Υποκλοπές: Στα ερωτήματα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ετοιμάζει θεσμική πρόταση διακυβέρνησης

Υποκλοπές: Στα ερωτήματα επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ετοιμάζει θεσμική πρόταση διακυβέρνησης
Προετοιμάζεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ευρείες θεσμικές αλλαγές. Θα είναι η κυβερνητική πρόταση του στο σκάνδαλο των υποκλοπών Eurokinissi

Διαμορφώνεται η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την δημοκρατική ανάταξη των θεσμών από το think tank που πλαισιώνει τον Αλέξη Τσίπρα

Η κυβέρνηση θα βρίσκεται συνεχώς αντιμέτωπη με συγκεκριμένα ερωτήματα που θα απαιτούν συγκεκριμένες απαντήσεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αυτή θα είναι η «καρδιά» της τακτικής που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ. Μια υπόθεση που η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί καταλυτική για τις πολιτικές εξελίξεις.

«Το αντί ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο υπέστη μια ήττα. Η πρώτη του γραμμή , αυτή της συμπαράταξης με την ΝΔ και τον Μητσοτάκη, δεν άντεξε» επισήμανε χαρακτηριστικά με άρθρο του στο News 24/7 ο Νίκος Μπίστης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιφορτισμένο με την προεκλογική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Καλώντας παράλληλα τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις σε «κοινή δράση για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας».

Στο δια ταύτα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να θέτει τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο από τις κυβερνητικές παραδοχές περί παρακολουθήσεων όσο και από την δημοσιογραφική έρευνα. Σε αυτά περίλαμβάνονται και οι πρόσφατες αποκαλύψεις του News 24/7 που συνδέουν την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με την διαχειρίστρια εταιρία του λογισμικού Predator, την Intellexa. Το εν λόγω λογισμικό παρακολούθησης αποτιμάται ως το «σημείο κλειδί» αφού εμπλέκει το σύνολο της κυβερνητικής λειτουργίας στην υπόθεση των παρακολουθήσεων ενώ «δείχνει» την πιθανότητα λειτουργίας μιας «παρα-ΕΥΠ» με στόχο την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στα ερωτήματα που αφορούν τυχόν αγορά η μίσθωση του Predator από την υπηρεσία πληροφοριών, ακόμη και με την χρήση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν δηλωνει η Όλγα Γεροβασίλη. "Πρός το παρόν" προσθέτει με νόημα Eurokinissi

Πάντως πίσω από όλα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να διακρίνει ένα πρόσωπο, κι αυτό δεν είναι άλλο από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως επισήμανε σε αρθρογραφία της η Όλγα Γεροβασίλη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ «το πρωθυπουργοκεντρικό «επιτελικό» κράτος στήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί να διαχειρίζεται και να «παρακολουθεί» πάντα και να μη δίνει – προς το παρόν – λογαριασμό σε κανένα. Να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς άνω των 7,5 δις ευρώ, σε ένα περιβάλλον ασύλληπτης διαπλοκής και πελατειασμού. Να πιστώνεται οτιδήποτε θετικό και να αποφεύγει να χρεωθεί οτιδήποτε αρνητικό.».

Δημοκρατία, Διαφάνεια, Λογοδοσία

Αυτά την ίδια στιγμή, που το think tank το οποίο ήδη εδώ και έναν περίπου χρόνο πλαισιώνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αναλάβει την διαμόρφωση ενός συνολικού σχεδίου θεσμικής πρότασης με στόχο την θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών. Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στο τελευταίο άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών επισήμανε μεταξύ άλλων πως «αυτό που απαιτείται είναι ένα σχέδιο ανάταξης και ανασύνταξης της 3ης Ελληνικής Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο θεσμικής επανεκκίνησης, που θα αφορά όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και τη Δικαιοσύνη, τη λειτουργία των ΜΜΕ, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την κυβερνητική αντι-πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστά δομικό στοιχείο της αντιπολιτευτικής τακτικής του στο ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών. Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί στην καταγγελία και την ανάγκη διερεύνησης των πεπραγμένων αλλά θα αντιπαραθέσει μια δέσμη συγκεκριμένων κι εφαρμόσιμων μέτρων. Πρώτες αναφορές στο σχέδιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν σε εκδήλωση με θέμα την Δημοκρατία που πρόκειται να διοργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του Σεπτεμβρίου καθώς και στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα σε μέσα του ίδιου μήνα στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει εδώ και καιρό δείγμα της λογικής που θα διέπει το σχέδιο. Θυμίζουμε ότι την περίοδο που η Ν.Δ κατέθεσε την τροπολογία με την οποία διορίστηκε Διοικητής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων παρότι δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, ο Αλέξης Τσίπρας, είχε αντιπροτείνει την διακομματική και συναινετική επιλογή του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, μέσω κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Στην Κουμουνδούρου έχουν «δει» ήδη τις αντιδράσεις της Νέας Δημοκρατίας στην πρόταση που ετοιμάζεται όπως και την κριτική περί «αρμών της εξουσίας» που προτίθεται να «καταλάβει» ο ΣΥΡΙΖΑ με την έλευσή του στην κυβέρνηση. Σημειώνουν πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα διέπονται από το τρίπτυχο «Διαφάνεια, Δημοκρατία, Λογοδοσία» και αναρωτιούνται ρητορικά ποια από αυτά τα στοιχείο δείχνουν αρνητικές προθέσεις. Αυτά ενώ σήμερα υφίσταται ένα πλαίσιο στο οποίο οι παρακολουθούμενο από την ΕΥΠ δεν μπορούν να ενημερωθούν γι’ αυτό που τους συνέβη μετά την παρέλευση εύλογου χρονικού διαστήματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα