Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 4/12 – 8/12

Διαβάζεται σε 10'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 4/12 – 8/12

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την βδομάδα που διανύσαμε αφορούν ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως είναι η πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού στη Βρετανία, εργασιακά θέματα, θέματα διαφάνειας, καθώς και ζητήματα όπως η υγεία. Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 202 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 44, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 39, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 36, το Κ.Κ.Ε. με 31, η Νέα Δημοκρατία με 26, ύστερα ακολουθούν το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 8, οι Σπαρτιάτες με 6 και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας οι Ανεξάρτητοι με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 118 Ερωτήσεις, 56 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις και από 1 Ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 04.12.2023

Πλεύση Ελευθερίας: Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, θέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, αναφορικά με το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, κατόπιν σχετικής δήλωσης του Πρωθυπουργού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Βρετανία. Ειδικότερα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχει γίνει η επιθυμητή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό, καθώς και ότι δεν είναι ζήτημα ιδιοκτησίας, αλλά επανένωσης. Κατόπιν των δηλώσεών του ακολούθησε η ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον δανεισμό, που έχει κατά καιρούς προταθεί από Βρετανούς επισήμους και στην μόνιμη επιστροφή τους, καθώς η αποδοχή του δανεισμού θα σήμαινε έμμεση αναγνώριση της ιδιοκτησίας τους από το Βρετανικό Μουσείο. Τέλος, υπενθυμίζει προγενέστερη επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλει για τις κλοπές εκθεμάτων από το Βρετανικό Μουσείο και την ήπια αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Κατόπιν των παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται, εάν είναι καιρός για πιο τολμηρές μεθόδους διεκδίκησης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης και εάν θα απέκλειε η ελληνική κυβέρνηση το ενδεχόμενο δανεισμού ή μίσθωσης των γλυπτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: “Στικάκια” νικοτίνης προκαλούν λιποθυμία σε μαθητές Γυμνασίου της Κρήτης.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Γραμμένος, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοΐδη και Κωνσταντίνο Σκρέκα, αντίστοιχα, για το περιστατικό που έλαβε χώρα σε σχολείο μαθητών Γυμνασίου στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν μαθητές λιποθύμησαν εξαιτίας της χρήσης προϊόντων νικοτίνης, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο νοσοκομείο. Τα ακριβή αίτια της λιποθυμίας θα εξεταστούν από τους ιατρούς του νοσοκομείου και όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα υποκατάστατα νικοτίνης θεωρούνται φάρμακα και θα πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν συνταγογράφησης. Οι Υπουργοί ερωτώνται για τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του ιατρικού ελέγχου που διενεργήθηκε, εάν έχει διερευνηθεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή το ζήτημα και ποιά τα συμπεράσματα αυτής και εάν είναι στις προθέσεις τους να αυστηροποιηθεί η διαδικασία χορήγησης υποκατάστατων νικοτίνης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 05.12.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ερώτηση για τον αποκλεισμό Δημοσίων Υπαλλήλων από θέσεις Διδασκόντων σε ΑΕΙ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, σχετικά με τον αποκλεισμό των Δημοσίων Υπαλλήλων ως εντεταλμένοι διδάσκοντες μετά την ψήφιση του νόμου 4975/2022. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που αποκλείστηκαν προσέφυγαν τον Μάρτιο του 2023 στον Συνήγορο του Πολίτη, όπου γνωμοδότησε ότι ο αποκλεισμός αυτός εξαλείφει την προοπτική να θεμελιώσουν προϋποθέσεις για μετέπειτα εκλογή τους σε θέσεις Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και ταυτόχρονα δεν διασφαλίζει ισότιμες και δίκαιες προοπτικές πρόσβασης στις θέσεις αυτές. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί ώστε να άρει την καταχρηστική αυτή μεταχείριση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Μεθοδεύσεις, σκιές και αποζημιωθέντες δύο ταχυτήτων στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ.

Δύο απο τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για το ζήτημα των αποζημιώσεων πολιτών από τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης που έγιναν στα τέλη Ιουλίου και είχαν ως αποτέλεσμα πολλές υλικές καταστροφές. Λίγες ημέρες μετά τις εκρήξεις άρχισε η καταγραφή των ζημιών με σκοπό την αποζημίωση. Ωστόσο, πολίτες καταγγέλουν ότι υπάρχουν δικαιούχοι που έχουν λάβει όλο το ποσό ενώ άλλοι αποκλείσθηκαν από τις αρχικές καταβολές με βάση έναν νόμο του 1973. Κατόπιν διαμαρτυριών, ενημερώθηκαν ότι θα μπορέσουν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση, σε καθεστώς αποζημιώσεων που ίσχυσε για τους πυρόπληκτους από τις πυρκαγιές του 2021. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι σε προγενέστερη ερώτησή τους για τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις, δεν αναγράφηκε στην απάντηση του Υπουργείου η χρήση νόμου από το 1973 για τον καθορισμό των δικαιούχων. Ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, ποιός είναι ο νόμος του 1973, εάν ισχύει ότι χρησιμοποιείται ο νόμος αυτός για να αποκλείει δικαιούχους με βάση εισοδηματικά κριτήρια και για ποιό λόγο δημιουργήθηκαν αποζημιωθέντες «δύο ταχυτήτων».

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 06.12.2023

Νέα Δημοκρατία: Αναστολή ισχύος νόμου 4936/2022 και συγκεκριμένα του άρθρου 17, περί απαγόρευσης της εγκατάστασης συστημάτων πετρελαίου από το 2025.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Κούβελας, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την ανάγκη αναστολή του νόμου που απαγόρευε την εγκατάσταση συστημάτων πετρελαίου από το 2025, λόγω των νεων δεδομένων που έχουν προκύψει. Ο βουλευτής αναφέρει την αναγκαιότητα για μετάβαση σε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, ωστόσο με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, οι λέβητες πετρελαίου έχουν αναβαθμιστεί, στην βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών και ανήκουν στην ίδια κατηγορία ρύπανσης με τους αντίστοιχους του φυσικού αερίου. Ως εκ τούτου, ο νόμος αυτός ακυρώνει τυχόν επενδύσεις σε έρευνα και παραγωγή για λέβητες πετρελαίου και επίσης οι καταναλωτές θα επιβαρυνθούν με επιπλέον έξοδα για να προμηθευτούν λέβητες φυσικού αερίου. Ακόμα, θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στην αγορά, οικονομία και το περιβάλλον, καθώς αφενός θα κινηθεί το παράνομο εμπόριο, αφετέρου η ρύπανση θα αυξηθεί. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός καλείται να απαντήσει, για τη θέση του Υπουργείου στο εν λόγω ζήτημα και εάν προτίθεται να προχωρήσει σε αναστολή ισχύος του νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ανάγκη συντήρησης και αναβάθμισης των λιμενικών υποδομών της χώρας.

Είκοσι δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι λιμενικές υποδομές της χώρας με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά, όπου οι ναυτικοί προσπαθούσαν να δέσουν με ασφάλεια τα πλοία κατά τον κατάπλου σε λιμάνια των Κυκλάδων και της Αίγινας. Κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού είχε αποστείλει έγγραφα στον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής με λεπτομερή αναφορά των ελλείψεων και των προβλημάτων που παρατηρούνται σε σχεδόν 100 λιμάνια της χώρας, καθώς και προτεινόμενες βελτιώσεις. Με δεδομένο ότι η ασφάλεια πλοίων και επιβατών δεν μπορεί να στηρίζεται στον ηρωισμό των ναυτικών, ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων, για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο για συντήρηση και αναβάθμιση των λιμένων, σε ποιούς λιμένες έχουν γίνει εργασίες και εάν τα λιμάνια ληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές για τον ασφαλή απόπλου, κατάπλου και ελλιμενισμό των πλοίων και τους όρους ασφαλούς λειτουργίας, σύμφωνα με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανονισμούς και συστάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέπμτη 07.12.2023

ΚΚΕ: Για την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Είκοσι ένας από τους βουλευτές του ΚΚΕ απεθύνουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και Θεόδωρο Σκυλακάκη, αντίστοιχα, για τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι διαμαρτυρόμενοι τον Οκτώβριο του 2023 στο Υπουργείο Οικονομικών, συναντήθηκαν με κλιμάκιο αυτού και έθεσαν τα αιτήματά τους. Μεταξύ αυτών ήταν η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων έως τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, να υπάρξει διάλογος μεταξύ εργαζομένων και νέου ιδιοκτήτη και να υπάρξει σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας για επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Η απάντηση του Υπουργειου στα αιτήματα ήταν ότι θα απαντηθούν εντός ενός μηνός. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απάντηση και όλες οι συμβάσεις θα έχουν λήξει έως το τέλος του χρόνου με τον Ειδικό Διαχειριστή να δηλώνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από την Κυβέρνηση και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει και διαδικασία ομαδικών απολύσεων στους εργαζόμενους στις εργολαβίες. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στο κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Παραιτήσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας εν μέσω καταγγελιών για μαφία εφοριακών με έσοδα 1 εκατομμύριο Ευρώ/μήνα από εκβιασμούς, με σύνδεσμο στο Μαξίμου.

Δεκαεννέα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Παρά τω Πρωθυπουργώ και Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιο ΦλωρίδηΚωστή ΧατζηδάκηΝίκη ΚεραμέωςΙωάννη Μπρατάκο και Ιωάννη Οικονόμου, αντίστοιχα, για τις καταγγελίες που έχουν γίνει και αναφέρουν ότι υπάρχει εγκληματική οργάνωση που διακινεί μαύρο χρήμα με στενές διασυνδέσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου. Πριν λίγες ημέρες υπήρξε και η παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλείου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και παραιτήσεις δύο μελών του, ενώ εδώ και ενάμιση χρόνο έχει αποχωρήσει και ο Διοικητής της Αρχής και χρέη αυτού να ασκεί η Αναπληρώτρια Διοικήτρια. Στις επιστολές που έχουν λάβει το Μέγαρο Μαξίμου, Υπουργεία και εφημερίδες, καταγγέλεται ότι το κύκλωμα διαπερνά τον κρατικό μηχανισμό. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται μεταξύ άλλων, εάν έχουν παραλάβει τις επιστολές, τους λόγους των παραιτήσεων που σημειώθηκαν παραπάνω και εάν εξακολουθούν οι κατανομαζόμενοι ως εμπλεκόμενοι να υπηρετούν στις θέσεις τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 08.12.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Διαθέσιμοι πόροι και πορεία υλοποίησης του Αναπτυξιακού Νόμου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Νικητιάδης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τουρισμού, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Όλγα Κεφαλογιάννη, αντίστοιχα, για την καθυστέρηση των προκηρυχθέντων καθεστώτων του Αναπτυξιακού Νόμου και τους ελλιπής πόρους συγκριτικά με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την ψήφιση του 4887/2022, μόνο 4 καθεστώτα από τα 13 έχουν προκυρηχθεί. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν υποβληθεί 1414 με το κόστος για επενδυτικά σχέδια να ανέρχεται στα 3,36 δις και για αιτούμενες ενισχύσεις στο 1,54 δις. Με δεδομένο ότι κάθε καθεστώς διαθέτει έως 150 εκατομμύρια ευρώ δημόσιες δαπάνες, για τα τέσσερα πρώτα που έχουν προκηρυχθεί αντιστοιχεί το 39% των απαιτούμενων πόρων. Αν συνυπολιγιστεί σε αυτό η κατανομή πόρων ανά περιφέρεια αλλά και η ένταξη των υπόλοιπων καθεστώτων το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει περισσότερο. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τον λόγο της καθυστέρησης προκήρυξεις και των υπόλοιπων καθεστώτων, τις ενέρεγειες στις οποίες θα προβεί η Κυβέρνηση για να αυξηθούν οι συνολικοί πόροι και πόσα από τα αιτήματα αφορούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα