Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η δεύτερη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής στην περίοδο της μεταπολίτευσης

Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Charlie Ηebdo: Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό, την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό», οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Art Garage, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Charlie Ηebdo: Υπερασπιζόμαστε την δημοκρατία απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό, την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό», οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Art Garage, Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναλαμβάνει μια θέση με ισχυρούς συμβολισμούς, τοποθετούμενη επικεφαλής του προεδρείου της νέας ελληνικής βουλής

Πρόκειται για μια πολιτικό με εκρηκτικό χαρακτήρα, που υπερασπίζεται με πάθος τις θέσεις της και ήταν από τους πρωταγωνιστές ομηρικών καβγάδων στην περασμένη Βουλή, με αφορμή κατά κύριο λόγο την επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίθανες στιχομυθίες ανάμεσα στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη στην επιτροπή για τη λίστα Λαγκάρντ;

Η εικόνα της μαχητικής Ζωής έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τους πολιτικούς της αντιπάλους, ενώ η είδηση της πρότασής της για πρόεδρος της Βουλής έδωσε έναυσμα στο Ποτάμι, αλλά και στη ΝΔ να ασκήσουν την πρώτη τους κριτική στη νέα κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης παρόλα αυτά δεν έχασε χρόνο να προσκαλέσει τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του προκειμένου να την ενημερώσει για τα νέα της καθήκοντα.

H κόρη του ιστορικού στελέχους του Συνασπισμού και προέδρου Νίκου Κωνσταντοπούλου έχει μακρά συμμετοχή στα πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, από την Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. των φοιτητών, αλλά και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του επαγγέλματος της δικηγορίας, ασχολήθηκε με θέματα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Μια από τις υποθέσεις που σημάδεψαν ιδιαίτερα την επαγγελματική της καριέρα ήταν χωρίς αμφιβολία η υπόθεση Γρηγορόπουλου, όπου υπήρξε και συνήγορος της οικογένειας μαζί με τον πατέρα της. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε με μεγάλη συγκίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και για τον Νίκο Ρωμανό, φίλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έκανε τότε απεργία πείνας προκειμένου να καταφέρει να πάρει άδεια για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει πρόεδρος της Βουλής, μετά την Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, σαφέστατα η πρώτη πολιτικός της αριστεράς που αναλαμβάνει έναν τέτοιο θεσμικό ρόλο γεμάτο συμβολισμούς. Επιπλέον, φαίνεται πως είναι μια από τις νεότερες πολιτικούς που τους ανατίθεται ένα τέτοιο πόστο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυβέρνηση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε εικόνες

Αλέκος Φλαμπουράρης: Ο μέντορας του πρωθυπουργού που αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας

SHARE:

24Media Network