Υπόθεση Παππά – Μιωνή: Πώς επιδρά στις ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ

Υπόθεση Παππά – Μιωνή: Πώς επιδρά στις ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Νίκος Παππάς στο Ζάππειο Eurokinissi

Μήνυμα «φυγής προς τα εμπρός» από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν φαίνεται όμως ότι θα αποφευχθούν συζητήσεις και διεργασίες «φυσιογνωμικού» χαρακτήρα.

Η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να θιγεί από τις τελευταίες εξελίξεις και την δημοσιοποίηση του ηχητικού Παππά – Μιωνή, ούτε θα επηρεαστεί η ένταση της κριτικής του στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περάσει από μία «επώδυνη διαδικασία» όπως ανέφεραν στελέχη του κόμματος. Τέτοια που ίσως προκαλέσει «μετατοπίσεις» στις εσωτερικές του ισορροπίες. Αυτά είναι τα στοιχεία που φαίνεται να προκύπτουν από την χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αντικείμενο την επερχόμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ και το συνέδριο.

Αισθητή διαφορά

Το πλέον οφθαλμοφανές στοιχείο, που προκύπτει από τα κείμενα που έδωσε η Κουμουνδούρου στην δημοσιότητα είναι η αισθητή διαφοροποίηση στην ένταση της κριτικής που διαπιστώνεται ανάμεσα στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ένα φαινόμενο κάθε άλλο παρά συχνό το τελευταίο διάστημα στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσο μάλλον στο Πολιτικό Συμβούλιο όπου εκτός από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, μετέχουν και τα στελέχη της διεύρυνσης.

Για το ζήτημα που αφορά τη συνομιλία Παππά – Μιωνή, στην εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα αναφέρεται πως «ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλήψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε». Μάλιστα με την προσθήκη ότι «δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους» φράση που προφανώς αποτελεί κάλυψη προς τον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Το κείμενο της απόφασης του Πολιτική Συμβουλίου, έχει αρκετά πιο αυστηρή διατύπωση και ευρύτερη θέαση. Σημειώνει ότι η ιδιότητα του «αριστερού» είναι στοιχείο που αποδεικνύεται συνεχώς στην πράξη. Επίσης αναφέρεται στην αποτίμηση που έχει γίνει για την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως «η εμπειρία από τα επιτεύγματα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον. Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Απόψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση δεν υπήρξαν υψηλοί τόνοι δίχως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρξαν και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτές κατά κύριο λόγο αφορούν δύο απόψεις: Η πρώτη που φέρεται να απηχεί την ηγεσία του κόμματος είναι πώς την τρέχουσα περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει την ατζέντα καταγγέλλοντας και προσπερνώντας ως αποπροσανατολιστικές τις παρακρατικές τακτικές που ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία. Η άλλη προσέγγιση θεωρεί ότι προϋπόθεση για να αρθρωθεί αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι στην Νέα Δημοκρατία είναι να ξεκινήσει και να έχει αποτέλεσμα μία συζήτηση για το μοντέλο διακυβέρνησης που θα προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

 

Εξ αντικειμένου αυτά τα ζητήματα θα τεθούν άλλωστε και στις προσυνεδριακές διεργασίες του κόμματος αφού είναι φανερό ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάθε άλλο παρά τερματίζει τους προβληματισμούς. Υπό αυτή την έννοια με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης που θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ξιφασκίας. Μεταξύ άλλων εκεί θα αποφασιστεί και η εκλογή της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το φθινόπωρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

 

Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι η συνεδρίαση αυτή να αποτελέσει ένα είδος «ολικής επαναφοράς » στην λειτουργία του κόμματος, με όρους πολιτικής διεύρυνσης και αποκατάστασης της επικοινωνίες με ευρύτερα πολιτικά ακροατήρια. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Αλέξης Τσίπρας «στη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης μα δώσουμε όλοι μαζί ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, συστράτευσης και επανεκκίνησης.Ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουμε στη ΝΔ, στο κόμμα της χρεωκοπίας, της αδιαφάνειας και της ταύτισης με την ολιγαρχία, να κάνει το άσπρο μαύρο.Δεν θα τους επιτρέψουμε να αποπροσανατολίσουν από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα»

Αν και η επιδίωξη επανεκκινήσης παραμένει, αποτελεί ερώτημα του αν αυτή θα συνοδευθεί με αλλαγές και σε επίπεδο προσώπων, όπως είχε φημολογηθεί το προηγούμενο διάστημα. Δεν μπορεί αποκλείεται πάντως το ενδεχόμενο οι τελευταίες εξελίξεις να λειτουργήσουν ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά τον Νίκο Παππά, η ανάληψη της ευθύνης για τις «λαβές» που δόθηκαν για κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ικανή προϋπόθεση ώστε να μην τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα. Παρόλα αυτά είναι φανερό ότι οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά ενδυναμώνουν τον ρόλο του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Ενός στελέχους που  έχει καταγραφεί ως ένα από τα πλέον δυναμικά υπέρ του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ. Με προτάσεις για πλήρη αλλαγή ονόματος και ριζικές αλλαγές στον τρόπο της κομματικής λειτουργίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα