Υπογράφεται η συμφωνία για το προσφυγικό με το Βερολίνο

Υπογράφεται η συμφωνία για το προσφυγικό με το Βερολίνο
Α. Μέρκελ - Αλ. Τσίπρας AP

Έως το τέλος της εβδομάδας- πιθανόν και σήμερα. Η Γερμανία τάσσεται υπέρ του Δουβλίνου 4 και εμφανίζεται να στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό. “Σχεδόν ισοσκελισμένος ο αριθμός όσων έρθουν με όσους φύγουν” επιμένουν αρμόδιες πηγές, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για “πολιτική συμμαχία” στο προσφυγικό Αθήνας και Μαδρίτης με Βερολίνο.

Οι υπογραφές -και μόνο- απομένουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του News24/7 στη συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, ενώ η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει ήδη συμφωνήσει με την καγκελάριο Μέρκελ. Υπογραφές που δεν αποκλείεται να “πέσουν” ακόμα και σήμερα, σε κάθε δε περίπτωση, σύμφωνα με πηγές που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση έως και το τέλος της εβδομάδας.

Αρμόδιες πηγές επιμένουν πως “ο αριθμός όσων έρθουν σε βάθος διετίας από το Βερολίνο, θα είναι περίπου ίσος με τον αριθμό όσων φύγουν από την Ελλάδα για τη Γερμανία λόγω των επανενώσεων των οικογενειών”.

Κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν μάλιστα λόγο για “πολιτική συμμαχία” Αθήνας-Μαδρίτης και Βερολίνου στο προσφυγικό, έναντι του άξονα των χωρών του Βίζεγκραντ και της Αυστρίας, που ασκεί το εξάμηνο που διανύουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συμφωνία, που υπογράφεται αρχικά μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων και εν συνεχεία εκ μέρους της χώρας μας από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα (που μαζί με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Βαγγέλη Καλπαδάκη είχε την ευθύνη των διαπραγματεύσεων), Αθήνα και Βερολίνο -μεταξύ άλλων- τάσσονται υπέρ ενός “Δουβλίνου 4”. Ανώτατες πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής εκτιμούν μάλιστα πως ένα “Δουβλίνο 4” δεν μπορεί να υπάρξει στη διάρκεια της (αντιμεταναστευτικής) αυστριακής προεδρίας, μπορεί όμως να επιτευχθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2019, επί ρουμανικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα εκτιμά ότι θα επαναπροωθηθούν από το Βερολίνο στην Ελλάδα έως το τέλος του 2018 έως 1800 άτομα, ενώ το Βερολίνο θα πρέπει να δεχθεί στο πλαίσιο των επανενώσεων σταδιακά από την Ελλάδα 2900 πρόσφυγες για τα έτη 2017 και 2018. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Ελλάδα θα λάβει και κάποια επιπλέον χρήματα…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα