Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/4 – 19/4

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 15/4 – 19/4
vouliwatch

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα -όπως παρουσιάζει το VouliWatch– μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κοινωνικά ζητήματα, θέματα διαφάνειας, ελευθερίας του Τύπου, εργασιακές σχέσεις αλλά και μεταναστευτικά θέματα.

Στο σύνολό τους τα κόμματα άσκησαν 206 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με πρώτο να έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 46 ακολουθούμενο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 44, το ΚΚΕ με 35, τη Νέα Δημοκρατία με 20 και τη Νέα Αριστερά με 19. Στη συνέχεια συναντάμε τους Ανεξάρτητους με 17,  την Ελληνική Λύση με 15, την Πλεύση Ελευθερίας με 5, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 4 και τέλος τους Σπαρτιάτες με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 119 Ερωτήσεις, 43 Αναφορές, 30 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 10 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 4 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 15.04.2024

ΚΚΕ: Ειδική μέριμνα για τους μαθητές πλημμυροπαθών περιοχών της Θεσσαλίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κωνσταντίνος Βασίλειος Μεταξάς, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, αναφορικά με τους μαθητές των περιοχών της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν το περασμένο φθινόπωρο. Οι μαθητές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση, όπου πολλά σχολεία έμειναν για μέρες κλειστά, κάποιοι εξ αυτών αναγκάστηκαν να μείνουν μακρυά από τα σπίτια τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις παράλληλα με το σχολείο συνέβαλλαν και στον καθαρισμό των σπιτιών τους. Τα παραπάνω αφορούν το σύνολο των μαθητών της Θεσσαλίας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε εκείνους που βρίσκονται στην Γ’ Λυκείου όπου μέσα σε όλη αυτή την συνθήκη καλούνται να προετοιμαστούν για τις πανελλαδικές. Ως εκ τούτου, η λήψη μέτρων για την διευκόλυνσή τους καθίσταται επιτακτική, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις και με τους μαθητές και την Ένωση Γονέων της Θεσσαλίας να θέτουν αίτημα για ειδική μοριοδότηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει ώστε να υπάρξει ειδική μοριοδότηση για τους μαθητές αυτούς για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Μία ακόμα αβάσιμη μήνυση (slapp) εναντίον δημοσιογράφου από ισχυρό διοικητικό παράγοντα φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση.

Οκτώ από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για τη δημοσιογράφο Γιαννουδάκη, η οποία βρίσκεται κατηγορούμενη από την πολιτεύτρια της Νέας Δημοκρατίας και τότε συντονίστρια διευθύντρια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, κα. Τσιλιγκίρη, καθώς άσκησε κριτική στον τρόπο λειτουργίας του Σταδίου. Επισημαίνεται από τους βουλευτές η θέση 107 της παγκόσμιας κατάταξης αναφορικά με την ελευθεροτυπία, που συνέβη επί Κυβερνήσεως της Νέας Δημοκρατίας και ότι η Κυβέρνηση αφήνει απροστάτευτους τους δημοσιογράφους. Η κα Γιαννουδάκη απολύθηκε με το πρόσχημα ότι δεν απαιτείται εκπρόσωπος τύπου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα προσελήφθη άλλο άτομο στη θέση της, κάτι το οποίο εγείρει περισσότερα ερωτήματα. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται εάν είναι εις γνώση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμούς το εν λόγω συμβάν και εάν η παρούσα επιλογή προέδρου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος ή αποτελεί μεθόδευση στην αποκλειστική χρήση του γηπέδου από τον Ολυμπιακό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 16.04.2024

Ανεξάρτητοι: Αίτηση κατάθεσης εγγράφων (άρθρο 133 ΚτΒ) σχετικά με την χρήση ακινήτου του Δημοσίου στον Κόμβο 6 του περιφερειακού Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του έργου «Flyover».

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης, καταθέτει Α.Κ.Ε. προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την ανέγερση, στην περιοχή των Πεύκων στη Θεσσαλονίκη, μιας “προσωρινής” τηλεπικοινωνιακής κεραίας, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση. Η κεραία τοποθετείται επί ακινήτου του Δημοσίου, και η απόφαση για την εγκατάστασή της έχει προκαλέσει ερωτήματα και ανησυχίες στους πολίτες. Ως εκ τούτου ο βουλευτής αιτείται την κατάθεση εγγράφων που σχετίζονται με το έργο του «Flyover» και συμβατικά έγγραφα που έχουν καταρτιστεί με την Κοινοπραξία ΑΒΑΞ- Μυτιληναίος που αφορούν την χρήση του ακινήτου, τα μισθωτήρια και άλλα σχετικά έγγραφα για το ακίνητο, τυχόν άλλες διοικητικές πράξεις, καθώς και έγγραφα αλληλογραφίας υπηρεσιών του Υπουργείου ή φορέων που εποπτεύονται από το υπουργείο με τις εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και NOVA.

Δείτε την Α.Κ.Ε. εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Απονομιμοποίηση, για γραφειοκρατικούς λόγους, μεγάλου μέρους του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτριο Καιρίδη, σχετικά το πρόσφατο νομοθετικό μέτρο περί μετανάστευσης έχει προκαλέσει ανησυχία λόγω της απροειδοποίητης αλλαγής στις απαιτήσεις για την ανανέωση άδειας διαμονής. Η απαίτηση υποβολής σύμβασης εργασίας κατά την ανανέωση της άδειας προκαλεί ανησυχία για πιθανή απονομιμοποίηση πολλών εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους με την αλλαγή αυτή να συνιστά απότομη αλλαγή στην πρακτική που εφαρμόζονταν από το 2014, δημιουργώντας αβεβαιότητα και ανησυχία στους εν λόγω πληθυσμούς. Οι κατηγορίες εργαζόμενων μεταναστών που οδηγούνται σε απονομιμοποίηση είναι όσοι δεν έχουν συνεχή εργασία, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό τομέα, εποχικοί εργαζόμενοι, αγροτικοί εργαζόμενοι και οικιακοί βοηθοί. Η εξέλιξη αναδεικνύει ερωτήματα για τυχόν υπέρβαση των νομικών ορίων και προκαλεί δυσαρέσκεια τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες. Με βάση τα παραπάνω ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να λύσει το πρόβλημα, τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί η απονομιμοποίηση έως ότου τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση, καθώς και εάν έχει ελεγχθεί η Υπουργική Απόφαση για άλλες αστοχίες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 17.04.2024

Νέα Αριστερά: Ενσωμάτωση Οδηγίας 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για προώθηση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.

Η βουλεύτρια του κόμματος της Νέας Αριστεράς, Θεανώ Φωτίου, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με την Οδηγία 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου που ψηφίστηκε στις 19 Οκτωβρίου 2022 και η οποία προωθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών. Ειδικότερα, στο άρθρο 4 της οδηγίας επιβάλλεται στα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν την αύξηση της κάλυψης από αυτές, και αν αυτή υπολείπεται του 80% πρέπει να θεσπιστεί κατάλληλο πλαίσιο με τους αναγκαίους όρους για τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, παρά την ψήφιση της Οδηγίας εδώ και 1,5 χρόνο, το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει λάβει μέτρα ούτε προετοιμασία για την υιοθέτησή της, ενώ μόλις στις 1 Απριλίου 2024, συγκροτήθηκε η επιτροπή για την ενσωμάτωσή της, χωρίς καμία συμμετοχή από εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών. Επιπροσθέτως, δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε έχουν ληφθεί μέτρα για την παρακολούθηση των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτές και το Υπουργείο αρνείται να εξετάσει τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που έχουν υποβάλει συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η αρμόδια Υπουργός ερωτάται, για το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα για την κατάθεση του σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της οδηγίας και για την εκπόνηση του σχεδίου δράσης. Τέλος, ερωτάται για τον λόγο που δεν έχουν κηρυχτεί ως υποχρεωτικές όπως απαιτείται για τις περίπου 35 από τις 40 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές ΣΣΕ που υπογράφτηκαν από το 2020 έως σήμερα και βρίσκονται σε ισχύ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Διερεύνηση καταγγελιών σχετικά με την ασφάλεια της Εγνατίας Οδού.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Σπυρίδων Κυριάκης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα ανησυχητικά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες και κάνουν λόγο για την οδική ασφάλεια στην Εγνατία Οδό λόγω ελλείψεων στην εκτέλεση εργασιών συντήρησης. Επισημαίνεται η ανησυχία για την ασφάλεια στη σήραγγα Μαλακασίου Α, όπου είναι μία εκ των κατασκευασμένων σηράγγων της Εγνατίας Οδού. Η Εγνατία Οδός, λειτουργώντας ως σημαντικός άξονας επικοινωνίας, επηρεάζει εμπόριο, τουρισμό και μετακινήσεις και σημασία της είναι κρίσιμη για τις μεταφορές στη Βαλκανική και την Ευρώπη, καθώς και για τη βιομηχανία και τον τουρισμό στην Ελλάδα. Με δεδομένη την ανάγκη βελτίωσης της οδικής ασφάλειας ως προτεραιότητα για το Υπουργείο, ο Υπουργός ερωτάται εάν ευσταθούν οι καταγγελίες για την την οδική ασφάλεια της Εγνατίας Οδού και της σήραγγας Μαλακασίου Α και εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση των οχημάτων στην Εγνατία Οδό και των σηράγγων της.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 18.04.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Καταγγελία άρνησης επιβίβασης προσφύγων στα ΚΤΕΛ Θήβας.

Δέκα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με καταγγελία που περιγράφει την άρνηση επιβίβασης προσφύγων από ένα λεωφορείο του ΚΤΕΛ Θήβας, κοντά στη δομή φιλοξενίας της Ριτσώνας. Η επιβάτιδα ανέφερε ότι το λεωφορείο δεν σταμάτησε στη σωστή στάση, παρά την παρουσία προσφύγων που περίμεναν με τον οδηγό να αναχωρεί χωρίς να τους επιτρέψει να επιβιβαστούν και παρά τις προσπάθειες των επιβατών να τον ενημερώσουν. Η επιβάτιδα επικοινώνησε με τα ΚΤΕΛ ζητώντας διερεύνηση, χωρίς όμως να λάβει απαντήσεις. Η καταγγελία υποδηλώνει μη εξυπηρέτηση και ρατσιστική διάκριση με το ζήτημα να έχει ευρύτερες διαστάσεις, καθώς το Υπουργείο Μεταφορών χρηματοδοτεί τα ΚΤΕΛ και το ΚΤΕΛ Θήβας εξυπηρετεί πολλούς πρόσφυγες. Κατόπιν των παραπάνω, ο αρμόδιος Υπουργός, ερωτάται, εάν είναι στις προθέσεις του να διερευνήσει την καταγγελία και να ενημερώσει σχετικά με την έκβαση της έρευνας, καθώς και εάν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που να διασφαλίζουν ότι οι οδηγοί και το προσωπικό του ΚΤΕΛ εφαρμόζουν την νομοθεσία, ιδίως όταν αφορά ευάλωτες ομάδες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 19.04.2024

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 107 επίορκοι αστυνομικοί συνεχίζουν να υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. Το Υπουργείο τι κάνει για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Αστυνομία;

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την αποκάλυψη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας λόγω της πρόσφατης δολοφονίας της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, για την ύπαρξη στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας με ποινικό παρελθόν. Σύμφωνα με άρθρο στο “Βήμα της Κυριακής” εκτιμάται ότι περίπου 107 ένστολοι που έχουν διαπράξει αδικήματα παραμένουν εν ενεργεία και αντιμετωπίζουν κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας, καθώς και ότι κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 120 με 150 αστυνομικοί ή τους ασκούνται ποινικές διώξεις, οι οποίοι επανέρχονται στη θέση τους κανονικά. Επίσης, περίπου 1.000 με 1.500 αστυνομικοί τιμωρούνται για διάφορα αδικήματα κάθε χρόνο ενώ διατάσσονται περί των 5.000 εσωτερικών ελέγχων. Ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες απόταξης των επίορκων αστυνομικών της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας σε όσους υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ..

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Μεταφορά μαθητή με αυτισμό από τη Χίο στην Αθήνα με σκοπό να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

Δεκαέξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Υγείας, Σοφία Ζαχαράκη και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, για την έλλειψη κοινωνικής πρόνοιας και θεραπευτικής φροντίδας για άτομα με αναπηρίες. Ειδικότερα, οι βουλευτές αναφέρουν ότι με βάση την ανακοίνωση-καταγγελία του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία, ένας μαθητής με αυτισμό μεταφέρθηκε στην Αθήνα για εξέταση και θεραπευτική αγωγή, ωστόσο οι συνθήκες μεταφοράς και νοσηλείας του υπήρξαν ακατάλληλες και απάνθρωπες. Το περιστατικό αυτό καταδεικνύει την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλες συνθήκες για την παροχή φροντίδας και εκπαίδευσης, καθώς και την έλλειψη έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης. Επειδή πρόκειται για μια κρίσιμη καταγγελία και καθώς στη σημερινή εποχή δεν είναι αποδεκτές τέτοιες συνθήκες και με δεδομένο ότι τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται ενδεδειγμένη θεραπευτική και ιατρική αντιμετώπιση, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεταφέρθηκε ο μαθητής και τί είναι διατεθειμένοι να πράξουν ώστε τα άτομα με αναπηρία να λαμβάνουν την απαραίτητη φροντίδα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα