Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν αποτύχει το δημοψήφισμα για το όνομα

Ζάεφ: Θα παραιτηθώ αν αποτύχει το δημοψήφισμα για το όνομα
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ AP

Τις προσπάθειες και την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πΓΔΜ εξήρε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε τηλεοπτική του συνέντευξη

Την βεβαιότητά του ότι ο λαός της πΓΔΜ θα στηρίξει τη συμφωνία για το όνομα στο δημοψήφισμα εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ. Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, σε αντίθετη περίπτωση, προτίθεται να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, το 80% των πολιτών θέλουν την χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ ενώ είναι σημαντικό, όπως είπε, οι χώρες-μέλη της Ένωσης και της Συμμαχίας, να στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. “Η «Μακεδονία» δεν έχει σχέδιο Β”, είπε χαρακτηριστικά.

“Επιδείξαμε, όχι μόνο, επιτυχία και φιλία, αλλά και ένα μοντέλο για το πώς επιλύονται διαφωνίας τριάντα ετών. Πρόκειται για ένα μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί. Δεν έχω αμφιβολίες, ξέρω ότι θα στείλουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα. Πρέπει να το κάνουν”, υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Σε ό,τι αφορά την στάση της Γαλλίας απέναντι στη διεύρυνση της ΕΕ, ο Ζάεφ ανέφερε: “Είμαι χαρούμενος που σήμερα πολλές χώρες ενθαρρύνουν την Γαλλία να λάβει μία θετική απόφαση. Πιθανόν, η θέση της Γαλλίας προκύπτει από διαφορές εντός της χώρας, αλλά είναι καλή φίλη μας”.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία για το όνομα, τόνισε πως είναι δίκαιη, βασισμένη σε γεγονότα και πως η χώρα του είχε την υποστήριξη της Ελλάδας.

“Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίρπας, είχε χθες(σ.σ. Κυριακή) συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας στη σύνοδο για το μεταναστευτικό. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει τηλεφωνικές επαφές κάθε μέρα, σαν να κάνει λόμπι για την ίδια του την χώρα. Οι πολίτες πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Θέλω να χτίσουμε μία ειλικρινή φιλία και τον αμοιβαίο σεβασμό”, είπε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα