευτικών εταιρειών. Έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι συστήνεται στην Ελλάδα μια πιο συνεκτική διαχείριση χρηματοδότησης ψηφιακών έργων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτικές αποφάσεις παραμένουν ανεξάρτητες από τους μηχανισμούς χρηματοδότησης. Με βάση τα παραπάνω αλλά και με δημοσιογραφικές έρευνες που δείχνουν ότι το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και με κάποιες περιπτώσεις να μην καθίσταται ξεκάθαρο το έργο που αναλαμβάνουν οι εταιρίες αυτές, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, με ποιές εταιρίες έχει συνάψει συμβάσεις τέτοιου είδους το δημόσιο τα τελευταία πέντε χρόνια και ποιες οι τυπικές προϋποθέσεις για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων. Τέλος, οι βουλευτές αιτούνται την κατάθεση εγγράφων για τις συνολικές αμοιβές της PwC, αλλά και των υπολοίπων που απαρτίζουν το λεγόμενο «Big 4» (EY, Deloitte, KPMG, Grant Thornton), τις αμοιβές κάθε μίας εξ αυτών και τις εκθέσεις αξιολόγησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 13.12.2023

Ελληνική Λύση: Άδηλο το αν θα καταβληθούν και πότε οι επιχορηγήσεις του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης 3.220 νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 30 έως 45 ετών.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, σχετικά με νέους επαγγελματίες στο χώρο της συμβουλευτικής, οι οποίοι ξεκίνησαν πρόσφατα το επάγγελμα αυτό σε ακριτικούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας και ενώ έχουν σε πρόγραμμα επιδότηση της ΔΥΠΑ δεν έχουν λάβει τα χρήματα. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν έλαβαν μόνο την πρώτη δόση, μία μέρα πριν τις εκλογές και από τότε παρά τις επανηλλημένες οχλήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν λάβει τα υπόλοιπα χρήματα και με κάποιους από τους καταγγέλοντες να αναφέρουν ότι παρότι έλαβαν ειδοποίηση περί απόφασης για καταβολή της β’ δόσης από τις 25/8/2023, οι προφορικές απαντήσεις από τους υπευθύνους είναι ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτά και είναι άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές. Καθώς, στη δυσμενή αυτή θέση βρίσκονται περί τα 3.220 άτομα και επειδή υπάρχει ο φόβος ότι έχουν διοχετευθεί τα χρήματα αλλού, οι Υπουργοί ερωτώνται πότε είναι προγραμματισμένες να καταβληθούν οι πληρωμές έναντι επιχορηγήσεων του προγράμματος και τους λόγους καθυστέρησης, καθώς και εάν έχουν διοχετευθεί αλλού τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Ζητούνται άμεσες απαντήσεις για το καταγγελλόμενο θηριώδες έλλειμμα στην ΔΥΠΑ.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ απευθύνουν ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κωστή ΧατζηδάκηΆδωνη Γεωργιάδη και Σοφία Ζαχαράκη, για το ζήτημα του ελλείμματος στην ΔΥΠΑ ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί ότι θα υπάρχει πλεόνασμα. Ειδικότερα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το έλλειμμα που υπάρχει είναι στα 548.655.055 εκ. Ευρώ για το 2023, κάτι που πιστοποιείται από την απόφαση της 18ης τροποποίησης του προϋπολογισμού της ΔΥΠΑ 2023 που υπάρχει στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στο έλλειμμα που υπάρχει και στο πλεόνασμα που προβλεπόταν αναφέρεται στην Έκθεση του Προϋπολογισμού του Κράτους 2024, όπου προβλέπεται ότι για το 2024 το έλλειμμα θα φτάσει στα 248 εκατ. Ευρώ και το σκέλος των δαπανών θα παρουσιάσει μείωση κατά 10 εκ. Ευρώ και με την Κυβέρνηση να δηλώνει πως η μείωση οφείλεται στη μείωση κατά 100 εκατ. ευρώ του ύψους των μεταβιβάσεων από τον τακτικό προϋπολογισμό. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, που οφείλεται το έλλειμμα, οι άστοχες προβλέψεις για πλεόνασμα, το ύψος των αποθεματικών της ΔΥΠΑ ώστε να επαρκούν για δύο συναπτά έτη ελλειμμάτων και τέλος ζητείται η κατάθεση σχετικών ισολογισμών- προϋπολογισμών των ετών 2019- 2023 της ΔΥΠΑ καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα- αποφάσεις τροποποίησης των προϋπολογισμών της Υπηρεσίας για το 2022 και 2023.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 14.12.2023

ΚΚΕ: Για την μετεγκατάσταση και την εξασφάλιση σύγχρονων ορών ζωής και διαβίωσης των Ρομά που ζουν στους καταυλισμούς της Άμφισσας.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Άδωνη Γεωργιάδη και Σοφία Ζαχαράκη, αντίστοιχα, για την κατάσταση την οποία υφίσταται οι Ρομά που είναι εγκατεστημένοι δύο χρόνια σε καταυλισμούς στην Άμφισσα, οι οποίοι βρίσκονται εκατέρωθεν της εθνικής οδού Άμφισσας – Λαμίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και ήδη έχει σημειωθεί ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα παιδί της κοινότητας. Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά οδηγούν και σε παραβατικές συμπεριφορές, καθώς οι άνθρωποι βρίσκονται σε ανέχεια, με αποτέλεσμα και την αγανάκτηση και των υπόλοιπων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Οι βουλευτές τονίζουν, ότι όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή αντιμετωπίζουν αποσπασματικά το πρόβλημα και η εμπλοκή διαφόρων ΜΚΟ δεν επιλύει το ζήτημα. Κατόπιν των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν να παρθούν αναγκαία μέτρα για την ασφαλή μετεγκατάσταση των Ρομά που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή σε ασφαλή σημεία και με διασφάλιση σύγχρονων όρων ζωής και διαβίωσής τους και να μην δημιουργούνται γκέτο όπου οξύνουν την κατάσταση. Οι Υπουργοί ερωτώνται για να μέτρα που είναι διατεθειμένοι να λάβουν ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Κίνδυνος απένταξης από το ΕΣΠΑ για το β’ τμήμα του κάθετου άξονα Ξάνθη_Εχίνος_Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μπουρχάν Μπαράν, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με ολοκλήρωση του κάθετου άξονα μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, του οποίου το α’ τμήμα αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του μήνα, αλλά είναι άγνωστο πότε θα παραδοθεί το β΄τμήμα, ώστε να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία. Η αδυναμία ολοκλήρωσης έγκειται στο γεγονός ότι ο εν λόγω διαγωνισμός για την ανάληψή του έχει αποτελέσει αντικείμενο δικαστικής διαμάχης μεταξύ δύο εταιριών, κάτι το οποίο θα οδηγήσει όπως φαίνεται στην απώλεια της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα πρέπει εκ νέου να ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027, κάτι που θα επιφέρει επιπρόσθετες καθυστερήσεις. Επίσης, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ταλαιπωρηθεί, λόγω του ότι δεν έχει προβλεφθεί δημιουργία αγροτικού δρόμου κατά την κατασκευή του έργου που να επιτρέπει τη διασύνδεση του Βόρειου με το Νότιο τμήμα της περιοχής και δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις που έχουν γίνει. Δεδομένης της σπουδαιότητας του έργου ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες θα προβεί ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ολοκλήρωση του κάθετου άξονα, εάν θα προχωρήσει σε διορθώσει των ατελειών στις υποδομές και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 15.12.2023

Νέα Αριστερά: Το ΥΠΑΙΘΑ να πάρει άμεσα μέτρα για την ανακούφιση και την ενίσχυση των οικογενειών του Ν. Ροδόπης, που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα.

Τρεις βουλευτές του κόμματος Νέα Αριστερά καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να λάβουν οι μαθητές και μαθήτριες στο Νομό Ροδόπης που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Ειδικότερα, οι βουλευτές επισημαίνουν την γενικότερη φτωχοποίηση του ελληνικού λαού που έχει επηρεάσει και την δημόσια παιδεία, της οποίας ο δημόσιος χαρακτήρας αμφισβητείται, ενώ παράλληλα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης εντείνει τις ανισότητας. Γίνεται ειδική αναφορά στον Νομό Ροδόπης λόγω της επιπρόσθετης επιβάρυνσης που βιώνουν οι κάτοικοι μετά από τις πυρκαγιές, κάτι που καθιστά αναγκαία την αρωγή της πολιτείας, όχι μόνο στην επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης των καταστροφών και ενίσχυσης των πληγέντων, αλλά και στη λήψη μέτρων στήριξης των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους. Κατόπιν τούτων, ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να εντάξει στα ευνοϊκά μέτρα τους μαθητές των Δήμων Ιάσμου και Μαρωνείας Σαπών, που θα δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις το 2024.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Μέτρα ανάπτυξης και ενίσχυσης της μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπυρίδων Κουλκουδίνας, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ελευθέριο Αυγενάκη και Κωστή Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με τον τομέα μυδοκαλλιέργειας στην Πιερία, όπου αποτελεί έναν από τους δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους και ως εκ τούτου θα πρέπει να ενισχυθεί. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι καθώς η μυδοκαλλιέργεια αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα ευρύτερα για τη χώρα, για να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του προϊόντος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο μειονέκτημα της έλλειψης συσκευαστηρίου και υποδομών μεταποίησης για το συγκεκριμένο προϊόν. Επίσης, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η ένταξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα αίτια που δικαιολογούν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στους μυδοπαραγωγούς, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Οι Υπουργοί ερωτώνται εάν είναι στις προθέσεις τους να διατεθούν οι επαρκείς πόροι από το πρόγραμμα Leader ή ΕΣΠΑ για τη δημιουργία και ανάπτυξη υποδομών συσκευαστηρίου και μεταποίησης, καθώς και να δοθούν αποζημιώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα