Χαρακόπουλος κατά Αυγενάκη: Αστείοι οι αφορισμοί για τους αγρότες

Διαβάζεται σε 5'
Κινητοποιήσεις αγροτών
Κινητοποιήσεις αγροτών EUROKINISSI

Ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ επιτέθηκε εμμέσως στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την δήλωση περί κομματικά υποκινούμενων κινητοποιήσεων των αγροτών.

Οι αγρότες αποτελούν ένα από τα “παραδοσιακά” κοινά στα οποία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι γαλάζιοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Εξ οικείων μάλιστα δέχεται πλέον βέλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης. Ειδικότερα αιχμές κατά του κ. Αυγενάκη άφησε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τις δηλώσεις περί κομματικά υποκινούμενων αγροτικών κινητοποιήσεων.

“Ο αναβρασμός που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον αγροτικό κόσμο, μετά τις πρωτόγνωρες κινητοποιήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία, καταδεικνύει ότι οι εύκολοι αφορισμοί για υποκινούμενες κινητοποιήσεις των αγροτών του κάμπου είναι αστείοι και τους εξοργίζουν ακόμη περισσότερο”, δήλωσε ειδικότερα ο κ. Χαρακόπουλος στην εφημερίδα Manifesto.

“Το ενεργειακό κόστος, το κόστος εφοδίων και ζωοτροφών, το υψηλό κόστος άρδευσης σε συνδυασμό με τις προβληματικές πληρωμές των επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την απουσία ξεκάθαρων τοποθετήσεων για το τελικό ύψος των αποζημιώσεων των αγροτών, τα λάθη και τις καθυστερήσεις σε χρονοδιαγράμματα που ανακοινώνονται και δεν τηρούνται, τα αναπάντητα ερωτηματικά για το πως και πότε θα αποκατασταθούν οι υποδομές που καταστράφηκαν, αλλά και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στις πλημμυρισμένες περιοχές, δημιουργούν μια εξαιρετικά “εύφλεκτη ύλη” στον Θεσσαλικό κάμπο”, ανέφερε επίσης ο κ. Χαρακόπουλος.

“Η κυβέρνηση κατεύθυνε μεγάλα ποσά για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Προφανώς θα χρειαστούν κι άλλοι πόροι, επιμονή και καλύτερος συντονισμός. Είναι κρίμα, όμως, η όλη προσπάθεια να επισκιάζεται από λάθη, αστοχίες και ατυχείς συμπεριφορές”, κατέληξε ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ.

Η “επίμαχη” δήλωση Αυγενάκη

«Οι υποκινητές των κινητοποιήσεων στην πλειονότητά τους έχουν κομματική απόχρωση και τους γνωρίζουμε», είχε δηλώσει ειδικότερα (ΣΚΑΙ) ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Είχε φωτογραφίσει έτσι το ΚΚΕ.

“Δεν χρωματίζουμε τα αιτήματα, ούτε τα απαξιώνουμε”, διαβεβαίωσε πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι: “Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτικών δυνάμεων που επισπεύδουν τις αντιδράσεις για να υπάρχει ένταση.”

Νωρίτερα σήμερα πάντως ο κ. Αυγενάκης απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο στους αγρότες.

“Ζητάω από τους αγρότες να έλθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Μαζί είμαστε. Στην ίδια πλευρά της όχθης είμαστε. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και έχει αποδειχθεί από τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα”, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΡΤ.

Ο Μητσοτάκης καλοπιάνει τους αγρότες της Θεσσαλίας

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε αύξηση της πρώτης αρωγής για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας, που πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ειδικότερα μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ότι ήδη οι αγρότες έχουν πάρει πρώτη αρωγή 2.000 ευρώ και αυτή τη στιγμή προχωρά η διαδικασία για τον κύριο πυρήνα αποζημίωσης.

“Ζήτησα από το υπουργείο να προχωρήσουμε άμεσα στην αύξηση της πρώτης αρωγής. Από 2.000 να πάμε στις 5.000 έως 10.000 ευρώ. Ώστε ένα ποσό που ούτως ή άλλως θα πάρουν οι αγρότες να το δώσουμε πιο νωρίς”, πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτή η αρωγή, που θα φτάσει στις 5.000 με 10.000 ευρώ, αφορά ζημιές στον εξοπλισμό. Ενώ υποστήριξε ότι ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί γρήγορα όσον αφορά στην αποζημίωση φυσικού κεφαλαίου. Επικαλέστηκε δε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ την περασμένη τετραετία.

Προανήγγειλε δε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις σήμερα και θα ανοίξει άμεσα η σχετική πλατφόρμα για την πρώτη αρωγή.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πάντως ότι καθυστέρησε η κατάθεση της τροπολογίας που βάζει φρένο στη διακοπή ρεύματος σε αγρότες.

Η τροπολογία είχε εξαγγελθεί το Νοέμβριο και κατατέθηκε χθες. “Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για σχετική καθυστέρηση στην κατάθεση της τροπολογίας για το ρεύμα”, παραδέχθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αλλά επικαλέστηκε ότι τελικά το ζήτημα προχώρησε

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητούν οι αγρότες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λάρισας, τόνισε (Πρώτο Πρόγραμμα) πως δεν θα αποκλείσουν δρόμους με τα τρακτέρ τους οι αγρότες ως την Παρασκευή, σημειώνοντας πως το να κλείσουν τις δρόμους «είναι πανεύκολο, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», όμως «δεν είναι ο στόχος η εθνική οδός, δεν είναι ο στόχος η σύγκρουση».

«Βρισκόμαστε νομίζω στο μέσον των κινητοποιήσεων. Θέλω να πω ότι τα μπλόκα πλέον έχουν οριοθετήσει τις θέσεις, εννοώ Θεσσαλία, Αλμυρός, Ριζόμυλος, Πλατύκαμπος, Καρδίτσα, Ζάρκο. Θεσσαλία. Σήμερα υπάρχει ένα προσκλητήριο 7 η ώρα στον Παλαμά. Τα μπλόκα θα κάνουν μια πρώτη αποτίμηση των δραστηριοτήτων και αυτό που πλέον θα αποφασιστεί για να πάμε στο τι πλέον θα δούμε από εδώ και πέρα. Θα βγει ένα κείμενο με τα αιτήματα τα οποία θα σταλούν στον πρωθυπουργό. Δεν θα είναι 50 αιτήματα. Είναι τα 5, τα 6, τα οποία πλέον νομίζουμε ότι ο πρωθυπουργός αφού πλέον είπε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ακούει και “τους περιμένω”, εμείς κάνουμε ένα βήμα γρήγορα» ανέφερε ο κ. Σιδερόπουλος.

Υπάρχουν και τα θετικά, όμως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας. «Δεν είναι όλα μαύρα, δεν είναι όλα δύσκολα. Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε το θέμα, ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δούμε, εμείς πρέπει να στείλουμε τα 5-6 αιτήματα που είναι σοβαρά και αυτός μπορεί να δώσει πιο γρήγορα τις λύσεις και θα υπάρχει μία παράγραφος κάτω, αυτή η συνάντηση που και αυτός επιθυμεί και εμείς θέλουμε, γιατί μία συνάντηση θα φέρει το αποτέλεσμα ότι η συνάντηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μετά την Παρασκευή, εφόσον όμως υπάρχουν απαντήσεις» συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα