Podcast NEWS 24/7: Μπακογιάννη, Φίλης και Καστανίδης μίλησαν για την αξία της συμμετοχής στις εκλογές

Podcast NEWS 24/7: Μπακογιάννη, Φίλης και Καστανίδης μίλησαν για την αξία της συμμετοχής στις εκλογές
Οι Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Φίλης και Χάρης Καστανίδης στην εκδήλωση για τη σειρά Podcast του NEWS 24/7, "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019" Francesca Giaitzoglou - Watkinson / NEWS 24/7

Η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019". Τι δήλωσαν, οι Ντ. Μπακογιάννη, Ν. Φίλης και Χ. Καστανίδης για τις εκλογές του παρελθόντος αλλά και τις επερχόμενες.

Σε μία κατάμεστη αίθουσα του Electra Palace Athens, παρουσία βουλευτών, πολιτικών επιστημόνων, ακαδημαϊκών, εκλογικών αναλυτών και πλήθους ενδιαφερομένων πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7, “Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019″ με ομιλητές τους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Φίλη και Χάρη Καστανίδη.

Το παρών έδωσε ο ιδρυτής της 24MEDIA Δημήτρης Μάρης και μεταξύ άλλων οι Όλγα Κεφαλογιάννη, Θεόδωρος Λιβάνιος, Νάσος Ηλιόπουλος, Βασίλης Κοντοζαμάνης, Παύλος Γερουλάνος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Αννέτα Καβαδία, Φίλιππος Σαχινίδης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Χάρης Θεοχάρης, Απόστολος Πάνας, Παναγιώτης Βλάχος, Τ. Χατζηβασιλείου, Ν. Δανδόλου, Λευτέρης Παπαγιαννάκης, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, η Νίκη Λυμπεράκη υποδέχθηκε τον κόσμο που βρέθηκε για να παρακολουθήσει μια συζήτηση για τις εκλογές που διαμόρφωσαν το μεταπολιτευτικό τοπίο στην Ελλάδα από διαφορετικές πολιτικές σκοπιές, μια συζήτηση για τα γεγονότα και τους πρωταγωνιστές της εποχής όπως αποτυπώθηκαν στη σειρά Podcast με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλία Νικολακόπουλου.

Η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019" Μάριος Ζούλης

O Editorial Director του NEWS 24/7 Μάνος Χωριανόπουλος, μίλησε για τη διττή σημασία της εκδήλωσης, τόσο αυτή της παρουσίασης της σειράς podcast καθώς επίσης και το να αποδοθεί φόρος τιμής στον Ηλία Νικολακόπουλο που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια της εκπόνησης των Podcast, τα οποία ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Με τη σειρά του, ο Πέτρος Ιωαννίδης, αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στον Ηλία Νικολακόπουλο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “στο ταξίδι χάσαμε τον καπετάνιο μας”. Όπως είπε, τα Podcast αυτά φτιάχτηκαν με τη ματιά του εκλογικού αναλυτή, με ψυχραιμία και απόσταση από τα γεγονότα, σημειώνοντας πως διανύουμε “περίεργες για τη δημοκρατία μας εποχές”.

Ο Ηλίας Τσαουσάκης εξήγησε το ότι η ιδέα ήταν γέννημα της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος από την πλευρά του στην απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου, λέγοντας πως το κενό που άφησε πάρα πολύ δύσκολα θα καλυφθεί. Για τη διενέργεια των Podcast, σημείωσε ότι ακολουθήθηκε ένας αυστηρός οδηγός ερωτήσεων, ενώ στη συνέχεια ο κάθε αναλυτής ανέδειξε ελεύθερα τα στοιχεία που ξεχώρισε.

Οι εκλογές της Μεταπολίτευσης: Η εκδήλωση για τη σειρά Podcast του NEWS 24/7. Στο πάνελ των ομιλητών από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλίας Τσαουσάκης, Πέτρος Ιωαννίδης, Μάνος Χωριανόπουλος και η δημοσιογράφος, Νίκη Λυμπεράκη Francesca Giaitzoglou - Watkinson / NEWS 24/7

Ανατρέχοντας στις εκλογικές αναμετρήσεις, ο Χάρης Καστανίδης ξεχώρισε τις περιόδους του 2012 και του 2015 ως τις πρώτες που τις χαρακτηρίζει η μεγάλη αποχή κόσμου στις συγκεντρώσεις τον κομμάτων. Για το πολιτικό κλίμα που επικρατούσε, ξεχώρισε τις εκλογές του 1981.

Μιλώντας για τη μετάβαση στη δημοκρατία, αναφέρθηκε στη “γενναία αντιμετώπιση της εποχής από τον Καραμανλή”, ενώ στη συνέχεια ευχήθηκε στις επόμενες γενιές να ζήσουν την απελευθέρωση των προσδοκιών όπως αυτές έγιναν κτήμα του λαϊκού παράγοντα μέσα από τη “μαγική” λέξη “αλλαγή”.

Ο Χάρης Καστανίδης στην εκδήλωση για τη σειρά Podcast του NEWS 24/7, "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019" Francesca Giaitzoglou - Watkinson / NEWS 24/7

Στάθηκε σε περιστατικά πολιτικού πολιτισμού της περιόδου, τονίζοντας πως “οι μεγάλες πολιτικές ηγεσίες έβρισκαν τρόπο να συνεννοούνται”.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξιστόρησε ένα γεγονός του 1984, όπου σε μια δραματική συζήτηση στη Βουλή, πριν πεθάνει ο Αβέρωφ, αποφάσισε να ζητήσει από την ΚΟ της ΝΔ να αποχωρήσει, όταν ο τότε βουλευτής Παναγιώτης Κανελλόπουλος βρέθηκε μόνος του να παρακαλεί τον Αβέρωφ να μείνει στην αίθουσα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου “Βυθίσατε το Χόρα” που σημάδεψε την ελληνοτουρκική κρίση του 1976 που, όπως είπε, ειπώθηκε σε συνεννόηση με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Για τις εκλογές του 2023, ο κ. Καστανίδης τις χαρακτήρισε “επιστέγασμα μιας εποχής που μετεβλήθη”. Κάνοντας λόγο για τρεις διαδοχικές κρίσεις, τη δημοσιονομική, την πανδημία και τον πόλεμο περιέγραψε το διάστημα από το 2011 και μετά ως περίοδο αποπολιτικοποίησης και αποϊδεολογικοποίησης, όπου έχει καταστραφεί η συλλογική συνείδηση. Ηθικοπνευματική παρακμή που, όπως είπε, αποτυπώνεται και στη σημερινή Βουλή.

Η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019" Μάριος Ζούλης

Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε τομή τη μεταπολίτευση, υπερθεματίζοντας στην αντίθεση του λαού στη δικτατορία. Ανατρέχοντας στην εποχή εκείνη, επεσήμανε πως από τις πρώτες κινήσεις του Καραμανλή ήταν η έξοδος από το ΝΑΤΟ, ενώ μίλησε και για διαφοροποίηση της δεξιάς, όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τότε μέσω της ΕΡΕ.

Σημείωσε πως στόχο του Καραμανλή αποτελούσε ο αυταρχικός εκσυγχρονισμός της χώρας, ενώ παράλληλα στη χώρα “έβραζε” ο λαϊκός δημοκρατικός ριζοσπαστισμός με πρώτη τη νεολαία που έπιανε το νήμα από τον Μάη του 68 και τα παγκόσμια κινήματα. Αναφέρθηκε επίσης στα εμβληματικά χαρακτηριστικά της μεταπολίτευσης, των λαϊκών διεκδικήσεων, του κράτους δικαίου, του κράτους πρόνοιας.

Ο Νίκος Φίλης στην εκδήλωση για τη σειρά Podcast του NEWS 24/7, "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019" Francesca Giaitzoglou - Watkinson / NEWS 24/7

Ειδική μνεία έκανε και στην περίοδο του 2012 όπου μίλησε για “εκλογικό σεισμό” με τους νέους να συμμετέχουν μαζικά, αιτήματα για αντιμετώπιση της διαφθοράς, δημοκρατία παντού, με αποτέλεσμα, να καταποντιστούν τα παλιά κόμματα εξουσίας.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσχώρηση της Νέας Δημοκρατίας στην alt right, αναφέροντας τα παραδείγματα των υποκλοπών, του πανεπιστημιακού ασύλου και την υποβάθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, καθώς επίσης και της αναφοράς της ΝΔ στο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” την καλλιέργεια ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Για τις ερχόμενες εκλογές, διερωτήθηκε πως ένας 18χρονος μπορεί να πειστεί να ψηφίσει όταν ακούει μόνο για τον δρόμο της αγοράς, όταν το δημόσιο υποβιβάζεται, την περίπτωση της Εύας Καϊλή. Όπως είπε, “πρέπει να αλλάξει το παράδειγμα της πολιτικής” χαρακτήρισε τις εκλογές “κομβικές” οι οποίες και θα επιβεβαιώσουν μια πορεία διεκδικήσεων ή την οπισθοδρόμηση. Σχολιάζοντας τις ηγεσίες, είπε πως “πάνε με τις εποχές”.

Η Ντόρα Μπακογιάννη με τη σειρά της περιέγραψε το κλίμα της αποκατάστασης της δημοκρατίας όταν, όπως είπε, γύρισε από την εξορία. “Το ότι ερχόταν πίσω η δημοκρατία στη χώρα, ήταν ένα συναίσθημα που δεν περιγράφεται” σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ξεχώρισε τις εκλογές του 1985 ως αυτές του μεγάλου διχασμού. “Με τρόμαξε ίσως περισσότερο απ’ όλα η εποχή των μπλε και πράσινων καφενείων σε κάθε χωριό της Ελλάδας” τόνισε. Για να περιγράψει την πόλωση, αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό με προγραμματισμένη εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα, όπου λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της, ο Κουτσόγιωργας τηλεφώνησε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για να του πει πως δεν θα γινόταν η εκδήλωση καθώς δεν είχαν άδεια προσγείωσης.

Η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκδήλωση για τη σειρά Podcast του NEWS 24/7, "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974-2019" Francesca Giaitzoglou - Watkinson / NEWS 24/7

Συνεχίζοντας, χαρακτήρισε μοναδική στιγμή στα ελληνικά δρώμενα τις εκλογές του 1989, κάνοντας λόγο για “εθνική συμφιλίωση” που έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο του διχασμού και του εμφυλίου.

Αναφερόμενη στην αποχή, είπε ότι δεν υπάρχει κάτι που να την φοβίζει περισσότερο από αυτή, ενώ για τις επερχόμενες εκλογές είπε πως αυτό που θα ζητούσε η ίδια από έναν πολιτικό αν ήταν 18 θα ήταν ένας πολιτικός που να μην την “γελάει”. Τέλος, υπερθεμάτισε στις εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015 και στη δημιουργία ψευδαισθήσεων πως “υπάρχει άλλη λύση”. Όπως είπε, τέλος “στην αξιοπιστία θα κριθεί το παιχνίδι”.

Η παρουσίαση της σειράς Podcast του NEWS 24/7 "Οι εκλογικές αναμετρήσεις 1974 - 2019". Στο πάνελ των ομιλητών από αριστερά προς τα δεξιά: Ηλίας Τσαουσάκης, Πέτρος Ιωαννίδης, Μάνος Χωριανόπουλος και η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη Μάριος Ζούλης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα