Ξεκινά σήμερα ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ, μετά τα μηνύματα Πομπέο στην Τουρκία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα AP

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ κηρύσσουν την έναρξη του –εφόλης της ύλης- Διαλόγου, που οδηγεί σε περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δυο χωρών

Tην περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιδιώκει ο Β Στρατηγικός Διάλογος των δυο χωρών, που ξεκινάει σήμερα, ως συνέχεια και της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, την υπογραφή των τροποποιημένης, νέας συμφωνίας, για τις αμερικανικές βάσεις και τα αυστηρά μηνύματα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ προς την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, ο Στρατηγικός Διάλογος, που η προεργασία του είχε ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά –γεγονός που αποδεικνύει ότι πλέον οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν επηρεάζονται από την εναλλαγή των κυβερνήσεων- διεξάγεται υπό το φως των νέων τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με την όχι καλυτέρευση των αμερικανικοτουρκικών σχέσεων.

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, μαζί με τον επικεφαλής της Αμερικανικής πλευράς, Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, ενώ ακολούθως θα συναντηθούν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία οι εκπρόσωποι όλων των υπουργείων, με τους αντίστοιχους υπευθύνους των ΗΠΑ που βρίσκονται στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως τονίζουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ότι ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί, από πλευράς ΗΠΑ, μια διαδικασία ενίσχυσης της συνεργασίας τους με χώρες οι οποίες έχουν ειδικό γεωστρατηγικό βάρος. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ υψηλόβαθμων Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως το εμπόριο, η οικονομία, οι επενδύσεις, η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός και η παιδεία.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το δεύτερο αυτό γύρο Στρατηγικού Διαλόγου θα συζητηθούν σε βάθος θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφάλειας, όπως, μεταξύ άλλων, τα Δυτ. Βαλκάνια, η Συρία και η Ανατ. Μεσόγειος. Είναι προφανές ότι συζήτηση υπο το φως και της συνεχιζόμενης παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Επιπλέον, ο ρόλος της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τα σχήματα συνεργασίας που έχει αναπτύξει με μια σειρά από χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, θα βρεθούν αναμφίβολα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ενώ ξεχωριστή σημασία έχει η παρουσία του Βοηθού ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ασίας, Φίλιπ Ρίκερστις σχετικές συνομιλίες.

Ο Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας-ΗΠΑ θα συμπεριλάβει επιπλέον ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Η ήδη στενή συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, έχει πλέον αναβαθμιστεί μέσω της επικαιροποιημένης Αμυντικής Συμφωνίας, ενώ κι από τις δύο πλευρές αναμένεται να υπογραμμιστεί η άριστη συνεργασία τους σε επιχειρησιακό επίπεδο. Θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, κυβερνοασφάλειας, αντιμετώπισης διασυνοριακού εγκλήματος κ.α. θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο συζήτησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές:

-Σημαντική θέση στις συνομιλίες θα έχουν επίσης ζητήματα ενέργειας και ειδικότερα, ενεργειακής ασφάλειας, καθώς η χώρα μας αποκτά ολοένα πιο κρίσιμο ρόλο ως «σταυροδρόμι» ενεργειακών δρόμων προς την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη του Νοτίου Διαδρόμου, του ΤΑΡ, του IGB, του τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), καθώς και του μεγάλης σημασίας αγωγού EastMed, ο σχεδιαζόμενος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και η συνεργασία με τις ΗΠΑ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο των συζητήσεων.

-Η προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσω στενότερης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συνομιλιών, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί στη χώρα μας μια θετική δυναμική επενδυτικών ευκαιριών και στήριξης αντίστοιχων κινήσεων από αμερικανική πλευράς. Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη δημιουργήσει νέες προοπτικές διμερούς συνεργασίας και προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα ξαναμπαίνει σταδιακά στο «ραντάρ» των Αμερικανών επενδυτών. Η καινοτομία στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών, η προώθηση συναφών νεοφυών επιχειρήσεων, οι οπτικοαουστικές παραγωγές, αποτελούν επίσης τομείς με ιδιαίτερα αξιόλογα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας.

-Επιπροσθέτως, θα συζητηθεί η διεθνής διάσταση του προσφυγικού/μεταναστευτικού και η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την επικαιρότητα.

-Η ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς «ήπιας ισχύος», όπως είναι οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, θα συζητηθούν επίσης μεταξύ των συμμετεχόντων. Στον Στρατηγικό Διάλογο περιλαμβάνονται, τέλος, μια σειρά από δράσεις που αποσκοπούν να συσφίξουν περαιτέρω τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, όπως προγράμματα συνεργασίας μεταξύ μουσείων, ανταλλαγές σπουδαστών, προγράμματα υποτροφιών κ.α. Σημειώνεται ότι έχει συμφωνηθεί η ενεργοποίηση δύο διεθνών προγραμμάτων υποτροφιών, του Gilman International Scholarship Program και του Future Leaders Exchange Program (FLEX), ενώ επίσης η χώρα μας συμμετέχει στο πρόγραμμα υποτροφιών του ιδρύματος Fulbright.

-Από ελληνικής πλευράς, πέραν του Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια, στις εργασίες του Διαλόγου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, Μ. Χρυσοχοϊδης και Ν. Κεραμέως αντίστοιχα, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη, ο Αναπλ. Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γ. Κουμουτσάκος, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κ. Φραγκογιάννης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Α. Στεφανής, οι Υφυπουργοί Παιδείας, Σ. Ζαχαράκη και Β. Διγαλάκης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Κ. Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χ. Δήμας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Θωμάς Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

-Ο Στρατηγικός Διάλογος αποτελεί πλέον το θεσμοθετημένο πλαίσιο επί του οποίου αναπτύσσονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Το υψηλό επίπεδο της συνεργασίας των δύο χωρών θα συνεχίσει αναμφίβολα να επεκτείνεται σε νέους τομείς, ενώ τα αποτελέσματα της σημαντικής αυτής προσπάθειας κι από τις δύο πλευρές ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πομπέο: Οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν τη διεθνή νομιμότητα - Απαράδεκτες οι τουρκικές γεωτρήσεις

State Department: Έμφαση στην περαιτέρω επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας

Πομπέο: Αν ήμουν επιχειρηματίας σίγουρα θα επένδυα στην Ελλάδα

Στη μητρόπολη Αθηνών ο Μάικ Πομπέο

Πρωινό με θέα Ακρόπολη για Πομπέο - Μητσοτάκη

SHARE: