Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 8/1 – 12/1

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 8/1 – 12/1
VOULIWATCH

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή.

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του Ελληνικού Κοινοβουλίου για το 2024 αφορούν εργασιακά ζητήματα, θέματα που άπτονται των υποδομών, της παιδείας, αλλά και της διαφάνειας.

Αυτήν την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 240 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 59, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙZ.Α. – Π.Σ. με 53, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 47, το Κ.Κ.Ε. με 37, η Νέα Δημοκρατία με 20, ύστερα ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 7, η Νέα Αριστερά και το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 6, οι Σπαρτιάτες με 4 και τέλος οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 131 Ερωτήσεις, 57 Αναφορές, 45 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 5 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και από 1 Επίκαιρη Επερώτηση και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 8.1.2024

ΚΚΕ: Για την ενδεχόμενη κατάργηση των δικαστικών καταστημάτων στην Πελοπόννησο όπως προβλέπεται στην αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας.

Πέντε από τους βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιος Φλωρίδης, σχετικά με την αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας που προωθείται από την Κυβέρνηση και αφορά συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων. Ειδικότερα, με βάση το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης προτείνεται η κατάργηση 5 δευτεροβάθμιων δικαστηρίων και αρκετών Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων. Σύμφωνα με τους βουλευτές, οι παραπάνω ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ταλαιπωρία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και επιβάρυνση με οικονομικούς όρους. Η λογική σύμφωνα με την οποία θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν δικαστήρια είναι εκείνη που εφαρμόζεται το τελευταίο διάστημα σε όλε τις δημόσιες δομές, δηλαδή κόστους-οφέλους. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται τα μέτρα που θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε να μην καταργηθούν Εφετεία και Πρωτοδικεία στην Πελοπόννησο, να στελεχωθούν τα δικαστήρια της χώρας με το απαιτούμενο προσωπικό και να ενισχυθούν οι υποδομές.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Πλεύση Ελευθερίας: Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: ο δημόσιος χώρος σε διωγμό.

Η βουλεύτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από την απόφαση κατασκευής σταθμού μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων. Οι αντιδράσεις αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι οι κάτοικοι που αντιδρούν θεωρούν ότι ο σταθμός θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε κοντινό σημείο χωρίς να προκληθούν περιβαλλοντικές (κόψιμο δέντρων στην πλατεία), συγκοινωνιακές, πολεοδομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς όπως επισημαίνουν φορείς και επιστήμονες η πλατεία των εξαρχείων έχει ήδη τα παραπάνω προβλήματα. Ο Υπουργός ερωτάται τον λόγο για τον οποίο εμμένει στην κατασκευή του σταθμού στην πλατεία των Εξαρχείων και εάν είναι στις προθέσεις του να μελετήσει εναλλακτικές περιοχές για την κατασκευή του.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα – ΝΙΚΗ: Θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός. Παραπομπή της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ για αθέτηση υποχρέωσης κατάρτισης θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος – ΝΙΚΗ, Τάσος Οικονομόπουλος, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σχετικά με την παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν κατήρτισε έως τις 31/3/2021 θαλάσσια χωροταξικά σχέδια, ως όφειλε. Η σπουδαιότητα αυτού δεν έγκειται μόνο στο γεγονός της αθέτησης των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΕ αλλά θίγει και μείζονα εθνικά συμφέροντα, καθώς ο σχεδιασμός αυτός αλληλεπιδρά με τον καθορισμό οδών ναυσιπλοϊας, με επενδύσεις και τοποθέτηση αγωγών και υποβρύχιων καλωδίων. Ο Υπουργός ερωτάται για το ποιές είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες για την εκπόνηση των σχεδίων αυτών και τί έχουν κάνει από τον Μάρτιο του 2021 έως και σήμερα, καθώς και εάν υφίσταται προοπτική εκπλήρωσης της αθετηθείσας υποχρέωσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

 

Τρίτη 9.1.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να διερευνηθούν τυχόν οικονομικές εκκρεμότητες σε σχέση με την αιφνίδια διακοπή της σειράς “Μετά τη Φωτιά”.

Δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πολιτισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Στυλιανή Μενδώνη και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, σχετικά με τους εργαζόμενους της τηλεοπτικής σειράς «Μετά τη Φωτιά», η οποία διεκόπη κατόπιν ασαφής ανακοίνωσης του σταθμού «Αντέννα». Στην ανακοίνωση ο σταθμός αναφέρει ότι η διακοπή της σειράς οφείλεται σε ρήξη της συνεργασίας με την εταιρία παραγωγής. Καθώς, η παραπάνω ενέργεια είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να μένουν χωρίς εργασία και επειδή σε ανακοίνωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών καταγγέλει ότι η συγκεκριμένη σειρά είχε χρηματοδότηση από το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων, οι Υπουργοί ερωτώνται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, ερωτώνται εάν δόθηκε χρηματοδότηση από τον ΕΚΟΜΕ και τι ποσό, καθώς και εάν το Υπουργείο Πολιτισμού θα προχωρήσει στην επαναφορά συλλογικών συμβάσεων με σκοπό τον περιορισμό της εργασιακής επισφάλειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Χρηματοδότηση και δημοπράτηση σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος.

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργο – Καλαμάτα. Ειδικότερα, η βουλεύτρια επισημαίνει τη σημασία που διαδραματίζει η αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου τόσο από περιβαλλοντική σκοπία όσο και από οικονομική και κοινωνική. Το παραπάνω έρχεται σε συνδυασμό και με την ευρωπαϊκή επίτευξη ενεργειακών και κλιματικών στόχων, καθώς στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έως το 2050 νε έχουν μειωθεί οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από μεταφορές κατά 60% από τα επίπεδα που βρίσκονταν το 1990 και να μετατοπιστεί το 50% των εμπορευματικών μεταφορών από το οδικό στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Καθώς, η Ελλάδα έχει διαθέσιμα χρηματοδοτικά προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027, ο Υπουργός ερωτάται για το στάδιο μελετητικής ωριμότητας που βρίσκεται η συγκεκριμένη σιδηροδρομική γραμμή, σε ποιό χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί και εάν έχει καταρτιστεί χρονοδιάγραμμα δημοπράτησης και έναρξης κατασκευής του έργου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 10.1.2024

Ελληνική Λύση: Αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στην Ελλάδα το 2023.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, σχετικά με την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στη χώρα μας κατά το έτος 2023. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, όπου κατέγραψε το ρεκόρ για το έτος 2023 των 182 ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους και 286 που έχουν τραυματιστεί σοβαρά, όπου επίσης κάνουν αναφορά ότι η ελαστικοποίηση των όρων της εργασίας προμηνύουν αρνητικές προοπτικές για τις εργασιακές συνθήκες. Επίσης, σύμφωνα με τα συνδικάτα, η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων αφορά και τους εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση, καθ΄βς και εκεί απουσιάζουν οι έλεγχοι. Κατόπιν των παραπάνω, η Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τον αριθμό των ελέγχων που έγιναν από την Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας για το 2023, ποιά τα αποτελέσματα αυτών και τα αντίστοιχα στοιχεία για το 2022, καθώς και εάν είναι προτίθεται να προβεί σε ενέργειες για τη στελχωση και ορθή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Αποδοχές ειδικευόμενων ιατρών Αναισθησιολογίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσιμάρης, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, για το ζήτημα των αποδοχών των ειδικευόμενων αναισθησιολόγων, όπου λόγω της έλλειψης στην ειδικότητα αυτή δόθηκε κίνητρο σε ειδικευόμενους άλλων ειδικοτήτων να αλλάξουν ειδικότητα και να μην εφαρμοστεί για εκείνους το μέτρο της αναδρομικής στέρησης αποδοχών. Ωστόσο, η έναρξη ισχύος ορίστηκε η 21/07/2022 και έμειναν ακάλυπτοι οι ειδικευόμενοι που άλλαξαν ειδικότητα λίγους μήνες ή εβδομάδες πριν την δημοσίευση. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έθεσε και η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. και δεν υπήρξε καμία ενέργεια από το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός ερωτάται εάν είναι στις προθέσεις του να υπάρξει αναδρομική ισχύ της ρύθμισης και εάν ναι πβς θα αποζημιωθούν οι ειδικευόμενοι στους οποίους επιβλήθηκε η ποινή. Τέλος, εάν προτίθεται να προχωρήσει σε άρση του μέτρου της αναδρομικής στέρησης αποδοχών και από άλλες ειδικότητες ειδικευόμενων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 11.1.2024

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Διασπάθιση δημοσίου χρήματος για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 15 αρχαιολογικούς χώρους.

Η βουλεύτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Κυριακή Μάλαμα, απευθύνει ερώτηση στην Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, για το ζήτημα των υπηρεσιών ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 15 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Ειδικότερα, η βουλεύτρια αναφέρει ότι με απόφαση στις αρχές του 2024 θα δαπανηθούν 1,4 εκατομμύρια ευρώ για παροχή υποστήριξης του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ωστόσο, στους χώρους αυτούς λειτουργεί ήδη άψογα το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, το οποίο είναι δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Νιάρχου. Ως εκ τούτου, η Υπουργός ερωτάται για την σκοπιμότητα της δαπάνης και τον λόγο που εκχωρείται σε εργολάβους και υπερεργολάβους αντικείμενα έργου που διασφαλίζονται από το δημόσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Έκδοση ταυτότητας και διαβατηρίου σε υιοθετημένους στο εξωτερικό Έλληνες και πρόσβασή τους στα στοιχεία των φυσικών τους γονέων.

Δύο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκη Κεραμέως, Σοφία Ζαχαράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, για το ζήτημα υιοθετημένων ομοεθνών του εξωτερικού που δεν τους δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία, ώστε να επανενωθούν με τους φυσικούς τους γονείς. Υπάρχουν αρκετά παιδιά που τις δεκαετίες ’50, ’60 και ΄70 δόθηκαν προς υιοθεσία και πλέον επιθυμούν να αναζητήσουν τις ρίζες τους, δεν ανανεώνεται το διαβατήριό τους και αντιμετωπίζονται από τις ελληνικές αρχές ως αλλοδαποί. Επίσης, δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούν από τα ιδρύματα για τα στοιχεία των φυσικών τους γονιών, καθώς όπβς επικαλούνται τα ιδρύματα δεν μπορούν δυνάμει του ν. 4624/2019. Όμως, πρόκειται για εσφαλμένη ανάγνωση του νόμου, καθώς βάση του Αστικού Κώδικα, δίνεται το δικαίωμα στο θετό τέκνο, μετά την ενηλικίωσή του, να έχει πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια αυτά και ποιό είναι το εμπόδιο στην επανέκδοση των ληγμένων διαβατηρίων των ανθρώπων αυτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 12.1.2024

ΚΚΕ: Άμεσα μέτρα για το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Χανιά.

Τέσσερις από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Μεταφορών και Υποδομών, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκο Πιερρακάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με το πρόβλημα σχολικής στέγης στα Χανιά, ιδίως μετά τον σχεδιασμό για μετατροπή υφιστάμενου Λυκείου σε Πειραματικό. Αυτή η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν περαιτέρω τα υπόλοιπα σχολεία, λόγω της διάχυσης των μαθητών, ενώ παράλληλα μαθητές θα αναγκαστούν να πηγα΄΄ινουν σχολείο μακρυά από την γειτονιά τους. Επιπροσθέτως, η κατάσταση της σχολικής στέγης στα Χανιά είναι εξαιρετικά προβληματική, καθώς έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το όρια λειτουργικότητας και ασφάλειας και με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι «μπαλώματα». Σε αιτήματα ανέγερσης νέων σχολείων, η απάντηση εδώ και επτά χρόνια είνια ότι θα κατασκευαστούν 8 σχολεία μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται για τα μέτρα που θα λάβουν ώτσε να μην καταργηθεί το Λύκειο και να αναγερθούν σύγχρονα ασφαλή σχολεία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Φαινόμενα παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων ΠΟΠ προϊόντων.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Βασίλειος Κόκκαλης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ελευθέριο Αυγενάκη, σχετικα με το υποσχόμενο τέλος του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων και μιμητισμού, κάτι που δεν φαίνεται να συμβαίνει. Ειδικότερο, η υπόσχεση για τερματισμό του φαινομένου αυτού ήρθε μετά την θέσπιση του Ν4691/2020, ωστόσο αν και από το 2020 έως και σήμερα έχουν εντοπιστεί σοβαρές περιπτώσεις νοθείας του προϊόντος Τυρί Φέτα ΠΟΠ από ελεγκτικούς μηχανισμούς του εξωτερικού, στην χώρα μας καταναλωτές και παραγωγοί αγνοούν τον εντοπισμό ή μη τέτοιων περιπτώσεων. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται πόσα φαινόμενα παραγωγής και διακίνησης νοθευμένων ΠΟΠ έχουν εντοπιστεί από τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές από το 2020 έως και σήμερα και σε πόσες από τις περιπτώσεις αυτές έχουν επιβληθεί και εισπραχθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα