Υπόθεση “Πολάκη”: Η σκακιέρα της Βουλής, οι επιδιώξεις και η διαδικασία

Υπόθεση “Πολάκη”: Η σκακιέρα της Βουλής, οι επιδιώξεις και η διαδικασία
Τσίπρας και Πολάκης Eurokinissi

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης - Αναλυτικά ολόκληρη η κόντρα μετά την πρώτη ανάρτηση στο Twitter του υποψηφίου ευρωβουλευτή με τη ΝΔ.

Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να “δραπετεύσει” από τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας και πως επιδιώκει “επικοινωνιακό αντιπερισπασμό” με αφορμή την επίθεση του Παύλου Πολάκη προς τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως “οποτεδήποτε ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον οποιουδήποτε υπουργού” θα τη μετατρέψει “σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση”.

Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα με την οποία εστιάζει στα κρίσιμα για την κυβέρνηση ζητήματα, εν όψει εκλογών και επιχειρεί να μην προσωποποιήσει την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

“Μία μόλις μέρα μετά την πρόσκλησή μου για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία επέλεξε έναν αντιπερισπασμό που καταδεικνύει τον πανικό στον οποίο βρίσκεται ο ίδιος και το επικοινωνιακό του επιτελείο” είπε άλλωστε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας.

“Ενημερώστε τον κ. Μητσοτάκη ότι οποτεδήποτε καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον μέλους της κυβέρνησης θα μετατρέψω την πρόταση αυτή, σε ψήφο εμπιστοσύνης και θα κληθεί να μιλήσει για όλα τα μεγάλα θέματα γιατί θέλει να καταργήσει το δώρο των Χριστουγέννων, για όλα τα ουσιαστικά” είπε ο Α. Τσίπρας.

“Δεν θα συζητήσουμε για τον Πολάκη, αλλά για τους πολλούς”, τόνισε. “Θέλετε να συζητάμε για το ύφος των Σφακιανών κι όχι για τη Novartis, το ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ, το κόψιμο των επιοδομάτων;” ανέφερε προς τον κ. Τζαβάρα.

Προφανώς με αυτή την κίνησή του ο πρωθυπουργός “λύνει” και τα χέρια των βουλευτών του που έχουν πάρει αποστάσεις από τις διατυπώσεις Πολάκη, όπως του Νίκου Φίλη και του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος μιλώντας στον News24/7 στους 88,6 ζήτησε από τον Κρητικό πολιτικό να ανακαλέσει τη δήλωσή του για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.

Από την άλλη, επανέρχεται στα τρωτά σημεία της ΝΔ, κοινώς στα νεοφιλελεύθερα σημεία του προγράμματος που έχει παρουσιάσει πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Θυμίζουμε δε πως τον περασμένο Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης με αφορμή το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ. 

Η δε ΝΔ ανέμενε την κατάλληλη στιγμή για να “χτυπήσει” με τη νέα πρόταση δυσπιστίας και εκτιμά πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, επενδύοντας σε μια αφορμή που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισης της.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

Η κόντρα Πολάκη – Κυμπουρόπουλου

Η κόντρα ξεκίνησε μετά από ανάρτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου στο Twitter, στην οποία ανέφερε:

“Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει”.

Η ανάρτησή του προκάλεσε την αντίδραση Πολάκη που έγραψε στο Facebook: “Αν διεκδικούσες ίσες ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ). Ντροπή και κρίμα να λες αυτά που λες”.

Απαντώντας δε σε όσους του άσκησαν κριτική για την ανάρτησή του, ο αναπληρωτής υπουργός συνέχισε: “Ο κύριος Κυμπουροπουλος προσβάλλει τα ΑΜΕΑ, όχι εγώ”.

Από τη δική του μεριά, ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος χαρακτήρισε “μικρότητα” την ενέργεια του Παύλου Πολάκη να ανεβάσει το ΦΕΚ με την πρόσληψή του σε δημόσιο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM o υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε:

“Δικαίωμα είναι να μπορώ να φεύγω, να κινούμαι και να βρίσκομαι στο χώρο που θέλω όποτε θέλω. Αυτό είναι ντροπή, όχι προς το πρόσωπό μου, δείχνουν ότι δεν αναγνωρίζεται το πανανθρώπινο δικαίωμα του να κάνω τα θέλω μου όπως τα θέλω.

Εγώ είχα την ιδιαίτερη χαρά να το έχω, πρέπει όμως να μιλάμε για όλους και αυτό αναζητώ εγώ. Είναι μικρότητα να ανεβεί το ΦΕΚ. Ακολούθησα μια νόμιμη διαδικασία που υπήρχε κρίση, αξιολόγηση και σε αυτή τη θέση που βρίσκομαι εγώ βρίσκομαι κάτω από μια διαδικασία υπό κρίση. Δεν είμαι μόνιμος επιμελητής, για πέντε χρόνια κρίνομαι για το αν η εργασία μου μπορεί να ανταποκριθεί στις λειτουργίες ενός νοσοκομείου, άρα έχω περάσει από μια επιτροπή, η επιτροπή με αξιολόγησε πέρασα από μια διαδικασία 7-8 μηνών μέχρι να γίνει ο διορισμός μου. Δεν είναι μια μέρα σηκώθηκε ένα τηλέφωνο, χρησιμοποίησα ένα νόμο και την επόμενη μέρα μπήκα. Αυτά χρειάζονται κόπο.

Η προσβασιμότητα δεν είναι μια θέση σε ένα νοσοκομείο, η προσβασιμότητα είναι παντού και αυτό απουσιάζει. Όταν πέρασα στην Ιατρική Σχολή η προσβασιμότητα των κτηρίων ήταν ένα 15%, έτρεχα σε τεχνικές υπηρεσίες, στον πρόεδρο της σχολής για να μπορέσω να κάνω πιο προσβάσιμη τη σχολή. Όταν έφυγα από τη σχολή, η σχολή είχε γίνει με δικιά μου παρέμβαση ένα 85% προσβάσιμη. Αυτό θέλει κόπο, χρόνο και ξόδεμα του δικού μου ελεύθερου χρόνου για να κάνω κάτι το οποίο είναι απαραίτητο. Αυτά δεν τα ξέρει κανένας, τα λέω γιατί είναι μια πορεία η οποία είναι πολύ μικρή σταγόνα το ΦΕΚ που ανέβηκε και αυτό δεν είναι ντροπή, είναι άδικο γιατί χάνουμε την ουσία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα