Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/1 – 19/1

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/1 – 19/1
Vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν μεταξύ άλλων στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, στην έξαρση του κορονοϊού και της γρίπης καθώς και σε εργασιακά ζητήματα.

Δευτέρα 15.01.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράψατε με την Εταιρία Aegean στις 4/1/2024.

Η βουλεύτρια και Πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το ιδιωτικό συμφωνητικό που υπεγράφει στις αρχές του έτους και εισήχθη στη Βουλή προς κύρωση με την εταιρία Aegean. Με βάση το συμφωνητικό αυτό, παραδόθηκαν στην εταιρία μετοχές τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο είχε αγοράσει το 2021 αντί τιμήματος 120 εκατομμυρίων ευρώ με το κράτος να παίρνει πίσω ως αντίτιμο 85 εκατομμύρια ευρώ. Ο Υπουργός ερωτάται για τους λόγους που αποφασίστηκε κάτι τέτοιο, ποιός συνέταξε το συμφωνητικό και ποιός εισηγήθηκε την κύρωσή του από τη Βουλή με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Τέλος, ερωτάται για τον τρόπο με τον οποίο προστατεύονται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου και γιατί δεν εφαρμόζονται ανάλογες ρυθμίσεις και για τους πολίτες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Σημαντική η υποστελέχωση ΠΓΝΛ και ΓΝΛ, εν μέσω έξαρσης κορονοϊού, γρίπης, λοιμώξεων και ιώσεων.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το ζήτημα της υποστελέχωσης των δύο νοσοκομείων της Λάρισας σε μια περίοδο που υπάρχει έξαρση του κορονοϊού, της γρίπης και άλλων ιώσεων. Χαρακτηριστικό της υποστελέχωσης είναι ότι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) έχουν κλείσει 6 ΜΕΘ και δρομολογείται να κλείσουν άλλες 8 έως τον επόμενο μήνα, καθώς και από τις 14 αίθουσες χειρουργίων λειτουργούν μόλις οι 8. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΓΝΛ) αν και λειτουργούν οι ΜΕΘ και τα χειρουργία διαπιστώνονται εκτεταμένες ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες του υγειονομικού προσωπικού και ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική έλλειψη χρηματοδότησης. Την περίοδο των γιορτών η προσέλευση στα νοσοκομεία ήταν πολύ μεγάλη με τα περιστατικά να αφορούν κατά κύριο λόγο συμπτώματα κορονοϊού και γρίπης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθεί και σχετική κοινή ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας που επιβεβαίωνε τα όσα περιγράφονται παραπάνω. Κατόπιν τούτων, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για το τί απαντά στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τη σημαντική υποστελέχωση και πώς προτίθεται να καλύψει τις ελλείψεις. Επίσης, ερωτάται εάν επιβεβαιώνει τα όσα δήλωνε ο προκάτοχός του τον Νοέμβριο, ότι δηλαδή σε 4 μήνες η ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα θα βρίσκεται σε λειτουργία και τέλος πως σκοπεύει να επιλύσει το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο ΠΓΝΛ και αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών, λόγω της παλαιότητας των αξονικών τομογράφων του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 16.01.2024

Δημοκρατικό Κίνημα – ΝΙΚΗ: Κατάργηση μετρητών στον Δήμο Θέρμης.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κινήματος – ΝΙΚΗ, Δημήτριος Νατσιός, καταθέτει ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, για τα όσα έγιναν γνωστά από τα ΜΜΕ για τον τερματισμό των μετρητών στο Ταμείο του Δήμου Θέρμης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι μια σειρά από ευρωπαϊκά κράτη αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατοχυρώνουν το δικαίωμα της συναλλαγής με μετρητά, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα με πρόσχημα την πάταξη της φοροδιαφυγής οδηγούμαστε σε μια αχρήματη κοινωνία. Ειδικότερα, ακόμα και Λαγγάρντ προέβει σε ανακοινώσεις όπου δήλωσε ότι τα μετρητά θα παραμείνουν και οι πολίτες θα έχουν την επιλογή να πραγματοποιούν πληρωμές σε μετρητά. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2023 πρότεινε τρόπους για τη διατήρηση των μετρητών στην ευρωπαϊκή αγορά, με κύριο στόχο τη διαφύλαξη των μετρητών ως μέσο πληρωμής, ενώ σύμφωνα με μελέτη η χρήση μετρητών εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει το 59% των συναλλαγών. Ο βουλευτής τονίζει ότι δεν ευθύνονται τα μετρητά ούτε για τα χρέη των κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) ούτε για τις ενισχύσεις που δίνονται ως διαφυγόντα κέρδη σε επιχειρήσεις. Κατόπιν των παραπάνω και με δεδομένο ότι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα μετρητά είναι κόμμάτια ελευθερίας, ερωτάται η Υπουργός, μεταξύ άλλων, εάν είναι σύννομη η πολιτική των Δήμων να μην δέχονται πληρωμές σε μετρητά, εάν μπορεί ο κάθε Δήμος να εφαρμόζει τη δική του πολιτική και πώς θα πραγματοποιήσει πληρωμή ένας ηλικιωμένος που δεν γνωρίζει από υπολογιστές και δεν μπορεί κάποιος να τον βοηθήσει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: ΕΔΕ κατά αστυνομικών στην ΚΩ που έκλεισαν λακκούβα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την ΕΔΕ που διετάχθη από τον περιφερειάρχη για αστυνομικούς που έκλεισαν λακούβα σε επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς είχαν σημειωθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα. Πρόκειται για μια ενέργεια που δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς το 2022 ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε βραβεύσει αστυνομικούς που με πρωτοβουλία τους συγκέντρωσαν χρηματικό ποσό, για να συμπαρασταθούν εμπράκτως σε ηλικιωμένο ζευγάρι, το οποίο είχε πέσει θύμα κλοπής. Η Πολιτεία, δηλαδή, σε αντίστοιχες περιπτώσεις όχι μόνο δεν διέταξε ΕΔΕ αλλά επιβράβευσε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες από αστυνομικούς. Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για «αυτοδικία», όπου όμως σύμφωνα με όσα προβλέπει το αρθρο 331 του ποινικού κώδικα και οι σχετικές ερμηνείες του, οι πράξεις των αστυνομικών δεν αποτελούν κάτι τέτοιο. Ο Υπουργός ερωτάται, το λόγο που ασκήθηκε ΕΔΕ και εάν συμφωνεί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ότι θα πρέπει να διώκονται και αυτοί που εκθέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των οδηγών και όχι όσοι προσπαθούν εθελοντικά να καλύψουν αδυναμίες και κενά της κρατικής μηχανής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.01.2024

Νέα Δημοκρατία: Έναρξη λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την ψηφιακή επίδοση δικογράφων της ποινικής και της πολιτικής δίκης.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γεώργιο ΦλωρίδηΜιχάλη Χρυσοχοΐδη και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, για το ζήτημα της καθυστέρησης της λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας για την ψηφιακή επίδοση δικογράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης. Ειδικότερα, με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το 2022, ο νόμος 4937/2022, μεταξύ άλλων προέβλεπε την ψηφιοποίηση των διαδικασιών επίδοσης εγγράφων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν εκατοντάδες αστυνομικοί που εκτελούν χρέη δικαστικών επιμελητών αντί να τοποθετούνται σε καίριες υπηρεσίες για την προστασία των πολιτών. Ωστόσο, αν και είχε εξαγγελθεί ότι η το σύστημα ψηφιακών επιδόσεων θα ξεκινούσε τη λειτουργία του με την έναρξη του δικαστικού έτους του 2023, έως και σήμερα η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Επίσης, η ηλεκτρονική επίδοση από δικαστικούς επιμελητές, είχε εκδοθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση από το Μάιο, όπου ρύθμιζε την όλη διαδικασία, καθώς και με Δελτίου Τύπου είχε ανακοινωθεί η πιλοτική λειτουργία υπηρεσίας «Ψηφιακή Επίδοση Εγγράφων στο Κτηματολόγιο για Δικαστικούς Επιμελητές», η οποία είναι υποχρεωτική από 01.01.2024. Οι Υπουργοί ερωτώνται, με ποιόν τρόπο και σε ποιό χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να αποδεσμευτούν οι αστυνομικοί από τα καθήκοντα του δικαστικού επιμελητή.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Για την τεκνοθεσία από μεμονωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα.

Δώδεκα από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, για το ζήτημα της τεκνοθεσίας από μεμονωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Γενικότερα, αναφέρουν οι βουλευτές ότι η τεκνοθεσία από μεμονωμένα άτομα αποτελούν σημαντικά μικρότερο αριθμό σε σχέση με τους θετούς γονείς που είναι ζευγάρια και ο οποίος αριθμός αυτός μειώνεται ετησίως. Ωστόσο, για μεμονωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, δεν υπάρχουν καθόλου στατιστικά στοιχεία. Η δυνατότητα τεκνοθεσίας από μεμονωμένο άτομο προβάλλεται ως μια δυνατότητα που έχουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που επιθυμούν να γίνουν γονείς, καθώς δεν τους επιτρέπετε η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με παρένθετη κύηση. Παρά την έλλειψη στατιστικών στοιχείων που υπάρχουν όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι αμφιβολίας ότι οι υποψήφιοι μεμονωμένοι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι κρίνονται πράγματι κατάλληλοι να αναλάβουν την ευθύνη της ανατροφής θετών τέκνων, λόγω της προκατάληψης που επικρατεί. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κάθριν Ράιλι, η οποία είναι η πρώτη ανοικτά τρανς εκπαιδευτικός στην χώρα μας με μια αξιοσημείωτη πορεία και η οποία έχει κριθεί ακατάλληλη για τεκνοθεσία, έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις και η ανακοίνωση έγινε προφορικά και όχι γραπτά. Με δεδομένο ότι η ταυτότητα φύλου έχει αποτελέσει λόγο αποκλεισμού μεμονωμένου υποψήφιου θετού γονέα, η Υπουργός ερωτάται, για τα στατιστικά των 5 τελευταίων ετών για τον αριθμό των τεκνοθεσιών ανηλίκων από μεμονωμένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να γίνει επανεξέταση του αιτήματος της Κάθριν Ράιλι και με ποιό τρόπο διασφαλίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν θα επιβάλλουν αποκλεισμούς σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα λόγω της ιδιότητάς τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 18.01.2024

ΚΚΕ: Να έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φθηνό πόσιμο και τρεχούμενο νερό οι κάτοικοι της Ζακύνθου.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκη Κεραμέως και Θεόδωρος Σκυλακάκης, αντίστοιχα, για το ζήτημα της διακοπής υδροδότησης στη Ζάκυνθο, λόγω ειροσής πετρελαίου σε κεντρικό αγωγό του νησιού. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε μια περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε με έξαρση σε ιώσεις, η έλλειψη τρεχούμενου νερού επιδεινώνει την κατάσταση. Επίσης, τονίζουν την αντίφαση ανάμεσα στα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό και στην έλλειψη υποδομών του νησιού. Οι βουλευτές θεωρούν υπεύθυνες τόσο την τωρινή Κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες, αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα, αλλά και την μετατροπή των ΔΕΥΑ σε Α.Ε. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να υπάρξει άμεση προμήθεια των κατοίκων με πόσιμο νερό, να δοθούν αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές, αλλά και για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου ύδρευσης του νησιού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών από 1η Μαρτίου 2024.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Γεώργιος Γαβρήλος, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την ασφαλιστική ικανότητα των μη μισθωτών για το έτος 2024, λόγω του τερματισμού των ευνοϊκών ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι για να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτικοί κάλυψη τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ για τα έτη από το 2023 και πριν. Σε διαφορετική περίπτωση θα λήξει η ασφαλιστική τους ικανότητα στο τέλος Φεβρουαρίου. Η Υπουργος ερωτάται για τον ακριβή αριθμό των μη μισθωτών που έχουν οφειλές στον ΚΕΑΟ και το ύψος αυτών, τον τελικό αριθμό που θα πρέπει να υπαχθεί σε ρύθμιση και με τί δόση και εάν είναι στις προθέσεις τους να δοθεί παράταση για όσους επιβεβαιωμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθοουν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα