Καλοπιάνουν τους αγρότες με το ρεύμα, δεν δίνουν το αγροτικό πετρέλαιο

Διαβάζεται σε 4'
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Καρδίτσας
Κινητοποίηση αγροτών του νομού Καρδίτσας ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Τροπολογία για να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε αγρότες στη Θεσσαλία, αλλά καμία απάντηση στο αίτημα για αύξηση επιδότησης στο αγροτικό πετρέλαιο. “Ακούμε συνεχώς τα αιτήματα”, δήλωσε ο Π. Μαρινάκης.

Την προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών συνεχίζει η κυβέρνηση, αποφεύγοντας πάντως να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Στο πλαίσιο αυτό κατατίθεται, σήμερα, στη Βουλή τροπολογία, που θα εμποδίζει στο εξής διακοπές ρεύματος σε αγρότες στη Θεσσαλία.

Την ίδια στιγμή όμως ουδέν νεότερο για το αγροτικό πετρέλαιο. Παρότι η κυβέρνηση και δια του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αναγνωρίζει ότι οι αγρότες δικαίως παραπονούνται για το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Με την τροπολογία θα επέλθει πλήρης αναστολή των πληρωμών στο ρεύμα για δύο χρόνια, όπως δήλωσε νωρίτερα (ΣΚΑΪ) και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης. Ανέφερε μάλιστα ότι το 30% των περίπου 200.000 παροχών αγροτικού ρεύματος παραμένει απλήρωτο.

Η ρύθμιση αυτή είχε πάντως εξαγγελθεί τον Νοέμβριο από τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Κινητοποίηση αγροτών στο κέντρο της Λάρισας
Κινητοποίηση αγροτών στο κέντρο της Λάρισας EUROKINISSI

“Υπήρξαν περιπτώσεις όπου εσφαλμένα διαπιστώθηκαν διακοπές ρεύματος και κατόπιν της επέμβασης του Υπουργείου το ζήτημα διευθετήθηκε. Με την τροπολογία ρυθμίζεται η εφαρμογή της απόφασης που λήφθηκε, προκειμένου να μην διαπιστωθούν προβλήματα από δω και πέρα”, ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

“Προβλέπεται, λοιπόν, πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030”, πρόσθεσε.

“Ακούμε συνεχώς τα αιτήματα των αγροτών- Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση”

Στο ερώτημα πάντως εάν θα αυξηθεί η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Δεν έχω αυτή τη στιγμή κάτι να σας πω”.

Τόνισε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είναι σε διαρκή επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία. Παραδέχθηκε ότι οι αγρότες ιδίως της Θεσσαλίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων και ειδικότερα του Daniel.

Ο κ. Μαρινάκης ως προς το αγροτικό πετρέλαιο, υπενθύμισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει παρεμβάσεις για μείωση του ειδικού φόρου και στήριξη των αγροτών απέναντι σε αυξήσεις.

“Αυτό που προσπαθούμε είναι να ακούμε συνεχώς τα αιτήματα να τα σταχυολογούμε και με βάση τα δεδομένα να προχωρούμε σε παρεμβάσεις”, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε πάντως στο ερώτημα εάν θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός με αγρότες, όπως ζητούν εκπρόσωποι τους.

“Όλα τα αιτήματα έχουν την αξία τους. Θέλουμε να αποφύγουμε την ένταση. Γνωρίζει ο αγροτικός κόσμος ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τα αυτιά και τα μάτια της”, διαβεβαίωσε ο κ.Μαρινάκης. Ενώ επικαλέστηκε ότι σε όλη την Ευρώπη το μεγαλύτερο ζήτημα του πρωτογενούς τομέα είναι τα αυξημένα κόστη παραγωγής, κάνοντας λόγο για εισαγόμενη ακρίβεια.

Κινητοποίηση αγροτών στο κέντρο της Λάρισας. Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 (EUROKINISSI)

Στη Λάρισα χύνουν το γάλα και δίνουν διορία μέχρι το Σάββατο

Εν τω μεταξύ οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου έχυσαν γάλα σε μία συμβολική κίνηση.

Εκπρόσωποι των αγροτών διεμήνυσαν στην κυβέρνηση ότι μπορούν να προχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή σε μπλόκα στην εθνική οδό. “Αν νομίζουν ότι θα φοβηθούμε τα ΜΑΤ είναι γελασμένοι”, δήλωσαν μάλιστα από τη Λάρισα. Ο δε αγροτοσυνδικαλιστής, Χρήστος Σιδερόπουλος, σημείωσε πως θα περιμένουν απαντήσεις έως το Σάββατο με την ολοκλήρωση της Agrotica.

Τα τρακτέρ άλλωστε παραμένουν παραταγμένα στον Πλατύκαμπο στη Λάρισα και στην Καρδίτσας. Ενώ τα ξημερώματα της Δευτέρας αγρότες με 30 τρακτέρ εμφανίστηκαν στον κόμβο του Αλμυρού στο Βόλο και άλλα 50 τρακτέρ το μεσημέρι στον κόμβο του Φιλώτα στα σύνορα Φλώρινας – Εορδαίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα