Χάρης Καστανίδης: “Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το ‘βυθίσατε το Χόρα’ για να διευκολύνει τον Καραμανλή”

Χάρης Καστανίδης: “Ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το ‘βυθίσατε το Χόρα’ για να διευκολύνει τον Καραμανλή”
Ο Χάρης Καστανίδης στη παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019" ΜΑΡΙΟΣ ΖΟΥΛΗΣ

Ο Χάρης Καστανίδης μίλησε στη παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019".

Στη γεμάτη αίθουσα του Electra Palace Athens έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 “Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 – 2019”, με ομιλητές τους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Φίλη και Χάρη Καστανίδη.

Ανατρέχοντας στις εκλογικές αναμετρήσεις, ο Χάρης Καστανίδης ξεχώρισε τις περιόδους του 2012 και του 2015 ως τις πρώτες που τις χαρακτηρίζει η μεγάλη αποχή κόσμου στις συγκεντρώσεις τον κομμάτων. Για το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε, ξεχώρισε τις εκλογές του 1981.

Μιλώντας για τη μετάβαση στη Δημοκρατία, αναφέρθηκε στη “γενναία αντιμετώπιση της εποχής από τον Καραμανλή”, ενώ στη συνέχεια ευχήθηκε στις επόμενες γενιές να ζήσουν την απελευθέρωση των προσδοκιών όπως αυτές έγιναν κτήμα του λαϊκού παράγοντα μέσα από τη “μαγική” λέξη “αλλαγή”.

Στάθηκε σε περιστατικά πολιτικού πολιτισμού της περιόδου, τονίζοντας πως “οι μεγάλες πολιτικές ηγεσίες έβρισκαν τρόπο να συνεννοούνται”.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξιστόρησε ένα γεγονός του 1984, όπου σε μια δραματική συζήτηση στη Βουλή, πριν πεθάνει ο Αβέρωφ, αποφάσισε να ζητήσει από την ΚΟ της ΝΔ να αποχωρήσει, όταν ο τότε βουλευτής Παναγιώτης Κανελλόπουλος βρέθηκε μόνος του να παρακαλεί τον Αβέρωφ να μείνει στην αίθουσα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου “Βυθίσατε το Χόρα” που σημάδεψε την ελληνοτουρκική κρίση του 1976 που, όπως είπε, ειπώθηκε σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Για τις εκλογές του 2023, ο κ. Καστανίδης τις χαρακτήρισε “επιστέγασμα μιας εποχής που μετεβλήθη”. Κάνοντας λόγο για τρεις διαδοχικές κρίσεις, τη δημοσιονομική, την πανδημία και τον πόλεμο περιέγραψε το διάστημα από το 2011 και μετά ως περίοδο αποπολιτικοποίησης και αποϊδεολογικοποίησης, όπου έχει καταστραφεί η συλλογική συνείδηση. Ηθικοπνευματική παρακμή που, όπως είπε, αποτυπώνεται και στη σημερινή Βουλή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα