Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 5/2 – 9/2

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 5/2 – 9/2
VOULIWATCH

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν ζητήματα που άπτονται της επικαιρότητας, όπως είναι το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και οι τραπεζικές χρεώσεις σε συναλλαγές μέσω IRIS, αλλά και ζητήματα που κρίνονται αναγκαία να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες καταστάσεις μελλοντικά, όπως είναι η διερεύνηση του ναυαγίου στην Πύλο και η αυξητική πορεία της παιδικής κακοποίησης.

Όπως αναφέρει το Vouli Watch, αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 206 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 53, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 42, η Νέα Δημοκρατία με 35, η Ελληνική Λύση με 26, και το Κ.Κ.Ε. με 22. Στη συνέχεια συναντάμε τη Νέα Αριστερά με 12, τους Σπαρτιάτες με 6, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας με 4 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 2 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 114 Ερωτήσεις, 56 Αναφορές, 30 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 05.02.2024

Πλεύση Ελευθερίας: Οι «εξ’ αποστάσεως» εξετάσεις στα ΑΕΙ και η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας για τη διαβλητότητά τους.

Ο βουλευτής του κόμματος της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερακκάκη, σχετικά με την διεξαγωγή εξ’ αποστάσεως εξεταστικής για τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη, για τις οποίες όμως τίθεται θέμα διαβλητότητας λόγω της ανοιχτής πρόσβασης σε εξελιγμένες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο λόγος των καταλήψεων είναι ο νέος νόμος του Υπουργείου για τα ΑΕΙ και ταυτόχρονα εκφράζει την ανησυχία του κόμματος για τη συγκρουσιακή τακτική που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία διαμαρτύρεται για την κακή κατάσταση των πανεπιστημίων στη χώρα. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, τον λόγο για τον οποίο η Κυβέρνηση επέλεξε την εξ’ αποστάσεως εξεταστική εφόσον γνωρίζει την αδυναμία ελέγχου γνησιότητας των απαντήσεων, καθώς και τον λόγο που δεν επιδιώκει τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ναυάγιο της Πύλου. Αιτίες και παραλείψεις που οδήγησαν στο τραγικό ναυάγιο.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Αλέξανδρος-Χρήστος Αυλωνίτης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη, σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο που έγινε το καλοκαίρι του 2023, ανοιχτά της Πύλου και εκτιμάται ότι μετέφερε 750 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων διασώθηκαν μόλις οι 104. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο ναυάγιο των τελευταίων ετών στην Μεσόγειο και παρόλα αυτά δεν υπάρχει ενημέρωση για την πορεία των διοικητικών ερευνών που έχουν γίνει, ώστε να αποτραπούν αντίστοιχα περιστατικά. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. είχε καταθέσει ερώτηση σε συνδυασμό με ΑΚΕ για το εν λόγω ζήτημα τον Αύγουστο του 2023 με τις απαντήσεις όμως να κρίνονται ανεπαρκείς. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες που έχει προβεί το Υπουργείο του και το υπαγόμενο σε αυτό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το ναυάγιο, καθώς και για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την βοήθεια όσων διασώθηκαν.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 06.02.2024

Ελληνική Λύση: Δωρεά προβληματικών φρεγατών LCS από τις ΗΠΑ.

Ο βουλευτής και πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Αμύνας, Νικόλαο Δένδια, που αφορά την δωρεά πολεμικών πλοίων LCS από τις ΗΠΑ με στόχο να ανριμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός Στόλος με γηρασμένες μονάδες επιφάνειας. Ωστόσο, για τα πλοία αυτά έχουν καταγραφεί από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό σοβαρά τεχνικά και μηχανολογικά προβλήματα, κάτι που οδηγούσε σε υψηλό λειτουργικό κόστος και γι αυτό το λόγο και πρόωρα αποσύρθηκαν. Ορισμένα από τα προβλήματα που αναφέρονται είναι ότι δεν μπορούν να επιχειρήσουν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες λόγω της αλουμινένιας υπερκατασκευής, η υψηλή κατανάλωση καυσίμων και πρόβλημα στην πρόωση, όπου πολλές φορές έχουν μείνει πλήρως ακυβέρνητα, αναγκαζόμενα να επιστρέψουν στους ναυστάθμους με τη συνδρομή ρυμουλκών πλοίων. Με βάση τα παραπάνω ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, το κόστος που απαιτείται εάν γίνει αποδεκτή η δωρεά και ποιός θα το πληρώσει, με ποιά οπλικά συστήματα θα έρθουν τα πλοία αυτά και το λόγο που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει πολεμικό πλοίο το οποίο αποσύρθηκε από το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Τραπεζικές χρεώσεις στο IRIS – Άγνοια ή ψέμα της κυβέρνησης;

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για τις χρεώσεις των τραπεζών στο σύστημα IRIS. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ότι η υπηρεσία αυτή δεν έχει καμία τραπεζική προμήθεια και δίνει την δυνατότητα να διακινούνται ποσά έως 500 ευρώ ημερησίως. Εν συνεχεία, τόσο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όσο και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις τους επανέλαβαν την μέθοδο συναλλαγής IRIS ώς μία μέθοδο χωρίς χρεώσεις από τις τράπεζες. Ωστόσο, την στιγμή που η Κυβέρνηση μιλάει για ένα σύστημα χωρίς τραπεζικές προμήθειες, οι τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ανακοινώνουν χρεώσεις για τους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες από 0,5% έως και 1% επί του τζίρου της συναλλαγής. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, εάν είχε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή εάν έλεγαν ψέματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 07.02.2024

Νέα Δημοκρατία: Προστασία των πολιτών μέσω της καθιέρωσης σήματος από την εδραίωση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπυρίδων Κυριάκης, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνο Σκρέκα και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, για το ζήτημα της προστασίας των πολιτών από την τεχνητή νοημοσύνη. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι παρά τα οφέλη και την βελτίωση της ζωής των πολιτών από την τεχνητή νοημοσύνη, ελλοχεύουν και κίνδυνοι που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Ορισμένοι από τους κινδύνους αυτούς είναι η ανεργία που θα προκληθεί, η ενδεχόμενη παραβίαση της ιδιωτικότητας και η μορφή αυτόνομων συστημάτων λήψης αποφάσεων. Καθώς, η εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι ραγδαία και οι άνθρωποι σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούν να διαχωρίσουν την πραγματικότητα από την εικονική πραγματικότητα, θα ήταν σκόπιμο να καθιερωθεί ένα σήμα το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύει κάθε προϊόν το οποίο είναι ανθρώπινης σκέψης από κάτι που έχει παραποιηθεί από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι Υπουργοί ερωτώνται για τις προθέσεις τους ώστε να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τις σκέψεις τους για την καθιέρωση ενός σήματος που θα φαίνεται ο διαχωρισμός των προϊόντων σε τεχνητής νοημοσύνης ή μη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Η συνεχώς αυξανόμενη παιδική κακοποίηση δημιουργεί αυτοκτονικές τάσεις στα παιδιά σύμφωνα με στοιχεία.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιο Φλωρίδη, Σοφία Ζαχαράκη, Κυριάκο Πιερρακάκη και Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, για την συνεχώς αυξανόμενη παιδική κακοποίηση, όπου με βάση στοιχεία από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για το 2023 ημερησίως πέφτουν θύματα κακοποίησης 6 παιδιά και 2 παιδιά εμφανίζουν αυτοκτονικές τάσεις. Η βουλεύτρια τονίζει ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, ώστε να υπάρξει τόσο η πρόληψη όσο και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όπως είναι ο εκφοβισμός, η παραβατικότητα, οι φυγές εφήβων, οι εξαφανίσεις παιδιών, καθώς και οι αυτοκτονικές τάσεις που εκφράζουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν ώστε να να μειωθεί η παιδική κακοποίηση που οδηγεί στις ολοένα και αυξανόμενες αυτοκτονικές τάσεις των παιδιών και των εφήβων. Επίσης, καθώς οι τάσεις αυτοκτονίας των παιδιών συνδέονται κατά βάση με τις σχέσεις τους με την οικογένεια και κατόπιν με τις σχέσεις τους με τους συνομηλίκους, το ιστορικό ή την παρουσία ψυχικής νόσου και την ενδοοικογενειακή βία, οι Υπουργοί ερωτώνται για το πότε θα δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη τέτοιων καταστάσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 08.02.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Κατάργηση ειδικών βοηθημάτων ανεργίας.

Είκοσι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Κωστή Χατζηδάκη και Δόμνα Μιχαηλίδου, αντίστοιχα, για την κατάργηση τριών ειδικών βοηθημάτων ανεργίας. Ειδικότερα τα βοηθήματα που καταργήθηκαν με την έκδοση της ΚΥΑ 113582/2023 είναι το ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας, το ειδικό βοήθημα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο των ανέργων και το ειδικό βοήθημα επίσχεσης ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης. Εποχικά εργαζόμενοι στα διαλογητήρια, συσκευαστήρια, ψυγεία και κονσερβοποιεία της Πέλλας, ανέμεναν τα επιδόματα αυτά και αιφνιδιάστηκαν όταν έμαθαν ότι καταργήθηκαν λίγο πριν την λήξη του 2023. Καθώς, τα βοηθήματα αυτά είναι εργασιακά κεκτημένα του νόμου 1836/1989 και καθώς σημαντικός αριθμός ανέργων τα λαμβάνει, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν είναι στις προθέσεις τους να ανακαλέσουν την εν λόγω ΚΥΑ και να επαναφέρουν το ταμείο ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους στο προ των μνημονίων καθεστώς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Να διοριστούν άμεσα οι επιτυχόντες του Πανελληνίου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022.

Δεκατρείς από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στην Υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τους επιτυχοντες του Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022 που αφορούσε κατηγορίες πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης  και που παρά την υποστελέχωση του δημόσιου τομέα, ακόμα δεν έχουν διοριστεί. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι πρόκειτια για ανθρώπους κάθε ηλικίας, οι οποίοι θυσίασαν χρόνο και χρήμα για να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να πετύχουν στον διαγωνισμό. Η Υπουργός ερωτάται για τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση, ώστε να διοριστούν άμεσα και να καλυφθούν κάποια από τα κενά του δημόσιου τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 09.02.2024

Νέα Αριστερά: Ποια η σκοπιμότητα της κατασκευής του Thessaloniki FSRU στον Όρμο της Θεσσαλονίκης;

Τέσσερις από τους βουλευτές του κόμματος της Νέας Αριστεράς θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την κατασκευή του Thessaloniki FSRU στον Όρμο της Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «ELPEDISON A.E.», τις αντιδράσεις που αυτό έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την σκοπιμότητα της. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (ΥΦΑ) που περιλαμβάνει έναν υπεράκτιο τερματικό σταθμό ΥΦΑ αποτελούμενο από δύο πλοία, ένα FSRU (Floating Storage and Regasification Unit) και ένα FSU (Floating Storage Unit). Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές φαίνεται ότι το έργο στοχεύει στην εξυπηρέτηση κυρίως ιδίων αναγκών της εταιρείας, καθώς και ότι η κατασκευή θα γίνει σε προστατευόμενη περιοχή NATURA & RAMSAR. Δεν έχει γνωστοποιηθεί εάν έχει ζητηθεί γνωμοδότησει από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, υπάρχουν όμως αντιρρήσεις από άλλους δήμους της περιοχής. Επίσης, εγείρονται ερωτήματα για το εάν έργα υποδομών φυσικού, ορυκτού αερίου συνάδουν με τους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουεγός ερωτάται, μεταξύ άλλων, εάν θα ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις, τον τροπο με τον οποίο εξυπηρετούνται οι κλιματικοί στόχοι, καθώς και εάν περιλαμβάνεται για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο στο σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης ισχύος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αντιδράσεις για τις πληρωμές της Βασικής Ενίσχυσης των αγροτών

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γεώργιος Μουλκιώτης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί λόγω της δραματικά μειωμένης Βασικής Ενίσχυσης με την αργοπορημένη και μερική πληρωμή των Αγροπεριβαλλοντικών και με τις παραλείψεις και τα λάθη που ταλαιπωρούν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, τους απογοητευμένους παραγωγούς. Τα παραπάνω είναι απόρροια της εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που τέθηκε σε εφαρμογή το 2023, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα. Βάση των προαναφερθέντων και επειδή υπάρχει μετάθεση ευθυνών για το ποιός ευθύνεται για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, ο Υπουργός ερωτάται, την τελική διαμορφωμένη αξία των δικαιωμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και το ύψος των αντιστοίχων πληρωμών για την Π.Ε. Βοιωτίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα