Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 18/12 – 21/12

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 18/12 – 21/12

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε, η οποία είναι η τελευταία πριν κλείσει για τις γιορτές το Κοινοβούλιο, αφορούν ζητήματα της επικαιρότητας όπως είναι η οπαδική βία και η λογοκρισία έργου τέχνης, αλλά και ζητήματα που άπτονται της βελτίωσης των παροχών του κράτους σε υποδομές αλλά και σε εργασιακά θέματα. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 119 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 31, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 30, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 26, το Κ.Κ.Ε. με 13, η Νέα Δημοκρατία με 12, ύστερα ακολουθούν η Νέα Αριστερά με 5 και τέλος οι Σπαρτιάτες και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 65 Ερωτήσεις, 51 Αναφορές και 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 18.12.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ως πότε δε θα υπάρχει πρόσβαση σε ίντερνετ και τηλεφωνία στους χώρους του Μετρό;

Δεκαέξι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνσης, Χρήστο Σταϊκούρα και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, σχετικά με τις ανακοινώσεις που είχαν εξαγγελθεί για αναβαθμίσεις στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους χώρους του μετρό, οι οποίες δεν έχουν υλοποιηθεί. Προβλεπόταν με μνημόνιο συνεργασίας η εγκατάσταση δημόσιου wifi σε όλους τους χώρους του μετρό, κάτι που όμως δεν υφίσταται ούτε ως δυνατότητα σήμερα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ούτε για σύνδεση στο ίντερνετ ούε και για σήμα τηλεφωνίας. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες στο μετρό είναι αναβαθμισμένες και σε συνδυασμό με την ασφάλεια που αυτές προσφέρουν, οι Υπουργοί ερωτώνται που οφείλεται η απουσία δυνατότητας ίντερνετ και σήματος τηλεφώνου, εάν έχουν εντοπίσει το πρόβλημα και με ποιόν τρόπο θα το επιλύσουν και ποιό είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Για την παροχή αυξημένου επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό για όλο το διάστημα της ανεργίας και χωρίς καθυστερήσεις.

Έντεκα βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνη Γεωργιάδη, για τους εποχικούς εργαζόμενους στον κλάδου του τουρισμού, οι οποίοι στην συντριπτική πλειοψηφία τους όταν επιστρέφουν στην ανεργία δικαιούνται επίδομα μόνο για τρεις μήνες. Όπως τονίζουν οι βουλευτές το ποσό του επιδόματος και το κύμα ακρίβειας που υπάρχει στη χώρα δεν τους επιτρέπει να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, καθώς και ότι δεν είναι επιλογή τους η ανεργία. Επίσης, οι εργαζόμενοι αυτοί στην Κρήτη που έχουν αιτηθεί για το επίδομα, καθυστερούν να το πάρουν λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών ΔΥΠΑ. Με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι αυτοί αλλά και εν γένει οι άνεργοι πρέπει να στηριχθούν από το κράτος, ο Υπουργός ερωτάται, σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να δοθεί επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για τους εποχιακά εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας τους, εάν θα αυξηθεί το επίδομα στα 600€ και για την άμεση στελέχωση των ΔΥΠΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.12.2023

Νέα Δημοκρατία: Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ‘φίμωση’ της ελληνικής φωνής, όπως αυτή ακούγεται μέσα απο τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του Ν. Έβρου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριο Παπαστεργίου, για τις παρεμβολές σε πέντε ιδιωτικούς ελληνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς του Έβρου από την Τουρκία. Ο βουλευτής αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αναδείξει και παλαιότερα, καθώς οι τοπικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα εδώ και δεκαετίες. Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι η Τουρκία επιδοτεί τους ιδιωτικούς τούρκικους σταθμούς, ώστε να αγοράζουν μηχανήματα υψηλής ισχύος. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η ακρόαση των ελληνικών τοπικών σταθμών με τους περισσότερους να αναγκάζονται να αλλάξουν συχνότητα, κάτι το οποίο είναι παράτυπο, καθώς το ΕΣΡ προβλέπει μόνο μία συχνότητα ανά σταθμό. Σε συνδυασμό και με την αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι σταθμοί μείωσαν στο ελάχιστο την κατανάλωση των πομπών τους, άρα και την ισχύ τους. Ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εκπομπή των σταθμών, πρωτίστως για λόγους εθνικούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Νέα παράταση στο κλείσιμο των παράνομων καταφυγίων αδέσποτων ζώων.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, θέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και Εσωτερικών, Ελευθέριο ΑυγενάκηΜαυρουδή Βορίδη και Νίκη Κεραμέως, αντίστοιχα, που αφορά τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, όπου με τον Ν4830/2021 θεσπίστηκαν παρατάσεις για το κλείσιμο των παράνομων καταφυγίων και με νόμο που ψηφίστηκε προ ολίγων εβδομάδων δόθηκε εκ νέου παράταση έως τις 31.05.2024. Παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών των καταφυγίων δεν έχει πράξει τα ανάλογα και το συμπέρασμα από όλες τις σχετικές διατάξεις είναι ότι οι αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις δεν αποτελούν προϋπόθεση πλέον νόμιμης λειτουργίας των καταφυγίων, καθώς και ότι η διατήρηση ζώων σε περιφραγμένες εκτάσεις νομιμοποιήθηκε. Την ίδια στιγμή που η ενωσιακή νομοθεσία απαιτεί τα καταφύγια να έχουν εγκριθεί και καταχωρηθεί και να διαθέτουν εγκαταστάσεις καραντίνας, οι εθνικές ρυθμίσεις αυτές συνιστούν σοβαρή υποχώρηση της χώρας ως προς την προστασία των αδέσποτων ζώων. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζεται η προστασία των αδέσποτων ζώων και πώς εφαρμόζεται το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ν2017/1992. Τέλος, ζητείται η κατάθεση εγγράφων των αρμοδίων Υπηρεσιών με τα οποία εισηγούνται την τροποποίηση των προδιαγραφών λειτουργίας των καταφυγίων των αδέσποτων ζώων και την αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων σφράγισης καταφυγίων αδέσποτων ζώων που στερούνται σχετικής άδειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.12.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Καταβάλλεται στην Ελληνική Αστυνομία το ποσοστό επί των εισπράξεων για τη φύλαξη των γηπέδων;

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Συμεών Κεδίκογλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ιωάννη Οικονόμου, σχετικά με την φύλαξη των γηπέδων από την Ελληνική Αστυνομία, ζήτημα που ήρθε στην επικαιρότητα λόγω του πρόσφατου τραυματισμού από φωτοβολίδα αστυνομικού. Η Κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαγορεύει τη διεξαγωγή αγώνων με θεατές, ενώ παράλληλα ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δίνεται επίδομα στους αστυνομικούς για την φύλαξη γηπέδων. Ωστόσο, οι αστυνομικοί εκφράζουν τις έντονες επιφυλάξεις τους για το εάν θα πρέπει να εμπλέκονται σε αυτό. Επίσης, σε ραδιοφωνική εκπομπή αναφέρθηκε ότι με υπουργική απόφαση το 2013, οι ΠΑΕ είναι υποχρεωμένες να καταβάλλουν το 5% των εισπράξεων των αγώνων στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να παρέχει φύλαξη. Καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το εάν το ποσό αυτό εισπράττεται, ο Υπουργός ερωτάται εάν εισπράττεται από την ΕΛ.ΑΣ. και αν έχει καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Αριστερά: Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών στα όρια της λειτουργίας τους μετά την άδικη κατανομή των 270 θέσεων ΕΣΥ που μετατράπησαν σε θέσεις ΔΕΠ.

Τρεις από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υγείας, Κυριάκο Πιερρακάκη και Μιχάλη Χρυσοΐδη, αντίστοιχα, σχετικά με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία είναι υποστελεχωμένα, παρά τις θέσεις ΔΕΠ που δόθηκαν. Ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Πατρών δόθηκαν συνολικά 15 ΔΕΠ από τις 270 που ήταν συνολικά για τα επτά τμήματα Ιατρικής της χώρας. Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας τα δύο προηγούμενα έτη κενώθηκαν 18 θέσεις, οι οποίες παραμένουν κενές και σε συνδυασμό με την αναστολή των προσλήψεων λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων από τα 156 μέλη ΔΕΠ που υπηρετούσαν το 2010, σήμερα υπηρετούν 113. Με δεδομένο ότι το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του παρέχοντας ταυτόχρονα και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, οι Υπουργοί ερωτώνται για τις ενέργειες που θα προβούν ώστε να στελεχωθεί, εάν είναι στις προθέσεις τους η ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Κλινικών και εάν υπάρχει βούληση για κατανομή επιπλέον πιστώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 20.12.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Για την απόσυρση του έργου τέχνης της Γ. Λαλέ από το Προξενείο της Ν. Υόρκης.

Είκοσι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, σχετικά με την απόσυρση του έργου τέχνης της Γεωργίας Λαλέ από το Προξενείο της Νέας Υόρκης, όπου απεικονιζόταν ροζ ελληνική σημαία με στόχο να αναδείξει το ζήτημα των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας. Οι διοργανωτές της έκθεσης δήλωσαν ότι το έργο δημιουργήθηκε από δωρεά σεντονιών από γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη βία. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η απόσυρση του έργου τέχνης στέλνει λάθος μήνυμα και κανονικοποιεί την έμφυλη βία, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση αρνείται τη νομική καθιέρωση του όρου «γυναικοκτονία», ενώ ταυτόχρονα αμαυρώνει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Με δεδομένο ότι η τέχνη δεν λογοκρίνεται, ο Υπουργός ερωτάται, εάν έδωσε ή όχι άδεια για τη συμπερίληψη του συγκεκριμένου έργου στην Έκθεση και εάν ναι τι μεσολάβησε συγκεκριμένα και άλλαξε η αρχική απόφαση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Ανασφάλιστη κοινωφελής εργασία ανηλίκων.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γεώργιο Φλωρίδη και Άδωνη Γεωργιάδη, αντίστοιχα, για το ζήτημα της ανασφάλιστης εργασίας ανηλίκων, ως εκτέλεση του μέτρου της κοινωφελούς εργασίας. Στην ΚΥΑ, προβλέπεται η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΦΚΑ κατά κινδύνου ατυχήματος των ανηλίκων και νέων που τους έχει επιβληθεί με δικαστική απόφαση το αναμορφωτικό μέτρο της κοινωφελούς εργασίας. Καθώς δεν υπάρχει οικονομικό κονδύλιο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την κάλυψη της ασφαλιστικής εισφοράς, οι νέοι αυτοί είναι ανασφάλιστοι σε περίπτωση ατυχήματος. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, πόσα άτομα βρίσκονται υπό το καθεστώς που περιγράφεται, εάν έχει ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας και ποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες θα γίνουν ώστε να παρέχεται ασφάλιση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα