Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα. 31 + 5 οι διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι άλλαξαν στάση

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα. 31 + 5 οι διαρροές στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι άλλαξαν στάση

Πέρασαν από τη βουλή το βράδυ της Τετάρτης τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας σε μια δεύτερη μαραθώνια συμφωνία που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Βαρουφάκης ψήφισε ΝΑΙ, ενώ στην επιλογή αυτή κατέληξαν και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει "Παρών"

Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενου πέρασε εκεί κατά τις 3 το πρωί της Πέμπτης με αυξημένη πλειοψηφία και μάλιστα με την αύξηση των ΝΑΙ για την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός πως αν και ιδιαίτερα πενιχρό, αφού παραμένουν οι 31 του ΟΧΙ, έδωσε μια μικρή ανάσα στον πρωθυπουργό.

"Από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση θα επικεντρώσει όλη της την προσοχή στη διαπραγματευτική προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία", δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, μετά την ολοκλήρωση της αποψινής ψηφοφορίας του δεύτερου σημαντικού βήματος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προαπαιτούμενων.

Υπέρ το νομοσχεδίου ψήφισαν 230 βουλευτές, "Όχι" ψήφισαν 63 βουλευτές, εκ των οποίων οι 31 του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο και πέντε δήλωσαν παρών. Υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΧΑ και ΚΚΕ.

Ειδικότερα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανά άρθρο έχει ως εξής:

Για το άρθρο ένα: 225 ναι, 63 όχι, 10 παρών

Για το άρθρο δύο: 231 ναι, 60 όχι, 7 παρών

Ειδικότερα, από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το νομοσχέδιο 31 βουλευτές, ενώ πέντε βουλευτές δήλωσαν παρών.

"Όχι" ψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κωνσταντίνος Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς (παρών στο άρθρο 2), Ελένη Σωτηρίου, Βασίλειος Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα (παρών στο άρθρο 2), Ευάγγελος Διαμαντόπουλος (παρών στο άρθρο 2), Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

"Παρών" δήλωσαν οι βουλευτές: Ηρώ Διώτη, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα (ναι στο άρθρο 2), Νίνα Κασιμάτη και Βασιλική Λέβα.

"Παρών" στο άρθρο ένα δήλωσαν οι βουλευτές Βασιλική Κατριβάνου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Γιώργος Ψυχογιός και Θεοφάνης Κουρεμπές.

Όπως αναφέραμε, ο Γιάνης Βαρουφάκης ψήφισε ναι, ενώ στο προηγούμενο νομοσχέδιο είχε ψηφίσει όχι. Ο Δημήτρης Μπαξαβανάκης και ο Ν. Μιχαλάκης ψήφισαν ναι ενώ στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν δηλώσει παρών.

Γεροβασίλη: Καιρός να ασχοληθούμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες

Η κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως  η κυβέρνηση θα στραφεί έντονα σε νομοθετικές πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την ανθρωπιστική κρίση, επιπλέον για το θέμα της αναθέρμανσης της οικονομίας και τα ζητήματα του πολιτικού συστήματος.

Ερωτηθείσα σχετικά με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι «το ρήγμα στην Κ.Ο. είναι νομίζω σαφές. Από εδώ και πέρα θα ακολουθηθούν και οι συλλογικές διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πολιτικό πρόβλημα». Στο ερώτημα εάν θα παραπεμφθούν στα κοινοβουλευτικά όργανα για διαγραφή, είπε ότι «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, εννοώ οι συλλογικές διαδικασίες στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος. Ποιες διαδικασίες και πώς νομίζω είναι θέμα του κόμματος που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει για όλα αυτά τα ζητήματα».

Τέλος, στο ερώτημα εάν απομακρύνθηκε το σενάριο της διάσπασης ή εάν παραμένει υπαρκτό, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι "το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε ήταν και παραμένει το ίδιο από εδώ και πέρα" και πρόσθεσε ότι "θα ακολουθηθούν όλα όσα είναι να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα".

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μνημόνιο, Βουλή, Συμφωνία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μια ολομέλεια άλλο πράγμα. Όσα θα μπορούσαν να πουν οι βουλευτές, αλλά δεν ακούσαμε επίσημα από τα χείλη τους

Γερμανικά ΜΜΕ: Αλέξης ο απρόθυμος, προωθεί μόνο μεταρρυθμίσεις που είναι υποχρεωμένος να προωθήσει

Κομισιόν: Ικανοποιημένοι οι θεσμοί με την ψήφιση της δεύτερης σειράς μέτρων

SHARE:

24Media Network