Βουλή: “Τεστ συνοχής” στα 2 μεγαλύτερα κόμματα με την ονομαστική για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου

Βουλή: “Τεστ συνοχής” στα 2 μεγαλύτερα κόμματα με την ονομαστική για την ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Οι δύσκολες συνθήκες στα ελληνοτουρκικά και το συναινετικό κλίμα δεν προδιαθέτουν για ...ανατρεπτικά απρόοπτα. Τι "έδειξαν" οι τοποθετήσεις Κ.Μητσοτάκη και Αλ.Τσίπρα στην Βουλή. Η αναφορά του Ν.Δένδια για 12 ναυτικά μίλια στα "νότια της Κρήτης".

Ένα «τεστ» για την εσωκομματική συνοχή των δύο μεγαλύτερων κομμάτων αποτελεί η σημερινή ονομαστική ψηφοφορία, για την συμφωνία της οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου. Η διαδικασία ξεκινά στις 15.00 μετά το μεσημέρι στην Βουλή και θα ολοκληρωθεί έως και 5 ώρες αργότερα λόγω των ειδικών μέτρων για τον Covid 19. Η εικόνα πάντως που έδωσε η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή, για την συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά και την αντίστοιχη με την Ιταλία, δεν προδιαθέτει για αποκλίσεις από τις κομματικές «γραμμές».

Η σημερινή ψηφοφορία

Να σημειωθεί ότι με τον τρόπο που διατυπώθηκε το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα τεθεί στην κρίση των βουλευτών το άρθρο 1 της συμφωνίας που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος για την μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ. Το συγκεκριμένο άρθρο περιέχει όλα τα ουσιώδη τμήματα της συμφωνίας, ως εκ τούτου η εκδήλωση διαφωνίας για το άρθρο σημαίνει αυτόματα διαφωνία με το σύνολο της συμφωνίας.

Παρόλα αυτά επειδή η ονομαστική ψηφοφορία δεν αφορά «επί της αρχής» το νομοσχέδιο που περιέχει την συμφωνία, χθες βράδυ κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί στην Βουλή -με βάση την αρχή της δεδηλωμένης όχι με ονομαστική ψηφοφορία – η έγκριση του νομοθετήματος. Υπέρ τάχθηκαν η Ν.Δ και το Κίνημα Αλλαγής, «παρών» ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και «κατά» τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έτσι η εν λόγω συμφωνία –εκτός απροόπτου- θεωρείται ότι έχει εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο και ο Νίκος Δένδιας θα μπορεί να μετάσχει με αυτό το δεδομένο στο, σημερινό, άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει ως αντικείμενο και το ζήτημα του καταλόγου των κυρώσεων της Ε.Ε κατά της Τουρκίας.

Ο Νίκος Δένδιας Eurokinissi

Προβληματισμοί

Πάντως από την χθεσινή συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή, με ομιλίες όλων των πολιτικών αρχηγών, δεν διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες να υπάρξουν «απρόοπτα» στην σημερινή ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτό παρότι η συμφωνία της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο έχει προκαλέσει προβληματισμό σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που πρόσκεινται στην λεγόμενη «σαμαρική» πτέρυγα. Όμως στην συζήτηση στην Βουλή δεν καταγράφηκαν ανάλογες τοποθετήσεις. Ενδιαφέρον ίσως θα έχει το αν οι επιφυλάξεις βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας θα εκφραστούν με τυχόν αποχή από την ψηφοφορία. Στην αποφυγή τέτοιων ενδεχομένων πιθανότατα στόχευσε μια αναφορά στην χθεσινή ομιλία του Νίκου Δένδια για το κυριαρχικό δικαίωμα της επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στο ανώτατο όριο των 12 ναυτικών μιλίων. Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει παντού, επαναλαμβάνω παντού, και στο Ιόνιο και στο Λιβυκό και στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης, τα χωρικά της ύδατα». Η αναφορά στα «νότια της Κρήτης» προφανώς περιλαμβάνει και τον επίδικο χώρο της Ν.Α Μεσογείου όπου λαμβάνουν χώρα οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση της ελληνικής Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 μίλια στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Οι προβλέψεις της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου πάντως προβληματίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δε έκρυψε την ανησυχία του. Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαφωνίες σε κάποια σημεία και «το σημαντικότερο αφορά τον 28ο μεσημβρινό. Εμείς δεν υπογράψαμε κάτι τέτοιο, δεν θα υπογράφαμε κάτι τέτοιο. δεν είπα ότι δεν διαπραγματευτήκαμε». Εξήγησε πως «δεν αποδεχθήκαμε να υπογράψουμε μια Συμφωνία τμηματική όντως, που όμως θα υιοθετούσε τη ρητορική κόκκινη γραμμή της Τουρκίας για τον 28ο μεσημβρινό. Και δεν θα το υπογράφαμε αυτό όχι μόνο για να μην κάνουμε το χατίρι της Τουρκίας, αλλά γιατί γνωρίζουμε τις συνέπειες και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια τέτοια αποδοχή και η ντε φάκτο επιχείρηση γκριζαρίσματος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από το σημείο που αφήνει η Συμφωνία με την Αίγυπτο και ανατολικότερα». Παρά τις ανησυχίες όμως, στο κόμμα της αντιπολίτευσης υπάρχουν βουλευτές αλλά και στελέχη που κλίνουν σαφώς υπέρ της συμφωνίας με την Αίγυπτο.

Παράθυρα συναίνεσης

Ένα δεύτερο στοιχείο που προκύπτει από τις χθεσινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή, είναι πως παρότι υφίσταται έντονη πόλωση ανάμεσα στα δύο κόμματα, στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια συναίνεσης. Όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η στρατηγική μας από την πρώτη στιγμή ήταν πάρα πολύ σαφής και τον ενδιαφέρον είναι ότι πίσω από τα λόγια και πίσω από τις κορώνες πίσω από τους αντιπολιτευόμενους τόνους που σε ένα βαθμό τους κατανοώ, στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Ερχόμαστε και λέμε τα ίδια πράγματα».

Ειδικά για την συμφωνία με την Αίγυπτο ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είναι μία πολύ καλή συμφωνία για τη χώρα. Θα ήταν καλύτερο, κύριε Τσίπρα, η συμφωνία αυτή να είχε υπογραφεί από εσάς, για τον απλούστατο λόγο ότι αν είχε υπογραφεί από εσάς, τότε θα είχε προηγηθεί του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν θα το ακολουθούσε». Μάλιστα ο Κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις νομοθετημάτων που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά ενέκρινε η κυβέρνηση της Ν.Δ: «Θέλω να θυμίσω ότι ψηφίσατε «παρών» στη συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία διαπραγματευτήκατε εσείς. Ήρθατε μετά ως αντιπολίτευση να ψηφίσετε «παρών». Ψηφίσατε «παρών» στους υδρογονάνθρακες ακυρώνοντας στην ουσία όλη την προετοιμασία την οποία είχατε κάνει πάλι εσείς».

Ανοιχτό παράθυρο συναίνεσης όμως στα «εθνικά» άφησε και ο Αλέξης Τσίπρας. Στην δευτερολογία του είπε πως «πιστεύουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές αυτό το οποίο έχει σημασία πάνω από όλα είναι να υπάρξει από τούδε και στο εξής μία στοιχειώδη συμφωνία για την εθνική στρατηγική. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι με έλλειμμα εθνικής στρατηγικής οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και είναι μεγάλοι. Είναι κρίσιμο αυτό, διότι έχουμε έναν γείτονα ο οποίος κλιμακώνει την ένταση με απρόβλεπτες διαστάσεις. Και είναι κρίσιμο αυτό διότι δεν κλιμακώνει την ένταση δίχως στρατηγική».

Επίσης αναφερόμενος στην κριτική που ασκούνταν στον ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «μακάρι όσα χρόνια ήμουν εγώ Πρωθυπουργός, να είχα μια αντιπολίτευση που να κρατούσε μια τόσο εποικοδομητική στάση και όχι σε όλα απέναντι. Και σας κάνει καλό που κρατάμε αυτή την εποικοδομητική στάση και δεν υπερψηφίζουμε αυτή τη Συμφωνία σήμερα. Και σας κάνει καλό που εμείς είμαστε εκεί και λέμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κάνοντας έρευνες, όταν εσείς δεν τολμάτε -κακώς λέω εγώ- να το πείτε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα