Ζάεφ: Η Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα – ηγέτης στα Βαλκάνια

Ζάεφ: Η Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα – ηγέτης στα Βαλκάνια
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ στη βουλή στα Σκόπια AP

Μήνυμα φιλίας στέλνει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, δηλώνοντας σε συνέντευξή του ότι αναγνωρίζει την αρχαία ελληνική ιστορία της Μακεδονίας.

Την αισιοδοξία του για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών εκφράζει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, μην κρύβοντας ωστόσο και μία μικρή ανησυχία για την έκβαση των ψηφοφοριών στα κοινοβούλια των δύο χωρών. “Τελικά αυτοί που ψηφίζουν είναι οι βουλευτές”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας προς όλους τους Έλληνες, δηλώνει ότι “εμπιστεύομαι το φίλο μου τον Αλέξη (αναφερόμενος στον πρωθυπουργό) και αυτός με εμπιστεύεται και θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουν οι πολίτες μας ένα καλύτερο μέλλον”.

Υπογραμμίζει επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον. Κάνει λόγο για μία “διαδικασία μη αναστρέψιμη”, τονίζοντας ότι “δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να την αλλάξει”. Αναγνωρίζει μάλιστα ότι η χώρα του πλήρωσε στο παρελθόν μεγάλο τίμημα από την πολιτική που ακολούθησε – αναφερόμενος στην περίοδο Γκρουέφσκι – και δεν πρόκειται να επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Επί της ουσίας της συμφωνίας, διαχωρίζει με απόλυτη σαφήνεια την ιστορική κληρονομιά της πατρίδας του, αναγνωρίζοντας χωρίς περιστροφές την αρχαία ελληνική κληρονομιά και ιστορία της ελληνικής Μακεδονίας. Αναφορικά με το σήμερα, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δικαιούται να είναι η χώρα – ηγέτης στα Βαλκάνια.

Αποκάλυψε ακόμη ότι μιλώντας με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση να είναι υποψήφιοι για το Νόμπελ Ειρήνης, ο Έλληνας πρωθυπουργός του απάντησε ότι το μεγαλύτερο βραβείο είναι η φιλία τους και το καλύτερο μέλλον για τις δύο χώρες και τους πολίτες τους. Ευελπιστεί δε η φιλία αυτή να καλλιεργηθεί περαιτέρω στο μέλλον, αλλά και Έλληνες και Σκοπιανοί να καταφέρουν να γίνουν “ειλικρινείς φίλοι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα