Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 11/3 – 15/3

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 11/3 – 15/3
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται ζητημάτων της επικαιρότητας, όπως είναι η αυτοκτονία καρκινοπαθούς και η επίθεση σε διεμφυλικά άτομα, αλλά και θέματα υγείας, διαφάνειας και ακρίβειας που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και το επίπεδο ποιότητας της ζωής τους.

Στο σύνολο τους τα κόμματα άσκησαν, όπως αναφέρει το vouliwatch.gr, 211 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 54, ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 42, η Νέα Δημοκρατία με 28, το Κ.Κ.Ε. με 25, την Ελληνική Λύση με 17 και την Νέα Αριστερά με 16. Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 8 και τέλος τους Σπαρτιάτες, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας με 7 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 119 Ερωτήσεις, 50 Αναφορές, 36 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 11.03.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Επίθεση εναντίον δύο διεμφυλικών ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους.

Δεκατέσσερις από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από ομάδα νεαρών ατόμων εις βάρος δύο διεμφυλικών ατόμων το βράδυ της 9ης Μαρτίου. Οι καταστάσεις αυτές παραπέμπουν σε άλλες εποχές, όπου κυριαρχεί ο συντηρητισμός και ο αναχρονισμός, ενώ ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ το περιστατικό έλαβε χώρα σε κοντινή απόσταση από αστυνομικό τμήμα, τα άτομα έδρασαν ανενόχλητα. Επισημαίνεται ότι οι προοδευτικοί κάτοικοι της Θεσσαλονίκης στέκονται ενάντια σε τέτοιου είδους διακρίσεις και ότι η ρητορική της Κυβέρνησης καλλιεργεί το σκοταδισμό και τη βία. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, το λόγο που η ομάδα ατόμων έδρασε ανενόχλητα, σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στον σεξουαλικό προσανατολισμό και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της έξαρσης βίας, καθώς και να προστατευτούν οι δημοκρατικές αξίες και αρχές του Ανθρωπισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Θα αυξήσει τα τιμολόγια νερού η κυβέρνηση;

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Θεοπίστη Πέρκα, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, αναφορικά με δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΑΘ κατέθεσε πρόταση για αύξηση των τιμολογίων της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), η οποία θα κινείται στα όρια του πληθωρισμού. Η απόφαση αυτή είναι απόρροια της κυβερνητικής απόφασης με τον νόμο 5037/2023 να οριστεί ρυθμιστική αρχή για τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων, κάτι το οποίο μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς δεν συντρέχει λόγος για υπαγωγή σε ρυθμιστική αρχή μονοπωλιακού κλάδου. Επιπροσθέτως, η Κυβέρνηση σχεδιάζει για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω της μη επαρκούς στελέχωσης του κλάδου Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής να προβεί σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ μέσω ΚΥΑ. Ο Υπουργός ερωτάται εάν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια νερού η ΕΥΑΘ, εάν υπάρχει αντίστοιχη εισήγηση από την ΕΥΔΑΠ, καθώς και την αιτιολογία των αυξήσεων και το ύψος αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 12.03.2024

Ελληνική Λύση: Άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη λίμνη Παμβώτιδα.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με καταγγελίες που έγιναν ότι ιδιωτικές κλινικές υπερχρέωναν τους ασφαλισμένους/ασθενείς, με το επιχείρημα της αναβάθμισης της θέσης, καθότι δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη σε τετράκλινο δωμάτιο. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε έλεγχο που πραγματοποίησε εντόπισε περιπτώσεις όπου οι υπερχρεώσεις γίνονταν συστηματικά και υπάρχουν πρόκειται για μια τακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια από ιδιωτικές κλινικές, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Επιπροσθέτως, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν καθιστά ξεκάθαρα τα δικαιώματα των ασφαλισμένων και πραγματοποιεί ελάχιστους ελέγχους τα τελευταία χρόνια. Οι ιδιωτικές κλινικές στις Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών που εκδίδουν δεν αναφέρουν αναλυτικά τις χρεώσεις, αλλά μόνο το σύνολο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα ελέγχου. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις του να προβεί σε άμεσες ενέργειες, ώστε η Διοίκηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να κάνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και εάν θα αναθεωρηθούν και αναδιαμορφωθούν οι συμβάσεις του Οργανισμού με τις ιδιωτικές κλινικές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 13.03.2024

ΚΚΕ: Να μην εγκατασταθεί Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας Π.Ε. Έβρου.

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας , Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί τόσο από κατοίκους όσο και από φορείς και δημόσιες υπηρεσίες για τα σχέδια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «Μαύρη Πέτρα» στον Δήμο Ορεστιάδας – Π.Ε. Έβρου. Πρόκειται για οκτώ ανεμογεννήτριες ύψους περίπου 200 μ. η κάθε μία και διάμετρο 132 μ.. Στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται το μοναδικό φυσικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας με σημαντική οικολογική και όχι μόνο αξία. Επίσης, η Π.Ε. Έβρου είναι μια περιοχή που έχει πληγεί βαρύτατα από την πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού και το σημαντικότερο τμήμα των δασικών του εκτάσεων έχει ήδη υποστεί πρωτοφανείς και ανεπανόρθωτες ζημιές με 1 εκατομμύριο στρέμματα καμένα. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Η αυτοκτονία του συνανθρώπου μας που έπασχε από καρκίνο από απόγνωση για την έλλειψη φαρμάκων συγκλόνισε το πανελλήνιο και ανέδειξε ένα θέμα εξαιρετικά επείγον για τους καρκινοπαθείς και τις ελλείψεις του ΕΣΥ σε φάρμακα.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ελένη Βατσινά, θέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για την αυτοκτονία του 72χρονου καρκινοπαθούς, ο οποίος οδηγήθηκε στην πράξη αυτή λόγω απελπισίας από την μη εύρεση φαρμάκων για να εκκινήσει την πρώτη χημειοθεραπεία του. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Ογκολογικής Κλινικής του Βενιζελείου, κατά διαστήματα υπάρχει σοβαρότατο θέμα με τις ελλείψεις φαρμάκων και ορισμένα εξ αυτών είναι ίσως τα σημαντικότερα για την έναρξη ή συνέχιση της θεραπευτικής αγωγής των ασθενών, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να ζητούν τα φάρμακα από άλλα νοσοκομεία ή να προχωρούν αναγκαστικά σε άλλους συνδυασμούς φαρμάκων. Οι πιο σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται κυρίως σε φθηνά φάρμακα που δεν έχουν πια εμπορικό ενδιαφέρον για τις εταιρείες. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν θα προχωρήσει και με ποιο χρονοδιάγραμμα στην εξασφάλιση των φαρμάκων απαραίτητων για θεραπείες καρκινοπαθών, καθώς και για το ποιά είναι η εικόνα σήμερα για τα φάρμακα καρκινοπαθών που βρίσκονται σε έλλειψη και με ποιους τρόπους θα εξασφαλίσετε η εξασφάλισή τους αυτή να είναι πλήρης και ομαλή στο διηνεκές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 14.03.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αυξήσεις τιμών στις τηλεπικοινωνίες.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριο Παπαστεργίου, για τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές για τις τηλεπικοινωνίες και την χαμηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat, οι τηλεπικοινωνίες στην Ελλάδα είναι 50% ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. με τα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να υπάρχει αύξηση 3,8%, την στιγμή που στην Ε.Ε. οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 10,8%. Παρά τις πιέσεις που δήλωνε η Κυβέρνηση ότι ασκούσε ώστε να μειωθούν οι τιμές, δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για επικείμενες αυξήσεις έως και 20%. Καθώς σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕΤΤ, τρεις εταιρίες ελέγχουν πάνω από το 95% της αγοράς στην Ελλάδα, καθιστώντας την αγορά ολιγοπωλιακή, ο Υπουργός ερωτάται εάν γνωρίζει για τις επικείμενες αυξήσεις και σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε όχι μόνο να αποφευχθούν αλλά να υπάρξουν και μειώσεις, καθώς και εάν έχουν διερευνηθεί από την ΕΕΤΤ πιθανά φαινόμενα εναρμονισμένων πρακτικών στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Επιχειρούμενη κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου ΕΚΑΒ 166 στις Σέρρες.

Δεκαπέντε από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το ζήτημα της κατάργησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στις Σέρρες και την επιχειρησιακή μεταφορά του στην Καβάλα. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2021, η περιφερειακή ενότητα Σερρών αποτελείται από 151.317 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι εξυπηρετούνται από το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, το οποίο είναι ήδη υποστελεχωμένο. Το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων έχει αυξηθεί δραματικά, σύμφωνα με τον πρόεδρο των αστυνομικών υπαλλήλων Σερρών και η άμεση άφιξη των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ στα σημεία των τροχαίων ατυχημάτων κρίνεται κρίσιμη. Ο Υπουργός ερωτάται εάν τελεί σε γνώση του η κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ στις Σέρρες και πότε θα συντελεστεί και τη σκοπιμότητα της κατάργησης αυτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 15.03.2024

Νέα Αριστερά: Άγνωστο παραμένει το πότε θα δούμε να κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ηλεκτρικά λεωφορεία.

Τέσσερις από τους βουλευτές της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τα ηλεκτρικά λεωφορεία. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι παρόλο που στην Αθήνα έφτασαν τα ηλεκτρικά λεωφορεία έχει ανακύψει πρόβλημα με τον διαγωνισμό για εγκατάσταση φορτιστών στα προβλεπόμενα τέσσερα αμαξοστάσια των ΟΣΥ, καθώς εντοπίστηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο προβληματικά σημεία στους όρους του διαγωνισμού που περιόριζαν σημαντικά τη συμμετοχή υποψηφίων. Σε ότι αφορά τα ηλεκτρικά λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη παρόλο που έχει υπογραφεί η αντίστοιχη σύμβαση και οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών, τα λεωφορεία δεν έχουν έρθει ακόμα και αναμένεται να έρθουν τον Απρίλιο. Με βάση τα παραπάνω ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε εμπλοκή στο διαγωνισμό για τη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα και σε ποιές ενέργειες θα προβεί ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα