Βούληση των θεσμών να λυθεί το χρηματοδοτικό βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου

Βούληση των θεσμών να λυθεί το χρηματοδοτικό βλέπουν στο Μέγαρο Μαξίμου
Στιγμιότυπο από την συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/Ε.Ε.) Ευρωκίνηση

Θετικά κρίνει η κυβέρνηση το αποτέλεσμα του Eurogroup, με την Ελληνική πλευρά να προσανατολίζεται στον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις

Τέσσερα σημεία επισημαίνουν κορυφαίες κυβερνητικές πηγές από τη χθεσινή σύντομη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ίδια ώρα, πως διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που έκαναν λόγο για ναυάγιο.

1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.

2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.

3. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

4. Την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.

Δεν αποκλείεται, βέβαια, ανά περίπτωση κάποιος εκπρόσωπος ενός θεσμού να βρεθεί στη χώρα μας αν κριθεί αναγκαίο, χωρίς, όμως να υπάρχει πλέον η σκληρή εποπτεία του παρελθόντος, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρά το γεγονός ότι οι αποστάσεις που υπάρχουν ακόμα στις δυο πλευρές είναι μεγάλες τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τονίζουν πως τώρα ξεκινά η ουσία της διαπραγμάτευσης, από τη μια με τα τεχνικά κλιμάκια και τις διεργασίες που θα γίνουν με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και η πολιτική διαπραγμάτευση την οποία θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός με τις επαφές του. Στην κορυφή της ατζέντας η Σύνοδος Κορυφής στις 19-20 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Οι μεταρρυθμίσεις που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, μαζί με δεκάδες άλλες θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο.

Πολλά στηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου και στις συναντήσεις που θα κάνει ο πρωθυπουργός μέσα στην εβδομάδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα, ενώ μαζί του θα είναι και ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Την Παρασκευή ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει εκτεταμένες συζητήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ με αντικείμενο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και της ανεργίας.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε στην Ελληνική πλευρά η «επίθεση» του Βόλφαγκανγκ Σόιμπλε προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, πως αποτελεί μονομερή ενέργεια, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να απαντά πως «δεν έχει δημοσιονομικό κόστος», ενώ συμπλήρωσε πως η απόφαση της Ελλάδας «ήρθε να αντιμετωπίσει την κρίση από την τρόικα».

Σημαντικές, σύμφωνα με την Ελληνική πλευρά, ήταν και οι συναντήσεις που έκανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών με τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον Μάριο Ντράγκι και τον Πωλ Τόμσεν πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και μετά το τέλος της σύσκεψης με τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τον Βόλφγκανγκ  Σόιμπλε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα