Υπόθεση Γεωργούλη: Οι κρίσιμες ημερομηνίες – Γιατί δεν άνοιξε ο φάκελος με τη δικογραφία

Υπόθεση Γεωργούλη: Οι κρίσιμες ημερομηνίες – Γιατί δεν άνοιξε ο φάκελος με τη δικογραφία
Ο Αλέξης Γεωργούλης European Parliament

Καθοριστική για την έκβαση της υπόθεσης του Αλέξη Γεωργούλη είναι η σύγκλιση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πώς αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία.

Άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της δικογραφίας για την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη, μετά την καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμό.

Οι Βέλγοι συνήγοροί του ανακοίνωσαν την Πέμπτη (21/4) ότι δεν έλαβαν πρόσβαση στο φάκελό της, καθώς η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστής αρνήθηκε να δώσει τη δικογραφία λόγω μυστικότητας της διαδικασίας. Ο ανακριτής θα μπορούσε να δείξει τη δικογραφία αν ήθελε, αλλά συνήθως κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς να έχει προηγηθεί ακρόαση, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Ο φάκελος δεν αναμένεται να φτάσει σύντομα στα χέρια τους, καθώς ακόμα δεν έχει τεθεί προς ψήφιση η άρση της ασυλίας του. Μόνο σε περίπτωση που γίνει δεκτό το σχετικό αίτημα θα υπάρξει πρόσβαση στη δικογραφία.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα συζητηθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπόθεση, διαδικασία που θεωρείται κρίσιμη για να προχωρήσει η υπόθεση, ωστόσο επικρατέστερες θεωρούνται οι ημερομηνίες στις 24 και 25 Απριλίου ή στις 30 Μαΐου.

Στην Επιτροπή αναμένεται να κληθεί και ο καταγγελλόμενος για να πει τη δική του άποψη, ο οποίος μέχρι σήμερα επιμένει στην αθωότητά του.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες πως εκτός από την υπόθεση με την Ελένη Χρονοπούλου, υπάρχουν και άλλες καταγγελίες κατά του μέχρι πρότινος ευρωβουλετή του ΣΥΡΙΖΑ για ανάρμοστη συμπεριφορά, οι οποίες είχαν τεθεί στο αρχείο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι καταγγελίες αφορούν κακοποιητική εργασιακή συμπεριφορά εκ μέρους του Αλέξη Γεωργούλη, ενώ είναι πιθανό να έρθει στο φως και νέα υπόθεση μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως μετέδωσε την Τετάρτη το MEGA, ενδέχεται να δημοσιευθούν τρεις νέες καταγγελίες από εργαζόμενους στο γραφείο του, πρώην ή νυν.

Η ανακοίνωση των δικηγόρων του

Στις αρχές Απριλίου του 2023, ο Αλέξης Γεωργούλης έμαθε έκπληκτος, με αφορμή την αίτηση άρσης της βουλευτικής του ασυλίας, ότι η κυρία Χρονοπούλου είχε καταθέσει μήνυση εναντίον του κατηγορώντας τον για ασελγείς πράξεις που φέρεται να έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο του 2020 στις Βρυξέλλες. Οι ισχυρισμοί αυτοί αμφισβητούνται επισήμως. Ο κ. Γεωργούλης αντικρούει τις κατηγορίες της κ. Χρονοπούλου από κάθε άποψη” αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του Αλ. Γεωργούλη.

Και συνέχισαν: “Ο Αλέξης Γεωργούλης έχει ζητήσει την άρση της βουλευτικής του ασυλίας ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις βελγικές αρχές για την αποκατάσταση της αλήθειας. Μέσω των δικηγόρων του, ζήτησε να ακουστεί από τις ανακριτικές υπηρεσίες προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις κατηγορίες αυτές. Αναμένει αυτή την κλήση, παραμένει στη διάθεση των βελγικών αρχών και ελπίζει ότι αυτό μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεωργούλης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για τη χρονική στιγμή αυτής της έρευνας και λυπάται βαθύτατα. Πράγματι, ενώ τα γεγονότα και η καταγγελία χρονολογούνται από το 2020, είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόλις 3 χρόνια αργότερα η καταγγελία αυτή δημοσιοποιείται – ακριβώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βελγική νομοθεσία κατοχυρώνει το απόρρητο της έρευνας και δεν επιτρέπει την αποκάλυψη του περιεχομένου μιας προκαταρκτικής έρευνας στο κοινό. Ο κ. Γεωργούλης και ο συνήγορός του δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο και δεν θα γίνει κανένα περαιτέρω σχόλιο σε αυτό το στάδιο».

Έρευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κήρυξε την Πέμπτη (20/4) την έναρξη εξέτασης για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσιοποίησαν τα στοιχεία της Ελένης Χρονοπούλου, πριν αυτή προβεί σε δημόσια δήλωση για την καταγγελία της.

Αναλυτικά αναφέρεται πως, με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας.

Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα