Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 29/1 – 2/2

Διαβάζεται σε 5'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 29/1 – 2/2

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας, όπως είναι η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και τα ζητήματα των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, αλλά και θέματα υποδομών, υγείας και διαφάνειας. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 235 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 60, η Ελληνική Λύση με 46, ακολουθεί το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 42, η Νέα Δημοκρατία με 31 και το Κ.Κ.Ε. με 26. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 15, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 7,  και η Πλεύση Ελευθερίας με 4 και τέλος οι Ανεξάρτητοι και οι Σπαρτιάτες με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 135 Ερωτήσεις, 59 Αναφορές, 31 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 3 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (Α.Κ.Ε.) και 1 Επερώτηση.

Δευτέρα 29.01.2024

ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.: «Καταρρέει» η ανακύκλωση στην Ελλάδα

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος θέτει ερώτημα στους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με την ανακύκλωση στη χώρα μας. Επικαλούνται δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παύση των εργασιών της ανακύκλωσης, αφού οι συμβάσεις που έχει συνάψει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) με τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού μέσω των οποίων έχει αναλάβει την οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας, περιλαμβάνοντας τις δαπάνες επένδυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΥ και την παροχή εξοπλισμού (κάδων & οχημάτων), με τους ΟΤΑ να πραγματοποιούν την συλλογή και την συντήρηση του εξοπλισμού, είναι στον αέρα. Με βάση αυτά ερωτά σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 30.01.2024

Νέα Αριστερά: Διαρκής εμπαιγμός των επιτυχόντων του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ. Καμία πρόσληψη μέχρι σήμερα

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα καταθέτει ερώτηση στην Υπουργό  Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την μη πρόσληψη των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ. Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση αρνείται να δεσμευτεί για τον πραγματικό αριθμό των προσλήψεων από τους επιτυχόντες, ενώ εξακολουθούν να εκδίδονται προκηρύξεις με το παλιό σύστημα μοριοδότησης, το οποίο ίσχυε πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού. Παρατηρούν πως ως προς την πολυπληθή κατηγορία των επιτυχόντων ΠΕ, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα απορροφάται μόλις το 1/3 των επιτυχόντων και ζητούν να πληροφορηθούν για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες που αναμένεται ν’ αναληφθούν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 31.01.2024

Κ.Κ.Ε.: Οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους, τα πρώτα θύματα των πλειστηριασμών

Δεκατέσσερις Βουλευτές/τριες του κόμματος απευθύνουν ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται ν’ αναλάβει η κυβέρνηση για να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί και οι εξώσεις σε ανάπηρους και χρόνιους πάσχοντες και σε κάθε λαϊκή οικογένεια, να ξαναγυρίσουν στο σπίτι τους οι οικογένειες με τους ανάπηρους. Ζητούν, επιπλέον, να ακυρωθεί κάθε πράξη που τους αφαιρεί την ιδιοκτησία, ενώ επισημαίνει πως σε περίπτωση που τα σπίτια έχουν ήδη αγοραστεί με πλειστηριασμό να επιστραφούν τα χρήματα στους αγοραστές από τα funds. Ζητά, τέλος, να εξασφαλιστεί σε κάθε περίπτωση δωρεάν και ασφαλής κατοικία σε όλες αυτές τις οικογένειες.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 01.02.2024

Νέα Δημοκρατία: Τεκμαρτό εισόδημα προστατευόμενου μέλους

Η Βουλεύτρια του κόμματος, Σέβη Βολουδάκη, καταθέτει ερώτηση στα συναρμόδια Υπουργεία, σχετικά με το θέμα του τεκμαρτού εισοδήματος προστατευόμενου μέλους. Σημειώνει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία ν.4172/2013) προκύπτει υποχρέωση υποβολής χωριστής Φορολογικής Δήλωσης στα ενήλικα τέκνα πλέον του 18ου έτους, που θεωρούνται προστατευόμενα και φοιτούν ή σπουδάζουν σε Πανεπιστημιακές σχολές, Δημόσια ή ιδιωτικά ΙΕΚ και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ως εκ τούτου, οι Υπουργοί ερωτώνται σε ποιες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν σχετικά με το τεκμαρτό εισόδημα προστατευόμενων τέκνων, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα νοικοκυριά δεν θα χάνουν το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου εκ του νόμου ορίου με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 02.02.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ.: Άμεσα να ελεγχτούν οι καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της Διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Οι Βουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γαβρήλος και Ευάγγελος Αποστολάκης, θέτουν ερώτηση αναφορικά με τις καταγγελίες για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας εκ μέρους της Διοίκησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας». Ενδεικτικά, επικαλείται ανακοίνωση του συνδυασμού Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας που επισημαίνει ότι η Διοίκηση των Ναυπηγείων δεν τηρεί την υποχρέωση καταβολής του 30% των ημερομισθίων των εργαζομένων, την ώρα που το 70% καταβάλλεται κανονικά από το Πολεμικό Ναυτικό, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του 2016. Κατόπιν τούτου, ερωτά σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για τη διερεύνηση των παραπάνω καταγγελιών, οι οποίες, αν ισχύουν, συνιστούν παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, όπως σημειώνουν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα