Ξεκίνησε η τρίτη Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Ξεκίνησε η τρίτη Ευρω-Αραβική Σύνοδος

Συνάντηση Τσίπρα- Αναστασιάδη στο περιθώριο της Συνόδου με φόντο την τουρκική προκλητικότητα στην Αν.Μεσόγειο. Η Σύνοδος θα αποτελεί και «προπαρασκευαστική συνάντηση» για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που θα διεξαχθεί τον προσεχή Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε σήμερα η τρίτη Ευρω-Αραβική Σύνοδος, στην οποία θα συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι και Άραβες προσκεκλημένοι, αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι από 30 χώρες, αξιωματούχοι της ΕΕ και επιχειρηματίες από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο.

Από τις πολιτικές παρουσίες στη Σύνοδο ξεχωρίζουν αυτές του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μποικο Μπορίσοφ και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της Κύπρου μάλιστα αναμένεται να έχει συνάντηση στο περιθώριο του Forum με τον πρωθυπουργό.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί φυσικά η κινητικότητα από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εν όψει των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Στις εργασίες της Συνόδου θα λάβουν επίσης μέρος ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ από το Μαρόκο, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος της ΕΕ για Μετανάστευση, Εσωτερικές Υποθέσεις και Ιθαγένεια.

Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας, ο υπουργός Εμπορίου της Αιγύπτου, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο υπουργός Εμπορίου της Σαουδικής Αραβίας και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από αραβικές χώρες. Θα συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ελληνικών και αραβικών οικονομικών επιμελητηρίων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η ατζέντα της συνόδου θα αφορά την εμβάθυνση των σχέσεων και των οικονομικών δεσμών σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος μέσω της ενίσχυσης, μεταξύ άλλων, του πολιτικού διαλόγου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αραβικού κόσμου. Στις εισαγωγικές τους ομιλίες, οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στη σημασία της θεμελίωσης ζωντανού και συγκροτημένου Ευρω-Αραβικού διαλόγου.

Ως εξέλιξη των συζητήσεων που έλαβαν χώρα το 2016 και το 2017, η ημερήσια διάταξη της φετινής Συνόδου είναι πιο στοχευμένη με επίκαιρα θέματα. Η Πολιτική Γειτονίας Ευρώπης και Αραβικού κόσμου, το μεταναστευτικό ζήτημα, η Κλιματική Αλλαγή και η Ενεργειακή μετάβαση, η Οικοδόμηση Θεσμών και τα Κοινωνικά Κινήματα έχουν περίοπτη θέση στην ατζέντα. Αποτελεί μάλιστα και «προπαρασκευαστική συνάντηση για τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο στην Αίγυπτο. Η “3η Ευρω-Αραβική Σύνοδος: Κοινοί Ορίζοντες” διοργανώνεται από την Al-Iktissad Wal-Aamal Group και τη Συμεών Γ. Τσομώκος Α.Ε. σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

Στρατηγικός χορηγός είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, Consolidated Contractors Company (CCC).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα