ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς αναγνώριση της Κύπρου

ΥΠΕΞ σε Ερντογάν: Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική χωρίς αναγνώριση της Κύπρου
ΑΘΗΝΑ-Υπουργείο Εξωτερικών νέος εκπρόσωπος Τύπου ο Κωνσταντίνος Κούτρας στη θέση του Γρ. Δελαβέκουρα.Στη φωτογραφία με τον ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλο .(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, στη δήλωση που προέβη το Τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Την αντίδραση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, προκάλεσε η δήλωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ, περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ειδικότερα, ο κ. Κούτρας δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία και με την οποία υπέγραψε πριν λίγες ημέρες συμφωνία επανεισδοχής, έχει 28 θεσμικά ισότιμα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ανήκει επιπλέον και στη ζώνη του ευρώ.

Αν αυτό το απλό και θεμελιώδες δεδομένο δεν γίνει αντιληπτό και παραδεκτό από την Τουρκία, δεν έχει πρακτικό νόημα οποιαδήποτε επιμέρους συζήτηση για την Ευρωπαϊκή προοπτική της».

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην Κύπρο η πρωτοφανής, κατά παράβαση κάθε έννοιας κοινοτικού δικαίου, απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να εφαρμόσει όπως αυτή θέλει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την επανεισδοχή παράνομων μεταναστών. Τη συμφωνία αυτή θα τηρήσει η Αγκυρα, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πλην της Κύπρου!

«Δεν υπάρχει η Κύπρος» σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Τουρκία ασκεί πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση να πείσει την Κύπρο να συναινέσει στο άνοιγμα ορισμένων προενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία. Στην ουσία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά δεν αναγνωρίζει μία χώρα μέλος της και μάλιστα μία χώρα που βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Το περίεργο είναι ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, αν και η αρμόδια επίτροπος για θέματα μετανάστευσης, όταν υπέγραφε τη συμφωνία αυτή στην Αγκυρα, παρουσία και του κ. Ερντογάν, την υπέγραφε ως εκπρόσωπος όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ολα ανεξαιρέτως τα κυπριακά κόμματα αντέδρασαν με οργή στη τουρκική πρόκληση και ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στο άνοιγμα ή κλείσιμο οποιουδήποτε κεφαλαίου της Τουρκίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα