ΥΠΕΞ για ΑΟΖ: “Παράνομοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί”

ΥΠΕΞ για ΑΟΖ: “Παράνομοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί”
Το κτίριο που στεγάζεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών Eurokinissi

Στην επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ για τις θαλάσσιες ζώνες απάντησε η Αθήνα. Στις 3 και 4 Δεκεμβρίου ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ όπου θα βρίσκεται και ο Ερντογάν

Παράνομους χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η ΑΟΖ της έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στην επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ και υποστηρίζοντας τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα. 

“Οι τουρκικοί ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην από 13 Νοεμβρίου επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ για δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι καινοφανείς και έχουν κατ’ επανάληψη απαντηθεί με επιστολές μας προς τα ΗΕ.

Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής” υπενθυμίζει το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του.

“Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και η αναφορά σε συγκεκριμένες συντεταγμένες είναι νομικά αβάσιμοι, εσφαλμένοι και αυθαίρετοι, στο βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στην περιοχή.

Επίσης, η αναφορά στην εν λόγω επιστολή σε δικαιώματα της Τουρκίας δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στην Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη” προσθέτει και καταλήγει:

“Η Ελλάδα απορρίπτει τους παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς και επιφυλάσσεται να απαντήσει καταλλήλως.
Κατά συνέπεια, η εν λόγω επιστολή, ως αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απορρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Είναι καιρός η Τουρκία να αναθεωρήσει επιτέλους τη στάση της και να συμμορφωθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή.”

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έστειλε στις 13 Νοεμβρίου επιστολή, μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στον Οργανισμό, Feridun H. Sinirlioglu, με την οποία προβάλλει τις πάγιες θέσεις της για το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο, παραβλέποντας τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει.

Κάνει επίσης λόγο για ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E. Απορρίπτει τον χάρτη με συντεταγμένες που κατέθεσε η Κυπριακή Κυβέρνηση στις 25 Απριλίου 2019 και τονίζει ότι η οριοθέτηση με το «δυτικό τμήμα της ελληνοκυπριακής Διοίκησης», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν δυνατή μόνο μετά από μια συνολική πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Εκτός από τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παγίως θέτει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και στο ΝΑΤΟ, το οποίο πάντως διαχρονικά κωφεύει. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 3 και 4 Δεκεμβρίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, όπου θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς πάντως σήμερα εάν ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον κ.Ερντογάν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτή τη στιγμή συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας ή κάποιο από τους πολλούς ηγέτες που θα βρίσκονται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά πρόσθεσε ότι είναι δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ευκαιρία στο περιθώριο να γίνουν συναντήσεις.

Όσον αφορά στην ελληνική θέση για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, ο κ.Πέτσας υπενθύμισε ότι ο κ.Μητσοτάκης χθες μετά τη συνάντηση του με τον Ιταλό ομόλογο του Τζουζέπε Κόντε είχε προειδοποιήσει ότι: “Η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος. Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο”. Και είχε σημειώσει ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν περιορίζεται εκεί, καθώς η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, επαναλαμβάνοντας ότι: “Η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού”.

Ο κ.Πέτσας επισήμανε ότι πράγματι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι σημαντικό να πηγαίνουν προς το καλύτερο τους και πως η Ελλάδα επενδύσει σε αυτό πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Υπενθύμισε ότι αυτό είχε καταστήσει σαφές κι ο πρωθυπουργός στην τελευταία του συνάντηση με τον κ.Ερντογάν και πως η Ελλάδα αναμένει και από την πλευρά της Τουρκίας να πράξει το ίδιο. “Βέβαια όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις και όχι τόσο από τις προθέσεις, για αυτό περιμένουμε να μπει τέλος σε αυτές τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο” πρόσθεσε. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα